maanantai 6. syyskuuta 2010

HBL: Riksdagen tvistar om invandring

HBL: Riksdagen tvistar om invandring 6.9.2010

Regeringens förslag till ändrad utlänningslag väcker redan debatt i riksdagen.

Finland måste locka mer arbetskraft utifrån EU. Därför ska tillståndsprövningen för medborgare från tredje land göras smidigare, föreslår regeringen. Behovsprövningen vid arbets- och näringsbyråernas ska avskaffas och Migrationsverket ska hålla i hela processen för uppehållstillstånd.

Men oppositionen anser att det här förfarandet leder till att företagen rekryterar billig utländsk arbetskraft trots att vi har gott om arbetslösa hemma. Svartjobben ökar, arbetslösheten förblir hög och de dubbla arbetsmarknaderna suger ut Finland på allt vad konkurrenskraft och välfärd heter.

Enligt SDP är det inte läge att öppna dörrarna nu, med 300 000 arbetslösa, 85 000 permitterade och skyhög arbetslöshet bland invandrare utifrån EU.

– Tvärt emot vad mången tror söker sig de flesta utlänningar till branscher där finländare står i kö för att jobba, särskilt byggbranschen, säger Jukka Gustafsson (SDP).

Regeringens förslag att ändra på utlänningslagen kommer till behandling i riksdagen endera veckan. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet har enhälligt underkänt förslaget om femåriga uppehållstillstånd för utländska arbetssökande och ansett att ettåriga tillstånd ska vara regeln.


Läs mer i morgondagens Hbl.