torstai 1. huhtikuuta 2010

YLE/Erkki Laatikainen: Laatikainen: Maassa maan tavalla

YLE/Erkki Laatikainen: Laatikainen: Maassa maan tavalla 1.4.2010

Tuttu tokaisu ”maassa maan tavalla” on professori Erkki Laatikaisen mielestä hyvä lähtökohta Suomen maahanmuuttopolitiikalle. Se ei sulje portteja eikä räväytä niitä esteettömäksi jokaiselle Suomeen haluavalle. Harkinta pysyy suomalaisissa käsissä.

Keskustelu maahanmuuttajista tuntuu vaikealta lajilta. Asiaan suhtaudutaan korosteisen tunneperäisesti. Leimautumista pelätään. Halutaan olla vapaamielisiä, liberaaleja. Äänessä ovat olleet vuosia lähinnä he, jotka katsovat Suomen velvollisuudeksi osoittaa humaaniutta ja suvaitsevaisuutta melkein mihin hintaan tahansa.

Maahanmuuttoon kriittisesti asennoituvat, joita koko ajan on ollut runsaasti, ovat joutuneet patoamaan näkemyksiään. Pidäkkeellisyys selittää osittain nimimerkkien suojista tehtailtavat räävittömyydet, jopa uhkailut. Ne ovat halveksittavia. Niihin on reagoitava lakien mukaisesti.

Maahanmuutto on niin merkittävä ilmiö, että sitä on punnittava avoimesti, siten kuin mitä tahansa olennaisuutta. Näkemykselliset erot kuuluvat kansanvaltaan. Tärkeää on hyvien tapojen noudattaminen sanoissa ja teoissa. Tämä ei tarkoita vaikenemista ja vaientamista, terävän väittelyn telkeämistä.

Maahanmuutto on kuin kehitysapu. Jo sen pieni kyseenalaistaminen julistetaan helposti lähimmäisistä piittaamattomuudeksi ja hyljeksittäväksi itsekkyydeksi. Ongelmia ei haluta myöntää. Näin hyväksytään veromarkkojen hulvaton kylvö, kun ne voitaisiin kohdentaa viisaasti.

Maahanmuutto on kasvava mahdollisuus ja mittava pulma. Köyhien alueiden voimakas väestönkasvu, konfliktit, aineellinen hätä ja luonnonmullistukset edistävät joukkojen vaeltamista. Hädällä keinotellaan. Myös maahanmuutossa pesii rikollisuutta. Usein on vaikea tietää totuutta.

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia pitkällä tähtäyksellä työvoiman tarpeen vuoksi. Muutoinkaan rajoja ei voida sulkea yhä avoimemmassa maailmassa. Yhteisvastuullisuudella on merkityksensä. Järkevästi hoidettu maahanmuuttopolitiikka vaurastuttaa kansantaloutta ja palvelee Suomeen sijoittujien menestymistä ihmisen arvoisilla ehdoilla. Monikulttuurisuudessa on kosolti etuja.

Mikäli Suomi harjoittaa sepposen selälleen ovet avaavaa maahanmuuttoa ja turvapaikan myöntämisiä, maa ajautuu taloudellisiin ja henkisiin vaikeuksiin, jotka aiheuttavat turvattomuutta ja pahenevia lieveilmiöitä. Ilmapiiri kärjistyy. Ääriliikkeet pääsevät valloilleen.

Eduskuntavaalit pakottavat puolueet julkistamaan linjansa. Äänestäjä harkitsee, millaiselle maahanmuutto- ja muulle toiminnalle hän tukea suo. Selkeä ohjelma herättää luottamusta. Ajallemme tyypillinen moderni farisealaisuus sen sijaan alentaa esittäjiensä uskottavuutta.

Suomen etua vartioi Suomi. Sen kannattaa harjoittaa kohtuullista itsekkyyttä maahanmuuttajien vastaanottamisessa. Suomella on oikeus määrittää, millaisia kansalaisia se haluaa yhteisöönsä. Työperäisyys ja sopeutuvaisuus ovat kelpo perussääntöjä. Maahanmuuttajien kuuluu kunnioittaa Suomen tapakulttuuria, mutta suomalaisilta edellytetään yhtäläistä huomaavaisuutta vähemmistöjä kohtaan. Selvää on, että hankalia tulkintoja joudutaan tekemään niin kuin kahden isoäidin, venäläisen ja egyptiläisen, tapaukset osoittavat. Tällöin inhimillisyys ja joustavuus ovat hyveitä.

Tuttu tokaisu ”maassa maan tavalla” on ihan hyvä lähtökohta. Se ei sulje portteja eikä räväytä niitä esteettömäksi jokaiselle Suomeen haluavalle. Harkinta pysyy suomalaisissa käsissä.