torstai 8. huhtikuuta 2010

HS: Hyökkääjä raiskasi naista kaksi tuntia keskellä Helsinkiä

Helsingin Sanomat: Hyökkääjä raiskasi naista kaksi tuntia keskellä Helsinkiä 8.4.2010
MTV3: Hovioikeus tuomitsi ankaran rangaistuksen kaksi tuntia kestäneestä raiskauksesta

Taustaa:
Loviisan Sanomat: Tyrmäystipoista epäillylle varkaalle vaaditaan 1,5 v vankeutta 5.11.2009
Ilta-Sanomat: Vauva neljä yötä pakkasessa Helsingissä 16.02.2009
Iltalehti: Kymmenkuinen vauva joutui viettämään öitä pakkasessa 16.2.2009

Kaksi tuntia kestänyt nuoren naisen raiskaaminen Helsingissä toi 43-vuotiaalle miehelle neljä vuotta vankeutta.

Ulkomaalainen mies hyökkäsi varhain aamulla kesällä 2008 Hesperian puiston kävelytiellä naisen kimppuun ja raahasi tämän viereiseen rantakaislikkoon. Siellä hän muun muassa tappamisella uhaten raiskasi uhrinsa.

Mies ei ennestään tuntenut naista.

Helsingin hovioikeuden mukaan raiskaus käsitti useita eri tavalla tapahtuneita yhdyntöjä.

Oikeuden mielestä kyse oli raiskauksesta, joka oli tekotavaltaan erityisen moitittava. Tuomion pituuteen vaikuttivat teon laatu, pitkä kesto sekä sen vahingollisuus uhrin kannalta.

Raiskauksesta tuomittu Nelu Dragomir haki Helsingin hovioikeudelta muutosta hänen aiemmin käräjillä saamaansa vankilatuomioon. Mies vaati syytteen hylkäämistä, koska hänen mukaansa sukupuoliyhteydet tapahtuivat ilman väkivaltaa ja uhkausta.

Mies myös katsoi, että rangaistus poikkesi yleisestä rangaistuskäytännöstä.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. Dragomir joutuu maksamaan uhrille korvausta muun muassa henkisestä kärsimyksestä 9 000 euroa.

Hovioikeus laati salaiseksi määrätystä jutusta julkisen selosteen.

_________________________________________

MTV3: Hovioikeus tuomitsi ankaran rangaistuksen kaksi tuntia kestäneestä raiskauksesta

Helsingin hovioikeus on tuominnut ankaran rangaistuksen miehelle, joka raiskasi hänelle entuudestaan tuntemattoman naisen Hesperianpuistossa Helsingin Töölössä kesäkuussa 2008.

Nelu Dragomir, 43, hyökkäsi neljältä aamuyöllä uhrinsa kimppuun Hesperianpuiston kävelytiellä ja raahasi tämän viereiseen rantakaislikkoon. Dragomir uhkasi tappaa naisen ja raiskasi tämän useita kertoja.

Hovioikeus piti voimassa Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun, jossa katsottiin, että tekoa vakavoitti muun muassa sen pituus. Dragormir raiskasi uhriaan kahden tunnin ajan.

Dragomir tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen ja hänet määrättiin korvaamaan uhrilleen muun muassa henkisestä kärsimyksestä 9 000 euroa.

Hovioikeudessa Dragomir vaati syytteen hylkäämistä. Hän väitti, että yhdynnät olivat tapahtuneet väkivallatta ja uhkauksitta. Toissijaisesti hän vaati, että rangaistusta ja vahingonkorvausta pitäisi alentaa. Rangaistus poikkesi hänestä yleisestä käytännöstä.

Hovioikeus katsoi, ettei jää Dragomirin syyllisyydestä jäänyt epäilystä. Sen mukaan raiskauksesta tuomitaan yleensä kahden vuoden rangaistus mutta rangaistusasteikko on laaja, yhdestä kuuteen vuotta, koska raiskausrikos voi käsittää monenlaisia tekoja.

Hovioikeuden mukaan tässä tapauksessa oli kysymys erityisen moitittavasta raiskauksesta, vaikkei Dragomirin käyttämä väkivalta ollut erityisen voimakasta. Asian ratkaisivat hovioikeudenneuvokset Juha Paimela, Liisa Lehtimäki ja Leena Järvilahti.

__________________________________________

Loviisan Sanomat: Tyrmäystipoista epäillylle varkaalle vaaditaan 1,5 v vankeutta 5.11.2009

Porvoon käräjäoikeuden Loviisan istuntosalissa luettiin torstaina syytteet kolmelle romanialaiselle miehelle, joiden epäillään syyllistyneen useisiin varkauksiin Helsingin ja Porvoon alueelle. Syyttäjä vaati päätekijäksi epäillylle, vuonna 1966 syntyneelle romanialaiselle Dragomir Nelulle vähintään 1,5 vuotta ehdotonta vankeutta, ja kahdelle muulle syytetylle vähintään vuoden ehdollista vankeutta.

Pääsyytetyn epäillään vuoden 2007 syyskuussa ujuttaneen tyrmäystippoja tai muuta huumaavaa ainetta 21-vuotiaan helsinkiläisen opiskelijatytön juomaan. Sen jälkeen miehen epäillään kulkeneen tiedottomassa tilassa olleen tytön kanssa tämän asuntoon Helsingin Mannerheiminkadulla, ja varastaneen tytön asunnolta tietokoneen, kameran, koruja, raha ja muuta omaisuutta.

Oikeudessa esiintynyt tyttö ei muistanut illan ja yön tapahtumista juuri mitään, vain lyhyitä välähdyksiä. Hän kertoi lähteneensä kaverinsa kanssa Helsingin ravintoloihin, ja käyttäneensä maltillisesti alkoholia, mutta huumaantuneensa nopeasti ”tiedottomaan tilaan”. Tytön seuraavat muistikuvat olivat seuraavalta aamulta, kun hän oli herännyt ”hirveässä kunnossa” omasta sängystään. Pian hän huomasi, että asunnosta oli viety noin 1.913 euron arvosta omaisuutta. Viereisessä huoneessa nukkunut kämppäkaveri kertoi kuulleensa, että tyttö oli tullut sisälle ”jonkun kanssa”. Muuta havaintoa asunnolle tulleesta varkaasta ei ollut. Tyttö ei itse osannut epäillä tyrmäystippoja, mutta esitutkinnassa sitä pidettiin mahdollisena syynä tytön tiedottomaan tilaan ja muistinmenetykseen.

Salmaripullosta löytyi DNA:ta

Poliisitutkinnan yhteydessä tyttö havaitsi, että illalla vielä täynnä ollut 4 senttilitraa salmiakkikoskenkorvaa sisältänyt pikkupullo oli yön aikana tyhjennetty. Poliisi sai ”salmari”-pullossa olleesta pienestä sylkimäärästä DNA-näyteen, joka tallennettiin poliisin tietokantaan. Rikos jäi sillä erää selvittämättä.

Myöhemmin poliisi sai täsmälleen samanlaisen DNA-näytteen myös tutkiessaan helsinkiläisen Ristorante Villa Di Cesare-nimisen ravintolan murtojälkiä 30.3.2008. Ravintolaan oli murtauduttu rikkomalla ikkuna ja tunkeutumalla aukosta sisälle. Käteistä rahaa ja alkoholia oli kadonnut noin 750 euron arvosta. Tutkinnassa epäillyn DNA:ta löytyi ravintolan sisältä seinältä rikotun ikkuna-aukon kohdalta. Syyttäjän mukaan murtomiehelle oli ilmeisesti tullut haava ikkunaa rikottaessa, ja pieni verijälki oli jäänyt seinälle. Rikos jäi myös tuolloin selvittämättä, mutta poliisi tallensi myös uuden DNA-näytteen tietokantaan.

DNA:n haltijaksi epäillyn Dragomir Nelun epäillään kahden romanialaisen rikoskumppaninsa kanssa syyllistyneen useisiin rikoksiin. Syytteen mukaan rikoksiin osallistui useita muitakin henkilöitä, joita ei ole tunnistettu eikä saatu kiinni.

Syyttäjän mukaan kolmikko varasti 3.8.2009 Hyvinkäällä 50 metriä kuparijohtoa ja 400 litraa polttoöljyä, 8.8.2009 Porvoossa Domargårdin jäteasemalta työkaluja 10.600 euron arvosta sekä 29.8.2009 Vantaalta Skanskan rakennustyömaalta kuparikaapelia ja muuta omaisuutta noin 46.000 euron arvosta.

Syytetyn tarinat muuttuivat useasti

Romanialaismies kumppaneineen jäi kiinni ja vangittiin Porvoossa 31.8.2009, jolloin häneltä otettiin nielusta DNA-näyte, joka yhdisti hänet helsinkiläisen tytön asunnossa tapahtuneeseen varkauteen sekä ravintolamurtoon. Miehen DNA:ta löytyi myös Ford Escort-autosta, josta oli löydetty varastettua tavaraa. Varastettua tavaraa löytyi runsaasti myös kolmikon yhteisestä asunnosta Helsingissä.

Eilen oikeudessa syytetty kiisti kaikki rikokset. Hän sanoi olleensa Helsingin rautatieasemalla vaimonsa kanssa samaan aikaan, kun helsinkiläistytön asunnolla tapahtui varkaus. Varastetut tavarat miehet sanoivat ostaneensa Helsingin rautatieasemalta "tuntemattomalta mieheltä".

-En ole vienyt tyttöä mihinkään enkä varastanut mitään. Olin tekohetkellä vaimoni kanssa rautatieasemalla, jossa romanialaiset tapaavat toisiaan. Minulla on erittäin hyvä muisti. Muistan asian hyvin, syytetty kertoi.

-Asiakirjojen mukaan te olette esitutkinnassa kertoneet olleenne tapahtuma-aikana Italiassa. Miksi te olette näin kertoneet? Kummassa oikein olitte Helsingissä vai Italiassa?, kysyi käräjätuomari Melise Roiha-Sjöblom. Syytetty hämmentyi hieman, mutta vastasi pian.

-Olin silloin Helsingissä, mutta kuulusteluissa minua kyllästytti, kun kuulustelija kyseli asiaa koko ajan, ja vastasin, että Italiassa, syytetty selitti.

"En ymmärrä miksi minun DNA:ta on joka puolella"

-Miten sitten selitätte tämän DNA:n löytymisen asunnosta?, käräjätuomari kysyi.

-En ymmärrä näitä tieteellisiä asioita, enkä sitä miksi minua painostetaan tällä DNA-asialla. Tässä (DNA)-prosessissa on tapahtunut jokin virhe. Olen asunut Suomessa 3 vuotta enkä ole tehnyt mitään rikosta. Ihmettelen miksi minun DNA:ta löytyy joka puolelta, syytetty aprikoi.

Myös ravintolamurron syytetty kiisti täysin. Hän kertoi olleensa rikoshetkellä vaimonsa luona, joka oli viimeisillään raskaana. Käräjätuomarin kysymykseen lapsen syntymäajasta syytetty vastasi lapsen syntyneen 31.8.2008.
-Mutta tämä tekohan tapahtui maaliskuun 29.-30. päivien välillä 2008, miksi nyt ilmoitatte, että lapsi syntyi 31.8.2008. Te olette täällä todennut, että teillä on hyvä muisti, kyllä kai te muistatte, koska lapsenne on syntynyt, käräjätuomari ihmetteli.

-Tämä lapsi syntyi 30. tai 31. päivänä, mutta en tiedä kuukautta. Olen niin sekaisin, syytetty voihki ja haroi hiuksiaan. Hän ei myöskään osannut sanoa miksi hänen DNA:ta löytyi ravintolan seinästä.

Käräjäoikeuden istunto Loviisan käräjäsalissa kesti yli 12 tuntia. Istunto päättyi torstai-iltana kello 22 aikoihin, jonka jälkeen pääsyytetty Dragomir Nelu siirrettiin Porvoon poliisivankilan kautta Vantaan vankilaan istumaan päivää aiemmin saamaansa ehdotonta vankeustuomiota. Kaksi muuta syytettyä päästettiin Loviisassa vapaalle jalalle. Tuomio annetaan kansliatuomiona 17.12.2009 kello 15.

__________________________________________

Ilta-Sanomat: Vauva neljä yötä pakkasessa Helsingissä 16.2.2009

Viranomaisten luukulta luukulle pallottelu johti siihen, että koditon romanialaispari ja heidän kymmenkuinen vauvansa joutuivat viettämään viime viikolla neljä yötä pakkasessa Helsingin keskustassa.

- Se oli kamalaa. Se oli kauheaa minulle ja miehelleni, mutta erityisen hirveää se oli poikavauvallemme. Ei ole helppoa olla yökausia vaunussa tiukassa paketissa ja täysissä vaatteissa, kun ei voi liikkua yhtään, pienen Gabriel-Costinin äiti Adriana-Stanica Papuc kertoo.

- Hän itki yöllä, mikä on hänelle poikkeuksellista. Kysyin, mikä on hätänä, vaihdoin välillä vaippaa ja annoin ruokaa. Nyt hän on ok, mutta öiden jälkeen hänen silmänsä punoittivat, äiti kertoo.

IS tapasi perheen sunnuntaina alkuillasta helsinkiläisessä Hotelli Fennossa, jonne he pääsivät pakkasöiden jälkeen lauantaina. He saavat olla siellä ainakin alkuviikon.

---

Iltalehti: Kymmenkuinen vauva joutui viettämään öitä pakkasessa 16.2.2009

Romanialaispari ja heidän kymmenkuinen vauvansa eivät saaneet yösijaa Helsingissä, Ilta-Sanomat kertoo.

Nelu Dragomir, Adriana-Stanica Papuc ja heidän kymmenkuinen poikansa Gabriel-Costin joutuivat kiertelemään neljä yötä kaupungilla, sillä viranomaiset eivät osanneet päättää, miten heidän kanssaan tulisi toimia.

Lehden mukaan perhe jäi vaille kotia viikko sitten, kun he eivät enää voineet jäädä romanialaisen ystävänsä luokse Helsingissä.

Ensimmäisen yön perhe vietti Kampin bussiaseman penkeillä. Toiseksi yöksi he pääsivät hotelli Fennoon, mistä sosiaalipäivystys oli luvannut heille yhden yön majoituksen. Kolmaskin yö kului bussiasemalla, mutta neljännen yön he viettivät Helsingin kaduilla kahdentoista asteen pakkasessa.

Vauva joutui viettämään yöt vaunuissa täysissä vaatteissa, kykenemättä liikkumaan kunnolla.

- Vaunu on nyt hänen kotinsa. Muuta kotia hänellä ei ole, perheen äiti Adriana-Stanica Papuc sanoo lehdelle.

Viranomaiset pallottelivat

Lauantaina perhe pääsi taas hotelli Fennoon, missä he saavat olla ainakin alkuviikon.

Perheen äiti kertoo Ilta-Sanomille, että viranomaiset pallottelivat perhettä luukulta toiselle.

- Sosiaalityöntekijä neuvoi ottamaan yhteyttä poliisiin. Poliisi käski Romanian suurlähetystöön. Siellä taas sanottiin koko ajan, että palatkaa Romaniaan.

Äiti jatkaa, että perhe haluaa jäädä Suomeen ja löytää asunnon ja töitä. Romaniaan he eivät halua palata.

- Siellä tilanne on hyvin, hyvin paha.