perjantai 13. elokuuta 2010

Ålandstidningen: En främlingsfientlig klassiker

Ålandstidningen: Niklas Lampi: En främlingsfientlig klassiker 13.8.2010

Inget trick är längre för billigt, för att komma lite närmare regeringsvärmen.

"DÅ VI NU i Finland har hög arbetslöshet finns det inte orsak att ytterligare locka hit människor från andra länder."

Orden är Maarit Feldt-Rantas, riksdagsledamot för Finlands Socialdemokrater, och fälldes i TV-Nytt då hon och partiet i slutet av förra veckan la fram sitt nya invandringspolitiska program. Det präglas av skärpta regler och hårdare bandage: arbetskraftsinvandringen ska begränsas och övervakningen ska skärpas, allt paketerat i en retorik om att "våra egna måste gå före utlänningarna".

SOM JÖRN DONNER, tidigare S-medlem, träffsäkert noterar i Iltalehti lägger nu Socialdemokraterna beslag på en klassiker i dessa grumliga sammanhang. Invandrarna bara kommer hit och stjäl våra jobb! Det är en logik som populistiska rörelser runt Europa torgfört i många år.

Det nya i kråksången är att det nu är den solidariska och internationella Socialdemokratin som sjunger med. Det är unikt för Norden och speciellt för Europa. Socialdemokratin har i regel stått emot när klappjakten gått. Så inte längre i Finland. Inget trick är längre för billigt för att nå lite närmare regeringsvärmen i nästa års riksdagsval.

I SAK ÄR påståendet om att det finns ett en gång för alla fastslaget och begränsat antal arbetsplatser, förstås nonsens.

Nya människor och nya influenser gör att den samlade ekonomin växer. Nya arbetsplatser uppstår, nya företag tillkommer och nya kontakter möjliggör nya affärer. Det kommer alltid att finnas en arbetslöshet. Den kommer inte att försvinna för att dörren utåt stängs. Snarare kommer det att förvärra och försvåra en återhämtning, som förutsätter att varor, tjänster och människor rör på sig, skakar hand och tar nya initiativ. Fyra arbetslösa skogsarbetare i Joensuu kommer inte att få jobb för att Finland stoppar fyra dataprogrammerare från Indien vid gränsen.

DETTA VET förstås Socialdemokratins ledare, många av dem kloka och med lång erfarenhet av landets skötsel. Men i det politiska spelet om regeringsmakten väger egna ideal, också de mest djupliggande, lätt. Frestelsen att få rida på Sannfinländarnas våg är för stor. Därför måste kortet spelas ut. Centern i Finland hoppade redan för ett bra tag sedan på det tåget, Samlingspartiert ungdomsrörelse nosade via sin ordförande nyligen på samma sak - och nu är det dags för det sista av de tre stora partierna i landet att haka på.

ALLT DETTA blir än mer obegripligt när man tänker på var allt det här händer. Finland är och förblir ett av de länder i Europa som har lägst andel personer födda i utlandet, lägst andel invandrare och lägst andel flyktingar. Ändå är det i detta land som statsbärande partier nu ändå känner sig tvungna att markera mot "utlänningarna". Det är underförstått de som är problemet, inte finanskrisen, inte nedskärningarna i välfärden, inte arbetslösheten. Bara dörren mot den hotfulla omvärlden stängs lite mer ska det nog ordna sig.

Det är ett sällsamt spektakel.

NIKLAS LAMPI