maanantai 5. huhtikuuta 2010

Länsi-Savo: Poliisi perustaa etnisen foorumin

Länsi-Savo: Poliisi perustaa etnisen foorumin 26.3.2010

Rasismin torjuntaan terävyyttä. Egyptiläis- ja venäläismummojen karkotus keskeytettiin torstaina.

Poliisi terästää otettaan rasismin vastaisessa taistelussa.

Kenttäkierroksella Mikkelissä vieraillut poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo, että poliisihallinnon yhteyteen on perusteilla etnisten ryhmien keskustelufoorumi.

Sen avulla hahmotetaan, miten eri ryhmät kokevat poliisin. Tällä on Paateron mielestä suuri vaikutus ulkomaalaisten käyttäytymiseen.
- Poliisi on yleensä se ensimmäinen organisaatio, johon ulkomaalaiset törmäävät, perustelee Paatero.

Poliisiylijohtaja muistuttaa, ettei ongelmana ole työperäinen maahanmuutto. Sen sijaan poliisia työllistävät laiton maahanmuutto ja turvapaikan hakijoiden keinottelu.

Paatero sanoo, että myös rasismin vastainen toiminta on poliisin listalla korkealla.
- Olemme huolestuneina seuranneet muukalaisvihan lietsomista varsinkin netissä. Se ei ole hyväksyttävää ja tuo myös poliisille lisää töitä, Paatero toteaa.

Ulkomaalais- ja maahanmuuttokeskustelua ovat värittäneet viime aikoina myös egyptiläisen ja venäläisen isoäidin kohtalot. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä mummot päätettiin karkottaa.

Torstaina poliisiylijohtaja Paatero kertoi Mikkelissä, että isoäitien karkotusmenettely keskeytetään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo nettisivuillaan.
- Näemme asiassa myös inhimillisen puolen, perusteli Paatero.

Paatero sanoo keskustelleensa asiasta myös korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin kanssa. Hallberg ei Paateron mukaan näe estettä karkotuksen keskeyttämiseen.

Poliisiylijohtaja sanoo, että poliisi katsoi mahdolliseksi muuttaa karkotuspäätöstä, koska lakia ollaan muuttamassa ja asialla on poliittinen tuki.
- Onneksi tässä tilanne on muuttunut. Kun poliitikotkin haluavat muuttaa lakia, niin poliisi voi tehdä tällaisen päätöksen.

Paatero kuitenkin muistuttaa, ettei poikkeusmenettelystä tule automaatio. Poliisin pitää noudattaa lakia.
- Perusteet pitää olla, muistuttaa Paatero.

---

Muukalaisviha sai poliisin valppaaksi

Maahanmuuttoon liittyvät lieveilmiöt ovat pistäneet myös poliisin terävöittämään toimintaansa. Poliisihallintoon ollaan perustamassa etnisten ryhmien keskustelufoorumia ehkäisemään maahanmuuton ongelmia.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo, että ulkomaalaisten osalta poliisia työllistävät eniten laiton maahanmuutto ja turvapaikan hakuun liittyvä keinottelu.

Myös rasismin vastainen toiminta on korkealla sijalla poliisin työlistalla. Muukalaisviha on nostanut päätään varsinkin netissä.

Paaterolla oli torstaina Mikkelin vierailullaan uutinen kerrottavana. Poliisi keskeytti egyptiläistä ja venäläistä isoäitiä koskeneen karkottamismenettelyn, koska lakia ollaan muuttamassa ja asialla on poliittinen tuki.
- Näemme asiassa myös inhimillisen puolen, perusteli Paatero.