torstai 4. maaliskuuta 2010

YLE: Kurdien ja turkkilaisten vihanpito kärjistyi Lappeenrannassa

YLE Etelä-Karjala: Kurdien ja turkkilaisten vihanpito kärjistyi Lappeenrannassa 4.3.2010
Ilta-Sanomat/STT: Kurdeilla ja turkkilaisilla raju välienselvittely Lappeenrannassa
Ilta-Sanomat: 12 sairaalaan Lappeenrannan pizzatappelusta - yhdellä kallovamma
Etelä-Saimaa: Kebab-yrittäjillä raju välienselvittely Lappeenrannassa
YLE: Kebab-pizzeriayrittäjät joukkotappelussa Lappeenrannassa
Aamulehti: Kebab-sota Lappeenrannassa: Ravintoloitsijat taistelivat reviiristään puukoilla, pesäpallomailoilla ja rautaputkilla
Poliisitiedote: Lappeenrannassa alkuperältään kahden eri etnisen kansanosan välien selvittely

Poliisitiedote: Lappeenrannassa tapahtuneen tappelun tutkinnasta 5.3.2010
YLE Etelä-Karjala: Lappeenrannan kebab-kahakan taustojen selvittäminen hankalaa
YLE Etelä-Karjala: Yksi vangittuna Lappeenrannan kebab-yrittäjien joukkotappelusta

Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö peräänkuuluttaa Lappeenrannan selkkauksen huolellista jälkihoitoa. Lappeenrannassa kahden turkkilaisen kebab-pizzeriayrittäjän keskinäinen välienselvittely johti torstain vastaisena yönä suureen joukkotappeluun. Välikohtaus keräsi Lappeenrantaan kurdeja eri puolilta Suomea.

Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Anne Alitolppa-Niitamo korostaa Lappeenrannan välikohtauksen pikaista selvittämistä. Torstain vastaisen yön joukkotappelu keräsi Turkin kurdeja Lappeenrantaan eri puolilta Suomea. Osittain tapahtuman taustalla saattoivat olla myös kurdien ja turkkilaisten historialliset kaunat.

- Usein maahanmuuttajaväestön kohdalla epätasa-arvoisista valtioista tulevat siirtävät kotimaidensa asetelmat ja jännitteet usein uusiin kotimaihinsa, Alitolppa-Niitamo sanoo.

Hänen mukaansa tapahtunutta pitäisi nopeasti selvittää asianmukaisesti Lappeenrannassa. Hän korostaa myös ennaltaehkäisyä, jotta vastaavilta tapahtumilta vältyttäisiin.

- Neuvottelu- ja sovitteluyhteyden saaminen olisi nyt paikallaan näiden etnisten ryhmien välillä. Se on erityisesti heidän edukseen, että asia käydään puolueettoman tahon kanssa läpi, Alitolppa-Niitamo sanoo.

Ongelmien inhimilliset piirteet esille

Viimeisen vuoden aikana maahanmuuttokriittinen keskustelu on nostanut toistuvasti päätään. Asiaan on liittynyt myös enenevissä määrin populistisia piirteitä. Alitolppa-Niitamon mukaan tämä korostaa Lappeenrannan väilkohtauksen huolellista selvittämistä.

- Maahamuuttajien olot, jännitteet ja pelot olisi nyt hyvä tuoda esille. Nyt täytyisi välttyä sellaisen käsityksen välittämiseltä, että tämä olisi luonteenpiirre tai ominaisuus muualta muuttavissa ihmisissä. Näille löytyy aina hyvinkin yleisinhimillinen selitys, joka heijastelee monesti pelkoja ja epävarmuuksia omaan asemaan yhteisössä.

Alitolppa-Niitamon mukaan poliisi on asian jatkokäsittelyssä edesauttajan roolissa, mutta jatkossa asian sovittelun voisi ottaa myös ulkopuolinen taho. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi kuntien maahanmuuttotyötä tekevät ihmiset sekä ulkomaalaistaustaisten silmissä arvostusta nauttivat tahot, kuten esimerkiksi moskeijat tai omat yhteisöt.

- Viranomaisten tehtävänä olisi ottaa nyt tilanteesta koppi, jotta asia etenisi suotuisaan suuntaan.

Alitolppa-Niitamon mielestä tapauksessa korostuu hienovaraisuus.

- Leimaamista pitäisi välttää viimeiseen asti. Nyt otsikoissa on olemassa leimaamisen vaara. Silti uutisointi ja asioiden esiin tuominen on tärkeää kuitenkin niin, että asioiden taustoittaminen pidetään esillä, Alitolppa-Niitamo sanoo.

Kahakka keskellä kaupunkia

Toistakymmentä kurdimiestä saapui neljän aikaan aamuyöllä Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan kebab-pizzerian liepeille. Kebab-pizzerian yrittäjä ja työntekijät olivat juuri poistuneet ravintolasta.

Miesten kohtaaminen yltyi tappeluksi, jossa 12 henkilöä sai eriasteisia vammoja. Kaksi loukkaantui vakavasti. Toisella vakavasti loukkaantuneella on kallovamma, kebab-pizzerian yrittäjä sai haavan vartaloonsa.

_______________________________

Ilta-Sanomat/STT: Kurdeilla ja turkkilaisilla raju välienselvittely Lappeenrannassa

Turkkilaiset ja kurdit ottivat kahdesti yhteen Lappeenrannassa keskiviikkona ja torstain vastaisena yönä. Turkkilaiseen kurdivähemmistöön kuuluva mies tunkeutui keskiviikkona turkkilaisen miehen omistamaan kebab-pizzeriaan ja pahoinpiteli omistajan.

Poliisin mukaan syynä oli kiista liiketoiminnan laajentamisesta. Kurdi ei halunnut turkkilaispizzerian perustamista kaupunginosaansa.

Kiista jatkui myöhemmin yöllä turkkilaispizzerian sulkeuduttua. Yrityksen omistajan ja liikkeessä työskennelleiden henkilöiden kimppuun kävi toistakymmentä kurditaustaista miestä.

Tappeluun osallistuneet käyttivät ainakin puukkoja, pesäpallomailoja ja rautaputkia.

Poliisi sai kolme autolla paennutta kurdimiestä yöllä kiinni Vainikkalassa. Kaikkiaan pidätetyiksi tuli seitsemän henkilöä.

Tappelusta koitui eriasteisia vammoja 12 osallistujalle. Osa heistä on hoidettavana Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Etelä-Karjalan poliisi tutkii tapahtumia mm. epäiltyinä tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä.

---

Ilta-Sanomat: 12 sairaalaan Lappeenrannan pizzatappelusta - yhdellä kallovamma

Kahtatoista miestä jouduttiin paikkaamaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannan keskustassa aamuyöllä tapahtuneen turkkilaisten ja kurdien joukkotappelun jäljiltä.

Vakavimmin loukkaantuneista yhdellä on kallovamma ja toisella pistohaava, josta sisäelimet hoitoon tullessa pyrkivät ulos.

Osa ruhjeita ja pistohaavoja saaneista tappelijoista on edelleen sairaalassa.

Poliisipartio päivysti vielä iltapäivällä sairaalan ulkopuolella rauhoittamassa tilannetta.

Lappeenrannassa asuvien ravintolayrittäjien keskinäisestä reviirien selvittelystä käynnistynyt riita yltyi torstaina aamuyöllä neljän ja viiden välillä joukkotappeluksi Oksasenkadulla toisen yrittäjän kebab-pizzerian edessä.

Aseina veitsiä ja metalliputkia

Katutappeluun osallistui parikymmentä turkkilaista ja kurdia, joista osa oli paikkakuntalaisia, osa muualta Suomesta paikalle saapuneita heimoveljiä.

Aseina tappelussa käytettiin veitsiä, metalliputkia, vankkoja puupatukoita, jopa liikennemerkin jalustaa.

Etelä-Karjalan poliisin mukaan on edelleen epäselvää, aloittivatko tappelun kurdit vai turkkilaiset.

- Yhdessä on käyty kaikkien päälle, kuvailee tutkintaa johtava rikoskomisario Leevi Hakulinen.

Vastaavanlaista taustaltaan erilaisten etnisten ryhmien välistä yhteenottoa ei Lappeenrannassa ole ennen sattunut.

Seitsemän henkilöä on otettu kiinni epäiltyinä tappeluun osallistumisesta.

Poliisi tutkii tapahtunutta tappeluun osallistumisena.

Surmaamiseen tai tahallisen ruumiinvamman aiheuttamiseen johtavaan tappeluun tai hyökkäykseen osallistumisesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta.

Ulla Ylönen, Lappeenranta

__________________________________________________

Etelä-Saimaa: Kebab-yrittäjillä raju välienselvittely Lappeenrannassa

Turkkilaisten kebab-pitseriayrittäjien kiista ravintolanpidon reviireistä johti rajuun välienselvittelyyn Lappeenrannan keskustassa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Joukkotappelussa loukkaantui poliisin mukaan toistakymmentä henkeä, joista yksi vakavasti.

Tapahtumat alkoivat keskiviikkona iltapäivällä, kun kebab-yrittäjä meni Oksasenkadulla sijaitsevaan toiseen yrittäjän ravintolaan keskustelemaan tämän aikeista laajentaa toimintaansa kaupunginosaan, jossa toinen mies pitää ravintolaansa. Keskustelu yltyi tappeluksi.

Riidalla on myös etninen tausta, sillä toinen ravintoloitsija on kurdi.

Poliisin tiedotteen mukaan kahakka jatkui ravintolan sulkemisaikaan yöllä kello neljältä. Henkilökunnan ollessa lähdössä kotiinsa heidän kimppuunsa kävi toistakymmentä kurdimiestä.

Tilanteesta syntyi tappelu kadulla. Aseina käytettiin ainakin puukkoja, pesäpallomailoja ja rautaputkia. Tappelun aikana kebab-pizzerian omistaja sai vakavan vamman vartaloonsa puukoniskusta ja toinen siihen osallistunut mies pahan viiltohaavan käteensä. Toistakymmentä muista tappeluun osallistuneista henkilöistä sai eriasteisia vammoja eri puolille kehoaan.

Vammoja saaneet ovat saanet hoitoa Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Tilanne sairaalan ympäristössä jatkui kireänä. Poliisin saatua tiedon tapahtumista ja saapuessa paikalle paikalta lähti pakoon henkilöauto. Rajun karkumatkan päätteeksi poliisi sai auton pysäytettyä Vainikkalassa.

Etelä-Karjalan poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa epäiltyinä tappeluna, tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Poliisi on ottanut esitutkintaa varten kiinni viisi tapahtumiin osallista miestä.

Poliisin tiedon mukaan tappeluun on osallistunut henkilöitä myös muilta paikkakunnilta.
__________________________________________________

YLE: Kebab-pizzeriayrittäjät joukkotappelussa Lappeenrannassa

Lappeenrannassa kahden turkkilaisen kebab-pizzeriayrittäjän keskinäinen välienselvittely johti torstain vastaisena yönä suureen joukkotappeluun. Tappelussa oli mukana toistakymmentä miestä varustautuneina puukoilla, pesäpallomailaa muistuttavilla puutangoilla ja rautaputkilla. Osapuolten välienselvittely jatkui Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Toistakymmentä kurdimiestä saapui neljän aikaan aamuyöllä Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan kebab-pizzerian liepeille. Kebab-pizzerian yrittäjä ja työntekijät olivat juuri poistuneet ravintolasta.

Miesten kohtaaminen yltyi tappeluksi, jossa 12 henkilöä sai eriasteisia vammoja. Kaksi loukkaantui vakavasti. Toisella vakavasti loukkaantuneella on kallovamma, kebab-pizzerian yrittäjä sai haavan vartaloonsa.

- Tilanne on epäselvä. Siinä yhdessä käytiin kaikkien päälle, arvioi tilannetta torstaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa tutkinnanjohtaja Leevi Hakulinen Etelä-Karjalan poliisista.

Yrittäjä sai vakavan vamman vartaloonsa puukoniskusta. Lisäksi toistakymmentä muuta tappeluun osallistunutta sai eriasteisia vammoja.

Poliisipartio valvoo sairaalassa

Osa vammoja saaneista vietiin Etelä-Karjalan keskussairaalaan, jossa turkkilaisten ja kurdien välinen vihanpito jatkui. Tappelusta ei ollut vaaraa muille potilaille tai henkilökunnalle. Sairaalassa tappeluun osallistuneita valvoi poliisipartio kello 7:stä lähtien.

Etelä-Karjalan poliisi tutkii tapahtunutta muun muuassa epäiltyinä tappeluna, tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Poliisi on ottanut kiinni seitsemän tapahtumiin osallistunutta miestä. Poliisin mukaan tappelussa oli mukana myös henkilöitä muilta paikkakunnilta.

- Tappeluun osallistui henkilöitä, jotka tulivat ympäri Suomea. Nyt selvitellään sitä, kuinka moni tuli paikalle muualta.

Osalla rikostaustaa

Poliisi selvittelee myös tappeluun osallistuneiden mahdollista rikostaustaa.

- Näitä selvitellään vielä, mutta sieltä löytyy kaikenlaisia rikosnimikkeitä liikennerikkomuksista talousrikoksiin, sanoo Hakulinen.

Poliisin tiedossa ei ole, että osapuolet olisivat selvitelleet välejään aikaisemmin. Tutkinnanjohtaja ei ottanut kantaa siihen, mikä vaikutus välienselvittelyyn on turkkilaisten ja kurdien historiallisesti huonoilla väleillä.

- Nyt me selvitämme vain tätä tappelua, sanoi tutkinnanjohtaja Hakulinen.

Tapahtumat saivat alkunsa keskiviikkona iltapäivällä kahden pizzeriayrittäjän keskinäisestä nahistelusta, jonka syynä on toisen suunnitelma laajentaa liiketoimintaa toisen yrityksen lähettyville. Tapahtumat johtivat joukkotappeluun myöhemmin aamuyöllä kebab-pizzerian suljettua ovensa.

__________________________________________________

Aamulehti: Kebab-sota Lappeenrannassa: Ravintoloitsijat taistelivat reviiristään puukoilla, pesäpallomailoilla ja rautaputkilla

Etelä-Karjalan poliisi tutkii Lappeenrannassa sattunutta kahden eri etnisen kansaosan välistä joukkotappelua. Tappelu sai alkunsa keskiviikkona kello 15.30 aikaan, kun Turkin kurdivähemmistöön kuuluva mies oli mennyt selvittelemään välejä turkkilaisen miehen omistamaan kebab-pizzeriaan.

Kurdimies oli tuohtunut turkkilaisen aikeista laajentaa liiketoimintaansa kaupunginosaan, jossa kurdilla on kebab-pizzeria. Asian selvittely johti tappeluun.

Varsinainen joukkotappelu alkoi seuraavana yönä, kun kebab-pizzeria sulki ovensa kello 4 aikoihin.

Kun yrityksen omistaja ja työntekijät siirtyivät autolleen kotimatkaansa varten oli heidän kimppuunsa käynyt toistakymmentä kurdi -taustaista miestä. Tappeluun osallistuvat henkilöt käyttivät välineinään ainakin puukkoja, pesäpallomailoja ja rautaputkia. Tappelun aikana kebab-pizzerian omistaja sai vakavan vamman vartaloonsa puukoniskusta ja toinen mies sai pahan viiltohaavan käteensä.

Toistakymmentä muista tappeluun osallistuneista henkilöistä sai eriasteisia vammoja eri puolille kehoaan.

Osa tappeluun osallistuneista on hoidettavana Etelä-Karjalan Keskussairaalassa. Poliisin mukaan tilanne on tulehtunut myös sairaalan ympäristössä.

Etelä-Karjalan poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa tappeluna, tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Poliisi on ottanut torstaiaamuun mennessä rikoksesta epäiltynä kiinni viisi miestä. Tappeluun osallistui henkilöitä ilmeisesti myös muilta paikkakunnilta

____________________________________________________

Poliisitiedote: Lappeenrannassa alkuperältään kahden eri etnisen kansanosan välien selvittely

Lappeenrannassa meni 3.3.2010 klo 15.30 aikaan kansallisuudeltaan turkkilaisen miehen omistamaan kebab-pizzeriaan turkkilaiseen kurdi -väestöryhmään kuuluva mies. Mies oli tuohtunut aiemmin mainitun aikeesta laajentaa harjoittamaansa liiketoimintaa kaupunginosaan, jossa mies jo harjoittaa vastaavaa liiketoimintaa. Asian selvittely miesten välillä johti siihen, että pizzeriaan tullut mies pahoinpiteli yrityksen omistajaa ja tämä vastasi aiheuttaen vammoja hyökkääjälle.

Tapahtumat jatkuivat saman kebab-pizzerian suljettua ovensa 4.3.2010 klo 04.00 aikoihin. Yrityksen omistajan ja liikkeessä työskennelleiden henkilöiden siirtyessä liiketiloistaan autolleen kotimatkaansa varten oli heidän kimppuunsa käynyt toistakymmentä kurdi -taustaista miestä. Tilanteesta syntyi tappelu kahden ryhmän välillä kadulla. Tappeluun osallistuvat henkilöt käyttivät välineinään ainakin puukkoja, pesäpallomailoja ja rautaputkia. Tappelun aikana kebab-pizzerian omistaja sai vakavan vamman vartaloonsa puukoniskusta ja toinen siihen osallistunut mies pahan viiltohaavan käteensä. Toistakymmentä muista tappeluun osallistuneista henkilöistä sai eriasteisia vammoja eri puolille kehoaan. Osa vammoja saaneista on hoidettavana Etelä-Karjalan Keskussairaalassa. Tilanne on jatkunut tulehtuneena myös sairaalaympäristössä.
Poliisin saatua tiedon tapahtumista ja saapuessa paikalle paikalta lähti pakoon henkilöauto, jossa oli useita tapahtumiin osallisia miehiä. Auto ei totellut poliisin antamia pysähtymiskäskyjä. Vakavasti pakonsa aikana muuta liikennettä vaarantaneen auton poliisi sai pysäytettyä Vainikkalassa. Autossa oli kolme kurdi -taustaista miestä. Kukaan ei loukkaantunut kiinniotossa.
Etelä-Karjalan poliisi tutkii tapahtunutta mm. epäiltyinä tappeluna, tapon yrityksenä ja törkeänä pahoinpitelynä. Poliisi on ottanut esitutkintaa varten rikoksesta epäiltynä kiinni viisi tapahtumiin osallista miestä aamun kello 09.00 mennessä. Poliisilla tähän mennessä olevan tiedon mukaan tappeluun on osallistunut henkilöitä myös muilta paikkakunnilta.

Etelä-Karjalan poliisi järjestää tapahtumiin liittyen tiedotustilaisuuden poliisilaitoksen neuvotteluhuoneessa 4.3.2010 kello 14.00 alkaen. Esitutkinnasta tiedottaa rikoskomisario Antti Vilkko, puh. 0718737140.

---

Poliisitiedote: Lappeenrannassa tapahtuneen tappelun tutkinnasta 5.3.2010

Etelä-Karjalan poliisi on jatkanut 3.-4.3.2010 tapahtuneen tappelun ja siihen liittyvien tapahtumien esitutkintaa. Lähes kaikkia esitutkintaa varten kiinniotettuja on kuultu.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on vanginnut 4.3.2010 asiassa tutkinnanjohtajan vaatimuksesta yhden henkilön epäiltynä tapon yritykseen. Pidätettyinä poliisivankilassa on tällä hetkellä kymmenkunta rikokseen epäiltyä henkilöä.

Poliisilla olevan tiedon mukaan käydyssä tappelussa on loukkaantunut 12 henkilöä. Näistä henkilöistä 4 on vielä erilaisten vammojen takia hoidettavana sairaalassa. Poliisin tiedon mukaan kellään heistä ei ole hengenvaaraa.

Esitutkinnassa tähän mennessä tehdyissä kuulemisissa poliisi ei ole saanut tekojen motiivista mitään uutta tietoa. Esitutkinnan alkaessa molemmat tappelun osapuolet ovat esittäneet motiiviksi riidan kebab-pizzeria -toiminnan reviirirajoista.

Asian esitutkinta vaatii laajoja ja pitkäkestoisiakin teknisiä tutkimuksia, joka tulee venyttämään tutkinnan kestoa.

Poliisi tiedottaa seuraavan kerran asiassa maanantaina 8.3.2010 kello 14.00.

_________________________________________________________

YLE Etelä-Karjala: Lappeenrannan kebab-kahakan taustojen selvittäminen hankalaa

Lappeenrannassa kebabyrittäjien rajuista välienselvittelyistä vaaditaan jatkoselvityksiä. Maahanmuuttopalveluiden mukaan selvityksiä on hankala aloittaa, sillä riitojen taustoja ei tiedetä. Maahanmuuttajayhteisöjen toivotaan keskustelevan tapahtuneesta. Joutsenon vastaanottokeskuksessa ajatuksesta ei olla innostuttu.

Väestöliitto perää Lappeenrannan maahanmuuttotyötä tekeviltä jatkoselvityksiä turkkilaisten ja Turkin kurdien Lappeenrannassa käydystä rajusta välienselvittelystä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) maahanmuuttopalvelujen mukaan selvitystyötä ei kuitenkaan voida aloittaa ennen kuin selviää, oliko selkkauksessa kyse etnisistä ristiriidoista vai pelkästään liiketoimista.

Eksoten maahanmuuttopalvelujen johtava ohjaaja Merja Heino-Kukkurainen sanoo, että yksikkö on tarvittaessa selvityksissä mukana. Hän ei kuitenkaan halua ennakoida, millaisia toimenpiteet voisivat olla.

- Totta kai olemme jatkoselvityksissä mukana, jos se on tarpeellista. Mutta vasta kun saamme selvyyden selkkauksen taustoista, voimme pohtia rooliamme, Heino-Kukkurainen sanoo.

"Maahanmuuttoyhteisönkin tulisi keskustella tapahtuneesta"

Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Anne Alitolppa-Niitamon mielestä poliisin pitäisi pysyä jatkokäsittelyssä edesauttajan roolissa. Kuntien maahanmuuttotyötä tekevien taas pitäisi ottaa sovitteluvastuu. Heino-Kukkurainen sanoo, että myös paikallisen maahanmuuttoyhteisön tulisi aktivoitua ja käydä keskustelua kebab-pizzeriayrittäjien väkivaltaisesta kohtaamisesta.

- Uskon, että näin käy. Ihmisillä pitää kuitenkin olla tarve keskusteluavulle, emme voi ottaa ketään väkisin tällaisiin prosesseihin.

Luulo ei ole tiedon väärti. Esimerkiksi Joutsenon vastaanottokeskuksessa ei kuitenkaan olla halukkaita keskustelemaan tapahtuneesta maahanmuuttajien kanssa. Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kun ei pidä asiaa keskustelun väärtinä.

- Asiakaskuntamme ei liity tapahtuneeseen. Emme nosta asiaa sen takia esille. Jos joku maahanmuuttaja kuitenkin kysyy asiasta, voimme keskustella siitä. Silti en pidä tärkeänä sitä, että asiakaskuntamme olisi tietoinen tapahtuneesta, Kähkönen kertoo.

Tapahtunut leimaa maahanmuuttajayhteisöä

Hyvin harva Joutsenon maahanmuuttokeskuksessa asuvista seuraa suomalaismediaa, joten on enemmän kuin todennäköistä, että koko Lappeenrannan raju välienselvittely jää pimentoon.

Sen sijaan vastaanottokeskuksen henkilöstö on seurannut tilannetta mediasta herkeämättä. Kähkösen mukaan Lappeenrannassa sattunut pizzeriayrittäjien välinen kahakka leimaa koko maahanmuuttajakuntaa.

- Tapahtunut on kuitenkin yksittäistapaus. Uskon, että kyse on nimenomaan liiketoimista, ei etnisyydestä, Kähkönen toteaa.

Jännitteet voivat siirtyä uuteen kotimaahan

Lappeenrannassa sattuneeseen Turkin kurdien ja turkkilaisten välienselvittelyyn johtaneet syyt eivät ole Heino-Kukkuraisen mielestä yhtä yksiselitteisiä.

- Jännitteet saattavat siirtyä mukana uuteen kotimaahan, Heino-Kukkurainen sanoo.

Myös Väestöliiton monikulttuurisuuspäällikkö Anne Alitolppa-Niitamo on samaa mieltä.

_______________________________________________________

YLE Etelä-Karjala: Yksi vangittuna Lappeenrannan kebab-yrittäjien joukkotappelusta

Pidätettynä on tällä hetkellä kymmenkunta rikoksesta epäiltyä joukkotappeluun osallistunutta. Kaikkiaan kahakassa loukkaantui 12 henkilöä, joista neljää hoidetaan edelleen sairaalassa. Etelä-Karjalan poliisi on viikonloppuna valmiudessa mahdollisten uusien levottomuuksien varalta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on vanginnut yhden henkilön tapon yrityksestä Lappeenrannan turkkilaisten toissa öisessä joukkotappelussa. Pidätettyinä poliisivankilassa on tällä hetkellä kymmenkunta rikokseen epäiltyä henkilöä.

Poliisin tietojen mukaan tappelussa on loukkaantunut 12 henkilöä. Heistä 4 on vielä erilaisten vammojen takia hoidettavana sairaalassa. Kenelläkään ei ole hengenvaaraa.

Poliisi on varuillaan viikonvaihteessa

Etelä-Karjalan poliisi on kuullut lähes kaikkia esitutkintaa varten kiinniotettuja. Tähän mennessä poliisi ei ole saanut tekojen motiivista uutta tietoa. Tutkinnan alkaessa molemmat tappelun osapuolet ovat kertoneet motiiviksi riidan kebab-pizzeria -toiminnan reviirirajoista.

Poliisi on valppaana viikonloppuna mahdollisten uusien levottomuuksien varalta.

Tutkinnan kesto venyy, sillä esitutkina vaatii laajoja ja pitkäkestoisia teknisiä tutkimuksia.