keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

YLE: Turvapaikan saaneetkin tilapäismajoitukseen

YLE Lappi: Turvapaikan saaneetkin tilapäismajoitukseen 10.3.2010

Turvapaikan saanut joutuu odottamaan oleskeluluvan saamisen jälkeen tilapäisiksi tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa jopa puoli vuotta myös Lapissa. Syynä on viime vuoden ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Toinen syy on kuntien haluttomuus nostaa paikkamäärää riittäväksi.

Kuntien mielestä valtion korvaukset eivät ole riittäviä. Tätä mieltä on Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen:

Lapissa ovat Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskukset. Pakolaisia ottaa vastaan oleskeluluvan saamisen jälkeen myös Tornio.

- Tilanne, jolloin meille on saapunut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita viime vuonna, on aiheuttanut sen, että niin sanotuista kuntapaikoista on pulaa sekä täällä Lapissa että muualla Suomessa.

Rovaniemi, Kemi ja Tornio ottavat asumaan yhteensä noin 150 pakolaista, joista Rovaniemi 80.

Kunnat tyytymättömiä korvauksiin

Haaranen sanoo, että kuntien mielestä valtion maksamat laskennalliset korvaukset eivät ole riittävän suuria korvamaan pakolaiskulut. Se vaikuttaa kunnallisvaltuustojen päättämään paikkamäärään.

- Myös riittävään palvelujen järjestämiseen kunnat eivät yksinkertaisesti aina pysty. Tämä kotouttamisen viivästyminen johtuu paljolti siitä, koska maahanmuuttajat tarvitsevat alkuvaiheessa erityispalveluja ennen kuin voivat siirtyä täysin samojen palvelujen piiriin kuin mitä ovat suomalaiset.

Haarasen mielestä ongelma on juuri siinä. Asuntoja on kyllä aika hyvin. Ehkä Rovaniemellä on pientä pulaa pienistä asunnoista, mutta perheasuntoja on riittävästi.

"Viivästyminen rassaa hermoja"

- Oleskeluluvan saaneiden on vaikea ymmärtää, että turvapaikan jälkeenkin joutuu odottamaan vastaanottokeskuksen tilapäismajoituksessa kuukausia, jopa puoli vuotta ennen kuin pääsee pysyvään asuntoon. Kyllä se rassaa hermoja, että joutuu pitkään odottamaan.

- Ensinnäkin se epävarmuus käsittelyvaiheessa, että saako oleskelulupaa, turvapaikkaa vai ei saa lupaa. Ja sitten sen jälkeen kun on luvan saanut, niin ei pääse kotiasumiseen. Kuntaan siirtyminen ei tapahdukaan niin nopeasti kuin on kuvitellut.

- Se näkyy levottomuutena vastaanottokeskuksissa, Haaranen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt alkuvuonna

Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia, 6 000. Rovaniemen, ja Kemin vastaanottokeskuksiin heitä tuli noin 600.

Haaranen sanoo, että tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana on ollut hiljaisempaa ja tulijoiden määrä on vähentynyt. Hän arvioi, että tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä saattaa puolittua 300:een eli palataan takavuosien tasolle.

- Kesä voi kuitenkin muuttaa tilannetta.