tiistai 9. maaliskuuta 2010

Ykkösen aamu-tv: Netin viharyhmät

Ykkösen aamu-tv: Netin viharyhmät (Astrid Thorsin haastattelu) 3.3.2010

Onko joidenkin suomalaisten muukalaisvihamielisyys yllättänyt sinut?

Thors: Tavallaan se on hyvin vaikea sanoa, koska uskon, että ryhmä joka tällä tavalla käyttäytyy netissä, on kuitenkin aika pieni. Ja me näemme, että samat lauseet, samat väitteet toistuvat keskenään. Ne toistavat myöskin väitteitä, joita on muualla Euroopassa, elikä ilmeisen hyvin eurooppalaisittain verkottuneita. Ja sitten synnyttävät oman todellisuutensa netissä. Tässähän on myöskin kyseessä, että jokainen muodostaa oman todellisuutensa, oman yhteisönsä, joka tavallaan voi olla hieman sisäänpäin sulkeutunut.

[...]

Näillä vihasivustoilla teitä syytetään muun muassa Euroopan kaikkein löysimmän ulkomaalaislain junailijaksi. Miten Suomen ulkomaalaislaki tällä hetkellä vertautuu muiden EU-maiden lakeihin?

Thors: Mun mielestä me olemme... Aikaisemmin Suomea on kritisoitu siitä, että meillä on hyvin tiukka lainsäädäntö. Euroopassa on esimerkiksi aika suuria eroja, että kenelle myönnetään varsinainen turvapaikka. Meillä on hyvin suuria eroja, miten maita kohdellaan. Siinä mielessä me varmaan olemme keskiverto-Eurooppaa, mitä tulee, että saako turvapaikkaa tai saako sitten muuta suojelua. Mutta se tietysti on, yhdessä kohtaa Pohjoismaat eroavat toisista, että sitten kun täällä ollaan, niin ihmisiä kohdellaan hyvin. Me pyrimme myöskin niin tässä kuin muussakin noudattamaan eurooppalaisia sääntöjä, että vastaanottojärjestelmässä ihmisiä kohdellaan hyvin ja että oikeusturvatakeita on. Siinä miele...

Onko meillä siis löysä ulkomaalaislaki?

Thors: Mun mielestä ei voida puhua, että se on löysä, mutta meidän mielestämme se on ihmisoikeusvelvoitteita seuraava ja sitten ihmisiä kohdellaan hyvin. Mutta tietysti tässä asiassa ja joissakin muissa, niinkun ihmisten liikkuvuuteen tulee, niin on sellaisia tavallaan niinkun kipukohtia, että Suomessa, kun olet laillisesti Suomessa, ja mun mielestä pitää muistaa nyet, että, myös minun politiikkakollegat puhuvat ihan vääristä sum...öh, suureista, kun puhuvat moniko on laill..laittomasti maassa, mutta se on toinen asia... Mutta siis on ihmisiä täällä, ihminen saa turvaa, kun oleskelee laillisesti maassa, elikä muun muassa turvapaikanhakija saa joka on pienempi kuin suomalaisten, mutta näitä vertailuja on hirveen... Nyt näitä on vertailtu... Ehkä siitä on puhuttu, että meillä on niinku paremmat etuudet, mutta niin suomalaisillakin on paremmat etuudet kuin monissa muissa maissa, mitä tulee toimeentulotukeen ja työttömyystukeen.

Niin, tämän kuun alusta tämä turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki pieneni noin kolmanneksella vajaaseen kolmeensataan euroon, että nyt se on enemmän sitten synkassa muiden maiden kanssa.

Thors: Se oikeastaan ei... Se pieneni se osuus, joka annetaan rahana. Että annetaan hyödykkeinä ja tarvikkeina. Se on ollut aikaisemmin pienempi osuus annettu tarvikkeina. Nyt annetaan enemmän, koska katsotaan, että se voi olla mahdollinen tekijä, että tänne on tullut enemmän turvapaikanhakijoita kuin viime vuosina.

Viime aikoina äänenpainot maahanmuuttajia kohtaan ovat poliitikkojen suussa jossain määrin koventuneet. Koomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman haluaisi luopua pakolaiskiintiöstä ihan kokonaan ja pakolaisministeri Paavo Väyrynenkin olisi vähentämässä pakolaisten määrää. Kiintiöhän on nyt 750. Mitä mieltä sinä olet?

Thors: Minulla on kuitenkin suurin, sanotaan kaikkien puolueiden vakavimmassa...ja vastuulliset henkilöt ovat sen takana ja eduskunta on edellyttänyt, että meillä on 750 pakolaisen kiintiö. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että tässä on kyseessä henkilöitä, jotka todella ovat hädänalaisessa asemassa, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Joskus tässä keskustelussa menee se hyvin hyvin sekaisin, että mikä on pakolaiskiintiö. Nimenomaan pakolaiskiintiössä pyrimme auttamaan maailman hätää siinä, että ihmisillä joilla ei ole paluuta kotimaahansa ja joiden tilanne esimerkiksi tämän kotimaan lähinaapurimaissa on käynyt sietämättömäksi, niin heitä...

Kyse on siis pakolaisleireiltä..?

Thors: Pakolaisleireiltä tai vaikeista kaupunkiolosuhteista, niin heidät maailman YK:n pakolaisjärjestö on ehdottanut, että tässä on ihmisiä, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa. Ja USA, Kanada, Australia ovat vmaita, jotka ottavat paljon pakolaiskiintiöissä ja Euroopassa niitten maitten määrä, jotka ottavat, ovat lisääntyneet tämän hallituskauden aikana. Ja se on hyvä.

Kiitoksia Astrid Thors.