lauantai 9. lokakuuta 2010

YLE: Stubb: Kerjäämiskielto ei ole oikein

YLE: Stubb: Kerjäämiskielto ei ole oikein 9.10.2010
Yle Areena (23:40-30:00, video)
Raimo Ilaskivi: Korvamerkitään vaan – mutta kuka maksaa? (blogi)

Suunnitelmat kerjäämisen kieltämiseksi eivät ole hyviä, toteaa ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) Yle TV1:n Ykkösaamussa. Ministerin mukaan ongelma pitää ratkaista muilla keinoilla, esimerkiksi sopimalla Euroopan unionin tasolla korvamerkitystä rahasta romanien ongelmien ratkaisemiseksi.

Ulkoministeri Alexander Stubbin mielestä romaniongelman ratkaisemisen ydin on taloudessa.

Ulkoministerin mukaan seuraavissa EU:n budjettineuvotteluissa pitäisi laittaa korvamerkittyä rahaa romanikysymyksen ratkaisemiseksi. Ministeri esittää esimerkiksi jonkinnäköisen rahaston luomista EU:n sisällä. Sen avulla voitaisiin panostaa esimerkiksi koulutukseen.

- Kaikki lähtee tavalla tai toisella taloudesta. Romanit ovat yhtä tärkeä vähemmistö kuin mikä muu tahansa vähemmistö, hän toteaa

Ulkoministeri Alexander Stubb muistuttaa myös, että kyse on myös yhdestä EU:n perusoikeudesta, vapaasta liikkumisesta.

- Ei syytä pidä heittää yksin Romanian tai Bulgarian syyksi. Tämä on meidän kaikkien vastuulla, ministeri lausuu.

Ministerin mukaan meillä pitää nyt lähteä miettimään, miten kerjääminen voidaan kitkeä katukuvasta. Kieltolinjalle hän ei kuitenkaan halua lähteä.

- Suhtaudun erittäin skeptisesti kerjäämisen kieltämiseen. Ei se ole syy, köyhyys on syy [kerjätä], ulkoministeri toteaa.

Samalla hän muistuttaa, että jos kerjäämiseen liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta, niin silloin siihen pitää puuttua normaalin rikosoikeudellisen prosessin kautta.

Ankaraa kritiikkia EU-maille

Stubb arvostelee Euroopan unionin suhtautumista ihmisoikeuskysymyksiin. Stubbin mukaan talousedut ajavat usein ihmisoikeuskysymysten ohitse.

- Jos jollain maalla on taloudellisia intressejä, katsotaan ihmisoikeusloukkauksia sormien läpi. Täytyy myöntää, että me EU-jäsenmaat olemme mestareita tässä. EU-tasolla sanotaan yhtä ihmisoikeuksista ja sitten kahdenvälisesti jonkun maan kanssa tehdään ihan toista, Stubb moittii.

Stubb kiittelee rauhan Nobelin myöntämistä kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle ja toivoo palkitsemisen lisäävän puuttumista ihmisoikeusloukkauksiin.

__________________________________________________

Verkkouutiset: Stubb: Kerjäämisen kieltäminen on väärä keino

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina suhtautuvansa "erittäin skeptisesti kerjäämisen kieltämiseen".

Kerjäämisen kieltämistä pohtinut työryhmä jätti keskiviikkona loppuraporttinsa sisäministeri Anne Holmlundille (kok.). Raportissa esitetään ammattimaisen kerjäämisen kieltämistä julkisella paikalla sekä luvattoman leiriytymisen kieltämistä. Kiellot tulisivat järjestyslakiin.

- Minun mielestäni väärä keino on lähteä kieltämään kerjääminen, Alexander Stubb sanoi Ykkösaamussa.

Hänen mielestään Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulleiden romanikerjäläisten ongelmana on köyhyys - ja siihen pitäisi Stubbin mukaan ennen kaikkea puuttua.

Stubb muistutti, että jos romanikysymyksessä havaitaan esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä, niihin voidaan puuttua voimassa olevan rikosoikeuden keinoin.

Rahasto ongelman ratkaisemiseksi

Sen sijaan Stubb pitää romanikysymystä yleiseurooppalaisena ongelmana. Hänen mielestään romaniongelmaan pitäisi puuttua ennen kaikkea talouden kautta.

Stubb esitti romaniongelman ratkaisemikseksi Euroopan unioniin perustettavaa erillistä rahastoa, jonka tarkoituksena olisi tukea romaneja.

- Ensimmäinen askel olisi, että seuraavissa Euroopan unionin budjettineuvotteluissa pistämme korvamerkittyä rahaa romanikysymyksen ratkaisemiseen, Stubb sanoi.

Toisena askeleena hän mainitsi ongelmien ratkaisemisen oikeusteitse.

Euroopan unioni on aloittanut oikeustoimien valmistelemisen Ranskaa vastaa, joka on karkottanut laittomia leirejä pitäviä romaneja takaisin Romaniaan ja Bulgariaan.

Toisaalta Stubb ei ole myöskään valmis antamaan synninpäästöä romanien lähtömaille. Romania ja Bulgaria eivät ulkoministerin mukaan noudata "tarpeeksi tarkasti Euroopan unionin perussopimuksia".

____________________________________________

Vihreät: Sinnemäki tukee Stubbin romaniesitystä

Euroopan vihreä puolue tuomitsi viikonloppuna Tallinnassa pidetyssä valtuuskunnan kokouksessaan Ranskan, Italian ja muiden Euroopan unionin jäsenmaiden toimeenpanemat romanien laajamittaiset karkotukset, jotka sotivat EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden periaatetta vastaan.

- Suomi on onneksi pidättäytynyt romanien poliittisista karkotuksista, mutta parhaillaan vireillä oleva ehdotus kerjäämisen kieltämiseksi on esimerkki yhtä kansanryhmää vastaan suunnatusta pakkotoimenpiteestä, jollaisia on nähty ympäri Eurooppaa, toteaa kansanedustaja Johanna Sumuvuori Euroopan vihreän puolueen kokouksessa Tallinnassa.

Euroopan vihreä puolue huomauttaa, että EU-kansalaisen karkotusta koskeva direktiivi (2004/38/EC) edellyttää karkotettavien tilanteen yksilöllistä huomioimista sekä oikeusturvan kunnioittamista. Oleskelumaan sosiaaliturvaan tukeutuminen ei myöskään yksin riitä karkotuspäätöksen perusteeksi.

Romaniväestön tilanteen parantamiseksi tarvitaan laajamittaisia toimia koko Euroopan alueella. Euroopan vihreä puolue vaatiikin EU:lta romanistrategiaa, jolla mm. parannettaisiin romanien mahdollisuuksia saada itselleen vakinainen asunto, koulutus ja työ.

- Vihreät tukee ulkoministeri Alexander Stubbin esitystä korvamerkitä EU:n seuraavissa budjettineuvotteluissa tehokkaammin rahaa romanien aseman parantamiseen, kertoo eurooppalaisten vihreiden puoluejohtajien kokoukseen Tallinnassa osallistunut työministeri Anni Sinnemäki.

- Korvamerkinnän ajaminen olisi Suomelta konkreettinen ihmisoikeusavaus. Meidän tulee myös vaatia, että Romania ja Bulgaria käyttävät heille suunnattuja eurooppalaisia rakennerahastovaroja romanien aseman parantamiseksi, Sinnemäki jatkaa.

Romanien karkotuksia ja elämän vaikeuttamista perustellaan usein sillä, että ongelmat on ratkaistava lähtömaissa, kuten Romaniassa ja Bulgariassa, eikä oleskelumaissa. Kaltoinkohdellun vähemmistön rankaiseminen kerjäyskielloilla tai häädöillä on vain jatke lähtömaiden harjoittamalle syrjinnälle ja osa samaa romanien kohtaamaa syrjinnän kierrettä.

- On hyvä, että ulkoministeri Alexander Stubb on ottanut selkeästi kantaa oman puolueensa ministerin ajamaa kerjäämiskieltoa vastaan. Romanit ovat kautta Euroopan syrjitty vähemmistö ja on hienoa, että Suomen ulkoministerinä on henkilö, joka ymmärtää romanien aseman olevan eurooppalainen ihmisoikeuskysymys, Sumuvuori päättää.

__________________________________________________

Raimo Ilaskivi: Korvamerkitään vaan – mutta kuka maksaa? (blogi)

Vauhdikas ulkoministerimme Alexander Stubb on tv-haastattelussaan puuttunut ajankohtaiseen kysymykseen ehdotuksesta laiksi kerjäyskiellosta, jonka kärki helposti suuntautuisi romaanikerjäläisiä kohtaan. Stubb on ehdottanut, että EU:n tehtävänä olisi luoda seuraavan budjettinsa yhteyteen erityinen korvamerkitty rahasto, jonka varoja käytettäisiin sitten vain ja yksinomaan romaaniongelman ratkaisemiseen.

Tulikuumana käynnissä olevasta keskustelusta ei elementtejä todellakaan puutu. Rikottaisiinko perustuslain säännöksiä jos kerjääminen kiellettäisiin? Puututtaisiinko ilmiöön mutta ei sen syihin? Onko taustalla ihmiskauppaa, järjestäytynyttä rikollisuuttakin kenties? Mielenkiintoinen sattumahan oli, että samana päivänä kun kerjäyskomitean mietintö luovutettiin, uutiset kertoivat romaanirikollisten liigan saamista mittavista vankeustuomioista.

Ja tietenkin keskusteluun ovat osallistuneet myös maailmanparantajat, joitten asenne kerjäyskieltoon on täysin kielteinen ja jotka mieluummin suuntaisivat avokätisesti rahaa romaanileireille ja niitten asukkaille. Helsingin nuorisolautakunta ja kaupunginhallituksen vasemmistoenemmistö kantoivat kekoon oman kortensa, jota voi vain ihmetellä. Saattaahan siitä tulla Romaniaan kantautuessaan viesti tulla tänne. Kyllä valtio eli suomalainen veronmaksaja lystin maksaa!

Mennään kuitenkin myös taustoihin. Kun EU on puuhannut ja edelleen puuhaa laajentumista eli uusien jäsenmaitten ottoa, kuinka järkevästi on menetelty? Täyttävätkö esimerkiksi kaikki viimeksi jäseniksi tulleet maat todella EU-kriteerit ihmisoikeuksista huolehtimista ja demokratiaa sekä yhteneväksi sopivaa taloutta myöten? Ovatko uudet maat kykenevät huolehtimaan kansalaisistaan vai jättävätkö heistä heikoimmat – tietoisesti tai tiedottomasti – vanhojen maitten huoleksi, koska vapaa liikkuvuus takaa köyhien hakeutumisen hyvinvoinnin piiriin?

Stubbin ajatus on mielenkiintoinen, mutta ei ihan sellaisenaan. Se kaipaa jatkoa. Korvamerkintä on ikään kuin merkki siitä, että jotakin erikoista ja poikkeavaa vaaditaan. Jatketaan mallia siis rahoituksen osalta eteenpäin. Ei oteta korvamerkittyyn rahastoon varoja yleisistä EU-maksuista. Kerättäköön ne vapaaehtoisina mutta korvamerkittyinä maksuina niiltä, jotka pitävät tällaista eritysrahoitusmuotoa tarpeellisena. Keinoja on ihan riittämiin: Kukin EU-maa voi järjestää pysyvän kansalaiskeräyksen, joita muutoinkin käytetään hyviin tarkoituksiin. Ja toisena vaihtoehtona on tietenkin verotuksen yhteydessä samanlainen, vapaaehtoinen ja korvamerkitty maksu.

Mikä etuna? Aiheuttamisperiaatteen selkeä noudattaminen. Ken vaatii ja katsoo, että EU:ssa tulee vallita yli rajojen ylittävä yhteisvastuu, turvatkoon myös taloudelliset edellytykset eli osallistukoon keräykseen. Ne, joitten mielestä jokaisella maalla on ensisijainen vastuu omista kansalaisistaan, pitäkööt pussinsa nyörit kireinä.