perjantai 5. maaliskuuta 2010

YLE: Monikulttuurisuuspalkinnot jaettiin Turussa

YLE Turku: Monikulttuurisuuspalkinnot jaettiin Turussa 5.3.2010

Maahanmuuttajien ja kantaväestön välisen yhteistyön kehittäminen sekä kunniaväkivallan vastainen toiminta on saanut tunnustusta Turun kaupungilta.

Vuoden 2010 uusturkulaiseksi on nimetty Sondip ry:n ja Yhdessä Yhdistys ry:n puheenjohtaja Hasan Habib ja monikulttuurisuusteoksi Turun Naiskeskus ry:n kunniaväkivallan vastainen toiminta.

Tänä vuonna sekä uusturkulaisen että monikulttuurisuusteon valinnassa painottui nimettävien laaja-alainen toiminta yhdessä eri maahanmuuttajaryhmien ja kantasuomalaisten kanssa.

Vuoden 2010 uusturkulainen, Hasan Habib, on toiminut Turun seudulla jo vuosia sillanrakentajana maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä. Aktiivisen monikulttuurisuutta edistävän järjestötyön lisäksi Habib on työskennellyt jo pitkään nuorten parissa Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen monikulttuurisen ja kansainvälisen toiminnan koordinaattorina.

- Nimitys oli minulle positiivinen yllätys, koska en tiennyt, että minua on ehdotettu. Olen ollut Suomessa jo yli 20 vuotta. Ensin ajattelin, että joku uudempi olisi voinut saada nimityksen, mutta on hienoa, että hyvää ja pitkäjänteistä työtä arvostetaan, Habib iloitsee.

Turun Naiskeskus-yhdistys ry:n kunniaväkivallan vastainen toiminta valittiin vuoden monikulttuurisuusteoksi. Perusteluissa todetaan, että Turussa haastavaa työtä tekevät yhdessä nais- ja miespuoliset maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset.

Toiminnanjohtaja Raija Ala-Lipasti Turun Naiskeskuksesta kertoo tunteneensa helpotusta kuullessaan, että kunniaväkivallan vastainen toiminta on nostettu vuoden monikulttuurisuusteoksi.

- Helpottunut olen, koska nyt kunniaväkivalta on tunnustettu tosiasia myös Turussa. Puhumme hankalasta ja siksi vaietusta asiasta, emmekä haluaisi ajatella, että omassa kaupungissamme on naisia, joiden henki on vaarassa ”kunnian tähden”. Tärkeää on myös ymmärtää, että väkivallan pohjalla oleva ajattelu estää maahanmuuttajien liittymisen turkulaiseen yhteisöön. Asioista pitää puhua, jotta niihin voidaan vaikuttaa, sanoo Ala-Lipasti

Vuoden 2010 tunnustuksen saajat valittiin kaupunkilaisten tekemistä ehdotuksista. Valintaraadissa oli mukana maahanmuuttajayhdistysten, Turkuseuran, median ja kaupungin edustus. Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen nimesi uusturkulaisen ja monikulttuurisuusvaikuttajan raadin valmistelun pohjalta.

Palkinnot jaetaan lauantaina Turun linnassa järjestettävässä juhlassa, johon on kutsuttu viime vuonna Suomen kansalaisuuden saaneet turkulaiset.

Juhlan isäntänä toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola, joka myös jakaa tunnustukset vuoden 2010 uusturkulaiselle ja monikulttuurisuusteolle. Juhlassa puhuu kansanedustaja Pekka Haavisto, ja maahanmuuttajan puheenvuoron käyttää toimitusjohtaja Priscilla Purssila.

Juhla järjestetään nyt jo seitsemännen kerran. Juhlavastaanotto on Turun onnittelu uusille Suomen kansalaisille, ja se muistuttaa monikulttuurisuuden merkityksestä kaupungin kehitykseen sekä Suomen kansalaisuuteen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Viime vuonna kansalaisuuden sai noin 160 turkulaista.