tiistai 2. helmikuuta 2010

YLE: Uusi pamfletti ottaa kantaa maahanmuuttokriittisyyteen

YLE Kulttuuriuutiset: Uusi pamfletti ottaa kantaa maahanmuuttokriittisyyteen 2.2.2010
Kulttuuriuutiset: Maahanmuutosta julkisuudessa puhuvat kärsivät häirinnästä (audio)

Uusi pamfletti ottaa kantaa rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden lisääntymiseen. Kirjassa tutkijat ja monikulttuurisuuden asiantuntijat tarttuvat viimeaikaiseen maahanmuuttokeskusteluun ja sen seurauksiin.

Artikkeleissa nousee esiin myös häirintä, jonka kohteeksi maahanmuutosta julkisuudessa puhuvat alan ammattilaiset joutuvat.

En ole rasisti, mutta... -kirjassa käydään 15 artikkelin voimin läpi vilkkaana jatkuvaa maahanmuuttokeskustelua. Kirjoittajina on paitsi tutkijoita, myös pitkään pakolais- ja maahanmuuttotyön kentällä toimineita ammattilaisia. Puheenvuoron saavat myös maahanmuuttajat ja sellaiset suomalaiset, joita maahanmuuttajiksi luullaan.

Näyttelijä Kaisla Löyttyjärvi kuvaa herkullisesti asemaansa suomalaisena ja kirjoittaa pisteliäästi 90-luvun lamavuosista, jolloin somalialaisten pakolaisten tullessa suomalaisilta oltiin viemässä kaikki; kulttuuri, kieli, työpaikat, naiset ja jopa Jeesus.

Somalit ovat joutuneet jälleen syntipukeiksi

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Said Aden harmittelee kirjassa, kuinka nyt uudelleen kiristyneen asenne-ilmaston myötä somalialaiset tuntuvat joutuneen jälleen syntipukeiksi.

Lakimies Husein Muhammed analysoi kirjoituksessaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita mediakeskustelussa ja ihmettelee kuinka hatarin asiatiedoin ylipäätään voidaan esiintyä asiantuntijoina. Sellon murhenäytelmän jälkeen kovasanainen ja uhkakuvia painottava maahanmuuttokeskustelu on entisestään kiihtynyt.

- Asialliset argumentit tuntuvat jäävän toissijaisiksi ja kaikkein kiihkomielisimmät mielipiteet lyövät läpi ilman, että niiden paikkansapitävyyttä edes tarkistetaan, sanoo Husein Muhammed.

Kirjoittajat haluavat määritellä kriittisyyden uudelleen

Lisääntynyt maahanmuuttovastaisuus on helppoa yhdistää kaksissa viime vaaleissa kannatustaan kasvattaneisiin perussuomalaisiin, vaikka samoilla apajilla on kalastettu myös muissa puolueissa. Puhumalla ainoastaan pienten ääriryhmien ulkomaalaisvastaisuudesta vältellään asian käsittelyä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Dosentti Suvi Keskinen analysoikin artikkelissaan kiinnostavalla tavalla kahden edellisvuoden aikana Suomessa käytyä poliittista keskustelua. Viime talvena suomalaiseen keskusteluun ui uusi sana: maahanmuuttokriittisyys. Vallitsevaa ulkomaalaispolitiikkaa arvostelevat ja maahanmuuton rajoittamista vaativat henkilöt alkoivat nimittää itseään maahanmuuttokriitikoiksi.

Pamfletin kirjoittajat haluavatkin palauttaa kriittisyydelle sanan laajemman merkityksen ja ilmiöiden monimutkaisuuden ymmärtämisen. Muutamissa kirjoituksissa nousee esiin myös niin kutsuttu vihaposti ja jopa häirintä, jonka kohteeksi monet monikulttuurisuudesta tai maahanmuutosta julkisuudessa puhuvat alan ammattilaiset joutuvat.

Maahanmuuttajista on moneksi

En ole rasisti, mutta... -kirja on moniääninen ja tarpeellinen puheenvuoro asiallisen ja muita ihmisiä kunnioittavan keskustelun puolesta. Pamfletti muistuttaa myös siitä, että Suomeen tulee hyvin monenlaisia muuttajia. Maahanmuuttajien ohella myös monet Suomessa syntyneet saavat tuntea nahoissaan kiristyneen ilmapiirin seuraukset.

- On monia suomalaisia, jotka joutuvat elämään turvattomammassa ilmapiirissä. Instituutiot muuttuu hitaasti, mutta välittömät vaikutukset on hyvinkin konkreetisia: millaista on elää ja hakea töitä tai millaista käydä koulua, sanoo tutkija Salla Tuori.

Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas