torstai 8. huhtikuuta 2010

Kansan Uutiset: Vasemmistoliiton Siimes: Ihmisoikeusjärjestöt mukaan ratkaisemaan romanikysymystä

Kansan Uutiset: Vasemmistoliiton Siimes: Ihmisoikeusjärjestöt mukaan ratkaisemaan romanikysymystä 8.4.2010

Vasemmistoliiton Hanna-Kaisa Siimes esittää keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustossa jättämässään aloitteessa, että kaupungin sosiaalivirasto perustaa moniammatillisen työryhmän ratkaisemaan ns. Itä-Euroopan romanikysymystä. Työryhmän tulee päätyä selkeisiin, konkreettisiin ratkaisuehdotuksiin romanien olosuhteiden parantamiseksi paikallisella tasolla.

Siimes toteaa romanikysymyksen tulleen jäädäkseen ja monien kipeiden ongelmien odottavan ratkaisua EU-tasolla, Romaniassa, Bulgariassa ja muissa EU-maissa kuin myös Helsingissä.

– Säällisten, inhimillisten ratkaisujen löytäminen näiden ihmisten elinolojen parantamiseksi ei löydy pelkästään eri viranomaisten kokouspöydissä, eikä varsinkaan jos näitä kokouspöytiä ei jaeta moniammatillisissa työryhmissä verkostoitumista hyödyntäen, katsoo Siimes.

Aloitteessa esitetään, että työryhmään kutsutaan viranomaisedustajien lisäksi edustus myös merkittävimmistä valtakunnallisista ihmisoikeusjärjestöistä, Vapaa liikkuvuus-verkostosta ja muista asiaa tuntevista virallisista ja epävirallisista järjestöistä. Viranomaistahoista työryhmään tulee kutsua Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen maahanmuuttoyksikön, maahanmuuttoviraston sekä sosiaalitoimen edustajat. Työryhmässä olisi hyvä olla myös edustus valtuustossa edustettuina olevista poliittisista puolueista.