keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Savon Sanomat: Elsi Katainen: Me ja muut

Savon Sanomat, kolumni: Elsi Katainen: Me ja muut 5.5.2010

Taantuman ja sitä seuranneen työttömyyden kasvun aikana maahanmuuttajat koetaan uhkaksi työmarkkinoilla, niinpä rasismi on nostanut päätään.

Työperäinen maahanmuutto nähdään demareiden Eero Heinäluoman silmin uhkana suomalaisten työpaikkojen turvaamiselle. Tosiasiallisena uhkana on työpaikkojen siirtyminen halpatyömaihin ja globaali markkinatalous. Siitä riippuvainen vientiteollisuutemme on haavoittuvainen.

Työperäisessä maahanmuutossa ei ole tarkoitus viedä työpaikkoja aloilta, joilla tekijöitä on omasta takaa. Työntekijöitä suunnataan työvoimapulasta kärsiville sektoreille.

Kuka kyykkisi mansikkapelloillamme tai tekisi muita suomalaisille kelpaamattomia töitä, jos ei ulkolainen maahanmuuttaja tai keikkatyöläinen?

Haasteena on myös huoltosuhteemme, jonka nykyinen ylläpito vaatisi ilman työurien pidentämistä 70 000 työikäisen ulkomaalaisen vuotuista maahanmuuttoa.

Maahanmuutossa tärkeintä on onnistunut kotoutuminen. Maahanmuuttajat nostavat tärkeimmiksi asioiksi suomenkielen taidon ja työnteon.

Maahanmuuttokeskustelussa hyvin erilaisilla taustoilla olevat ihmiset on sekoitettu samaan soppaan. Kannanotoissa pitää erottaa meidän apuamme tarvitsevat turvapaikanhakijat ja heidät, joita me tarvitsemme tänne.

Ihmisten auttamisen on lähdettävä siitä, että heitä voidaan auttaa kotimaahansa. Siksi vastustus kehitysyhteistyön osuuden kasvattamisesta 0,55 prosentista 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta ihmetyttää.

Korotuksen avulla antaisimme parhaan avun niille, jotka voivat vielä selvitä kotimaassaan. Jos se ei ole mahdollista, on meidän kriteeriemme oltava sellaisia, että vain todelliset turvapaikan hakijat sen saavat.

Maahanmuuttajia koskevassa lainsäädännössä on tavoiteltava yhteispohjoismaista mallia, jotta Suomi ei erotu muita houkuttelevampana maana. Toisin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, ei maahanmuuttajilla ole parempaa sosiaaliturvaa kuin kantaväestöllä.

Helmikuun alussa ministeriön asetuksella maahanmuuttajien toimeentulotukea jopa pienennettiin ja nyt se on 30 prosenttia yleistä toimeentulotukea alhaisempi. Entistä isompi osa toimeentulotuesta annetaan hyödykkeinä.

On selvää, että maahanmuutto nousee yhdeksi vahvaksi teemaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa. Olisi helppoa lähteä populistiselle ääntenkalastelulinjalle.

Maahanmuutto herättää paljon tunteita, ja jokaisella on asiasta mielipide, mutta päätöksenteossa mukana on oltava tunteita vahvemmin faktat ja todenperäinen tieto.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Pielavedeltä.