keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Kauppalehti: Perussuomalaisten imago-ongelma

Kauppalehden uutisblogi/Miia Saraspuro: Perussuomalaisten imago-ongelma 10.3.2010

Missä maassa tapahtuu seuraavaa: kansanedustaja laulaa julkisesti rasistisia lauluja, kunnanvaltuutettu selostaa kännipäissään maahanmuuttajille talvisodan vaiheita ja haukkuu nämä munattomiksi pelkureiksi, ministeri saa tappouhkauksia, muutama toimittaja joutuu uusnatsien nettiin laittamalle tappolistalle.

Vastaus: Suomessa.

Muukalaisviha ja rasismi eivät tietenkään ole yksin suomalainen ilmiö, mutta jokin erityisen aggressiivinen piirre leimaa maahamuuttopolitiikasta käytävää keskustelua - jos sitä nyt keskusteluksi voi ylipäätään kutsua, sen verran tunnepitoista kuohuntaa aihe nostattaa.

Perussuomalaisten kannalta ongelmallista on se, että lähes aina kun julkisuuteen pullahtaa jokin rasisistinen ylilyönti tai junttiuden huipentuma, se liittyy tavalla tai toisella persuihin. Toistaiseksi puheenjohtaja Timo Soini on vetäytynyt vastuusta sanomalla, ettei voi vahtia jokaisen entisen tai nykyisen jäsenen sanomisia ja tekemisiä.

Olisikohan korkea aika yrittää? Eduskuntavaaleihin on vuosi aikaa, ja vielä toistaiseksi puolueen kannatus on nousussa. Minkään muun puolueen puheenjohtajalla ei kuitenkaan ole yhtä ongelmallista joukkoa johdettavanaan. Puolue on jakaantunut omiin blokkeihinsa: on nuoria ja maltillisia maahanmuuttokriitikoita, astetta radikaalimpia Jussi Halla-ahon kannattajia, vanhan polven Smp-veteraaneja sekä avoimen rasistisia ryhmiä.

Mikään muu puolue ei myöskään ole profiloitunut vihan ja väkivallan lietsonnalla. Jos sama meno jatkuu, persujen maahanmuuttokriittisyys kääntyy itseään vastaan, ja Soinin tavoite kahdeksan prosentin kannatuksesta jää kaukaiseksi haaveeksi.