Verkkouutiset: Vähemmistövaltuutettu käräjöi romaniyhteisön asuntojaosta 1.12.2010
Vähemmistövaltuutettu vie Tuusulan käräjäoikeuteen ennakkotapauksen, jossa kiistellään asunnonhausta romaniyhteisön pelisäännöillä.
Järvenpääläinen romaninainen ja hänen valtaväestöön kuuluva puolisonsa kokivat tulleensa syrjityksi asunnonhaussa.
Vastaajina jutussa ovat Järvenpään kaupunki ja kaupungin omistama asuntovuokrayhtiö Järvenpään Mestariasunnot.
Kunnassa oli vielä tämän vuoden alussa voimassa käytäntö, jossa selvitettiin paikallisen epävirallisen romaniyhdyshenkilön avulla, hyväksyykö paikallinen romaniyhteisö uuden asunnonhakijan muuttamisen paikkakunnalle. Nainen ja hänen puolisonsa eivät aluksi asuntoa saaneet.
Järvenpää lopetti yhdyshenkilön käytön helmikuun alussa, ja syrjintälautakunta kielsi käytännön perustuslain vastaisena maaliskuussa. Pariskuntakin sai lopulta asunnon, mutta nyt kumpikin hakee kaupungilta yhdenvertaisuuslain perusteella 8000 euron korvausta syrjinnästä.
Kyseessä on vasta kolmas kerta, kun vähemmistövaltuutettu edustaa sille kantelun tehneitä henkilöitä oikeudessa. Vähemmistövaltuutettu siis maksaa kaikki kulut, jos se häviää jutun.
- Oletamme voittavamme. Haluamme, että tämän oikeudenkäynnin jälkeen romaneita syrjivä kohtelu loppuu muissakin kunnissa, sanoo pariskunnan oikeusavustajana toimiva vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja Robin Harms.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mukaan romanien asumisjärjestelyistä on kiistelty eri kuntien viranomaisten kanssa ennenkin, mutta aiemmin kiistoja ei ole tarvinnut viedä tuomioistuimeen asti.
Asian käsittely käräjäoikeudessa alkaa todennäköisesti ensi vuoden puolella.
"Väistämisvelvoitteet osin syrjiviä"
Järvenpäässä romaniyhdyshenkilö sai kunnan asuttamistyöryhmän kokouksissa käsiinsä romaniväestöön kuuluvien asunnonhakijoiden salassa pidettäviä henkilötietoja.
Tietoja myös levitettiin muiden paikallisten romanien tietoon. Jos Järvenpään romaniyhteisö kielsi asunnonhakijan muuton, ei kuntakaan välttämättä antanut asuntoa.
- Kulttuuriset tekijät eivät voi vaikuttaa ihmisen keskeisiin oikeuksiin. Tapauksen vienti oikeuteen on kannanotto siihen, että romanien asumis- ja väistämisvelvoitteet ovat osin syrjiviä, sanoo Harms.