torstai 11. maaliskuuta 2010

Kansan Uutiset: Vasemmistonuoret neuvoo piilottamaan siirtolaisia

Kansan Uutiset: Vasemmistonuoret neuvoo piilottamaan siirtolaisia 11.3.2010
Libero 1/2010: Vasemmistonuoret kouluttaa auttamaan siirtolaisia

Keskustelua maahanmuutosta hallitsevat nyt niin sanotut maahanmuuttokriitikot. Vasemmistonuoret tuo keskusteluun toisenlaisen näkökulman ensi viikolla käynnistyvällä kampanjalla ”Kriittistä keskustelua siirtolaisuudesta”. Rasismin vastaisella viikolla esiteltävä kampanja haluaa edistää siirtolaisten oikeuksia ja osoittaa vasemmistolaisen vaihtoehdon käynnissä olevaan keskusteluun.

– Lähdemme siitä, että ihmisten liikkuminen ja halu paeta epätoivoa eivät ole meidän tahdostamme kiinni. Sen sijaan meille on tärkeää, että kaikille taataan yhtäläiset oikeudet työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso kertoo.

Riistotyön teettäjät voittajina

Hän painottaa, että oikeudeton työvoima ja liian tiukat lupakäytännöt tuottavat paperittomia siirtolaisia.

– Ainoita voittajia ovat riistotyötä teettävät työnantajat. Siksi on tärkeää, että kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus tehdä työtä, viettää perhe-elämää ja oppia kieltä.

Kampanja esitellään keskiviikkona 17. maaliskuuta. Siihen kuuluu valtakunnallinen nuorten novellikilpailu sekä koulutusta. Vasemmistonuoret valmentaa halukkaita tekemään ”niin sanottua yksilötyötä siirtolaisten tukemiseksi” eli piilottamaan heitä.

________________________________________________________

Libero 1/2010: Vasemmistonuoret kouluttaa auttamaan siirtolaisia

Vasemmistonuorten viime liittokokouksessa hyväksyttiin aloite rasismin vastaisen kampanjan aloittamisesta. Kampanja lanseerataan maaliskuussa rasismin vastaisella viikolla.

Kampanjakoordinaattoriksi valittu Kaisu Suopanki kertoo, että tavoitteena on siirtolaisten kohtaaman mielivaltaisen kohtelun esiin tuominen sekä yksilötyön tukeminen siirtolaisten auttamiseksi Suomessa. Yksilötyö tarkoittaa toimintaa yksittäisten käännytysuhan alla olevien, turvapaikkaa hakevien tai säilöönottoa pelkäävien puolesta.

"Käytännössä opetamme ihmisiä auttamaan viranomaisten kanssa toimimisessa ja muissa käytännön asioissa, esimerkiksi oleskelulupahakemuksen kanssa ja tarpeen mukaan piiloutumisessa. Yksilötyön tekijöille järjestetään kaksi koulutusta kevään aikana", Suopanki kertoo.

Maaliskuussa lanseerattavalle Kriittistä keskustelua siirtolaisuudesta -sivustolle on koottu vasemmistolaista näkökulmaa siirtolaisuuteen sekä mediaseurantaa siirtolaisia koskevista asioista. Kampanjan on tarkoitus kattaa koko maa siten, että paikalliset teemat nousevat myös esiin. Tavoitteena on koota rasismin vastaista verkostoa.

Vasemmistonuoret haluaa tarjota oikeaa tietoa. Yleisesti kuvitellaan, että maahanmuuttaneet saisivat enemmän toimeentulotukea kuin muut Suomessa asuvat. Myös EU:n sisältä tuleviin romaneihin kohdistuvat kontrollitoimet ovat kansainvälisten sopimusten vastaisia.

"Rasismi on ikävää"-fraasit eivät riitä. Vallitsevaa, yleisesti hyväksyttyä maahanmuuttokritiikiksi naamioitua piilorasismia vastaan on taisteltava kovemmin keinoin todellisten muutosten saavuttamiseksi", Suopanki kuittaa.