maanantai 1. maaliskuuta 2010

Verkkouutiset: Rasismi ja islamofobia huolestuttavalla tasolla EU:ssa

Verkkouutiset: Rasismi ja islamofobia huolestuttavalla tasolla EU:ssa 1.3.2010

Euroopan perusoikeusvirasto FRA:n selvityksen mukaan rasismi, maahanmuuttajien syrjintä ja islamofobia ovat EU-maissa erittäin huolestuttavalla tasolla.

FRA:n ensimmäisestä laajasta rasismia EU:n alueella koskevasta selvityksestä ilmenee, että viidennes ns. mustasta Afrikasta Eurooppaan tulleista on kokenut syrjintää työn haussa kuluneen vuoden aikana. Romaneista 17 prosenttia on joutunut kaltoin kohdelluksi lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolla ja 11 prosenttia pohjoisafrikkalaisista on kokenut syrjintää kaupoissa käydessään.

Selvityksessä mitattiin syrjintää yhdeksällä elämän osa-alueella. Niihin kuuluvat työnhaku, asunnon hankinta, terveys -ja sosiaalipalvelut, koulut, kahvilat, ravintolat, kaupat ja pankeissa asiointi.

Selvityksessä havaittiin myös, että usein rikoksista epäillyistä maahanmuuttajista neljännes oli itse joutunut rikoksen kohteeksi viimeisen vuoden aikana. Selvityksen mukaan maahanmuuttajat ovat myös joutuneet sijaiskärsijöiksi läntistä maailmaa koetelleen talouskriisin takia.

Asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat koventuneet, kun siirtolaisia aiemmin luovuttaneesta maanosasta on tullut maahanmuuton suosituin kohde.

Viranomaisille ei ilmoiteta

Hälyttäväksi perusoikeusvirasto kokee sen, että 80 prosenttia syrjintää kokeneista ei ollut ilmoittanut asiasta viranomaisille. Yleisin syy tähän oli käsitys, jonka mukaan "mikään ei kuitenkaan muuttuisi".

Toisaalta luottamus poliisiin näyttää olevan maahanmuuttajien keskuudessa heikko. Pohjoisesta Afrikasta tulleista noin viidennes sanoi itse joutuneensa poliisin taholta kaltoin kohdelluksi etnisen alkuperänsä johdosta.

Romaneita sorretaan

Kovinta syrjintää kokevat Tshekissä asuvat romanit, joista peräti 64 prosenttia kertoi perusoikeuksiensa loukkaamisesta. Unkarin mustalaisten kohdalla luku oli 62, Puolassa 59 ja Kreikassa 55 prosenttia.

Afrikasta tulleiden kohdalla vaikeinta elämä on Maltalla, jossa 64 prosentilla tutkituista oli syrjintäkokemuksia kuluneen vuoden aikana. Somalit kokivat useimmiten syrjintää Suomessa ja Tanskassa. Suomessa syrjintää oli kokenut 47 ja Tanskassa 46 prosenttia somaleista.

Etelä-Amerikasta tulleiden kohdalla nousi esiin Portugalissa asuvien brasilialaisten tilanne. Heistä 44 prosenttia oli kokenut joko yhdellä tai useammalla mitatulla osa-alueella syrjintää alkuperänsä vuoksi.

Islamin pelkoa

EU:n alueella asuvista muslimeista noin kolmannesta on syrjitty. Useimmiten heihin kohdistuva syrjintä tapahtui joko työnhaussa, kaupoissa tai asunnon hankinnan yhteydessä. Eniten muslimeihin kohdistunut syrjintä osui niihin maahanmuuttajiin, jotka eivät vielä olleet saaneet EU:n kansalaisuutta, mutta syrjintä oli huomattavaa myös kansalaisuuden saaneiden muslimien keskuudessa.

Selvitykseen perustuvissa johtopäätöksissä perusoikeusvirasto sanoo vähemmistöihin kohdistuvan rasismin, maahanmuuttajien kohtelun ja islamofobian olevan EU-maissa erittäin huolestuttavalla tasolla.

Selvityksen mukaan myös uusien EU-maiden kansalaiset sekä venäläiset ja turkkilaiset kohtasivat läntisissä EU-maissa päivittäisiä elämäänsä hankaloittavia ennakkoluuloja.

Perusoikeusviraston selvitys on tiettävästi laajin EU:n alueella syrjinnästä tehty kartoitus. Sen kohderyhmänä oli kaikkiaan 23 000 ihmistä EU-maissa.