keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Demari: Laki ei pidä mummoa ydinperheen jäsenenä

Demari: Laki ei pidä mummoa ydinperheen jäsenenä 11.3.2010

Korkein hallinto-oikeus teki maanantaina päätökset, jotka johtavat kahden isoäidin käännytykseen. Egyptiläisen Eveline Fadayelin valitus käännytyksestä ja kielteisestä oleskelulupapäätöksestä hylättiin ja venäläinen 81-vuotias Irina Antonova sai hylkäävän päätöksen kielteistä oleskelulupapäätöstä koskevasta valituslupahakemuksestaan.

Paljon julkisuutta saaneet tapaukset ovat herättäneet keskustelua lain asettamista ydinperheen määritelmistä ja saaneet aikaan myös eettistä pohdintaa. Mannerheimin Lastensuojeluliitosta (MLL) muistutetaan, että isovanhemman merkitys lapselle ja perheelle on suuri.

– Ylisukupolvisuuden merkitystä ei voida yliarvioida. Lapsen surua, kun hän tietää isovanhemman lähetettävän pois, ei varmasti ole tässä huomioitu, MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland toteaa.

Irina Antonovan oikeusavustaja, varatuomari Leo Hertzberg toivoo, että lakia muutetaan. Hänestä lapsen pitäisi voida halutessaan pitää huolta jo huonokuntoisesta vanhemmastaan siten, että vanhempi muuttaa Suomeen lapsen luo asumaan.