lauantai 5. kesäkuuta 2010

Suomen Kuvalehti: Oleskelulupajonossa yli sata isovanhempaa

Suomen Kuvalehti: Oleskelulupajonossa yli sata isovanhempaa 5.6.2010

Maahanmuuttovirastolla on käytössä niin sanottu kohtuullisuusperuste ja lisäksi inhimillisen harkinnan pykälä 52. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio, minkä takia niitä ei käytetty Suomesta käännytettyjen egyptiläisen ja venäläisen mummon tapauksissa?

”Koska esimerkiksi kohtuullisuusperusteen osalta ulkomaalaislain perusteluissa sanotaan, että ’jatkuvia oleskelulupia ei tulisi myöntää pelkästään terveydellisistä syistä’. Pykälässä 52 on vielä tiukempi suhtautuminen sairauksiin. Pykälää voidaan käyttää, mikäli hakijan kotimaahan palaaminen merkitsisi muun muassa huomattavaa elinajan lyhenemistä.”

Kohtuullisuusperusteen mukaan ”hakemuksissa usein perusteena oleva ikääntyminen ja siitä johtuvat sairaudet eivät ole olennaisia muutoksia”. Millaisessa kunnossa ihmisen pitää olla, että tuota perustetta käytettäisiin hänen hyväkseen?

”Hakijan sairauden täytyy olla sellainen, ettei hän selviä yksin tai kotimaassa ei ole saatavissa hoitoa. On otettava huomioon, että sairaalle omaiselle voi lähettää rahaa tai palkata hänelle hoitajan kotimaassa.”

Ulkomaalaislain mukaan kohtuullisuusperustetta on käytettävä suppeasti. Miksi?

”Sitä pitää kysyä lainsäätäjältä eli hallituksen esityksen kirjoittajalta tai sisäasiainministeriöstä.”


Mitä luulette, että tapahtuisi, jos tätä kohtuullisuusperustetta käytettäisiin löyhemmin?

”Myönnettäisiin enemmän lupia. Ja hakemuksia tulisi paljon enemmän.”

Millaisissa tapauksissa kohtuullisuusperustetta on käytetty?

”Esimerkiksi, jos hakijalla ei ole ollut mahdollisuutta päästä sairaalaan kotimaassaan.”

Kuinka moni isovanhempi hakee vuosittain oleskelulupaa?

”Tilastoa ei ole, mutta nyt jonossa on 100-150 ihmistä.”

Minkä maan kansalaiset jättävät eniten hakemuksia isovanhempiensa saamiseksi maahan?

”Taitavat olla venäläiset. Myös Somaliasta tulevat jättävät paljon hakemuksia.”

Useissa maissa isovanhemmat ovat tiiviimmin osa perhettä kuin Suomessa. Ottaako Maahanmuuttovirasto huomioon kulttuurierot?

”No ei, koska Suomessa laissa sanotaan selvästi, mikä on ydinperhe.” (Lain mukaan ydinperheeseen kuuluu aviopuoliso, aviopuolisoon rinnastettava kumppani sekä alle 18-vuotias naimaton huollossa oleva lapsi.)

Voivatko mummot tulla maahan uudella turistiviisumilla ja hakea uutta oleskelulupaa?

”He voivat laittaa kotimaassaan uudet viisumi- ja oleskelulupahakemukset. Yleensä suuri osa vasta täällä hakemuksen jättävistä omaisista tulee maahan juuri turistiviisumilla. Periaate on, että oleskelulupahakemus pitäisi jättää omassa maassa ja odottaa päätöstä. Maahan tulleiden uusintahakemukset käsitellään toki nopeammin.”

Saako maahan tullut olla maassa niin kauan kuin päätöksenteko kestää?

”Kyllä. Jono kestää kuukausia, sillä tällä hetkellä meillä on auki yhteensä 8 000 perheenyhdistämishakemusta.”

Kuinka monta kertaa edellä mainittua keinoa voi käyttää?

”Voi olla, ettei turistiviisumia myönnetä, jos epäillään, että sitä hakee vain sen takia, että voi taas uudestaan hakea oleskelulupaa, vaikka on monta kertaa poistettu maasta. Se on kuitenkin ulkoministeriön alaisten Suomen edustustojen asia.”

Jos nämä mediamummot saavat oleskeluluvan, eikö se tarkoita sitä, että kaikkien omaisten kannattaisi kääntyä median puoleen?

”En tiedä, onko se vaarana. Minulla on kasa vastaavanlaisia korkeimman hallinto-oikeuden tapauksia, joihin media ei ole reagoinut mitenkään.”