keskiviikko 8. syyskuuta 2010

FST: Strikt flyktingpolitik är inget alternativ

FST: Strikt flyktingpolitik är inget alternativ 8.9.2010

Finland har hittills i år beviljat drygt 1 000 mänskor asyl. Enligt Migrationsverkets statstik har 1 140 personer under tiden 1.1-31.7 2010 beviljats asyl medan 2 476 personer har fått avslag.

Minister Elisabeth Rehn, som bland annat har varit verksam som FN:s rapportör för mänskliga rättigheter anser att Finland skulle ha råd att vara mer flexibelt när asyl beviljas.
- Vi har en bra lagstiftning men vågar vi också ibland tänja lite med hjärtat eller måste vi vara så strikta så att ingen kan anklagas för att släppa en djävul över bron konstaterar Elisabeth Rehn i Spotlights diskussion.

Kriterierna för att beviljas asyl i Finland är strikta. Enligt Migrationsverket räcker till exempel hot om hedersrelaterat våld inte som enda orsak för att beviljas asyl. Här kunde Finland vara mer flexibelt anser minister Rehn.

Hjälp flyktingarna i deras hemländer

En biståndspolitik där hjälp sker på ort och ställe lyfts ofta fram som en lösning för att minska antalet flyktingar i Finland. Men ekvationen är inte så enkel anser riksdagsledamot Pekka Haavisto.

- De som säger att man borde hjälpa människor där de lever och inte ta emot flyktingar hit, de är också ganska ofta samma personer som är emot biståndspengar, säger Pekka Haavisto. Finland kunde göra mycket mer för att hjälpa människorna i sina hemländer men Nina Suomalainen (saml) ordförande för Utvecklingspolitiska kommissionen, anser att det inte bara är fråga om pengar.

- Frågan är vad vi kan göra med pengarna. Kan vi ge bättre möjligheter för människorna, skapa ekonomisk tillväxt, arbetsplatser och utveckling i sådana länder där det inte finns konflikter så att människorna inte skulle behöva lämna sina länder. Men det är ett mycket långsamt arbete, säger Nina Suomalainen.

På frågan varför flyktingdebatten är så aggressiv i vårt land svarar Pekka Haavisto att:
- Det är långt en europeisk debatt om man ser vad som hänt i Sverige, Österrike eller i Holland. Det är samma typ av debatt som har kopierats från andra länder. Förståss finns det inhemska problem som när man diskuterar somalierna här så diskuterar man inte situationen i Somalien: hur många flyktingar man har där och vad för problem de andra afrikanska länderna har när det är krig i Somalien.