sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

HS: Kanada kahmii koulutettuja maahanmuuttajia

Helsingin Sanomat: Kanada kahmii koulutettuja maahanmuuttajia 6.3.2011

"En ole kohdannut Kanadassa minkäänlaista vihamielistä asennetta", sanoo bangladeshilainen Ajoy Kumar Adhikary, 44.

Hän muutti Montrealiin viime heinäkuussa niin sanottuna taitotyöläisenä ja käy parhaillaan maahanmuuttajien kielikoulua.

Taitotyöläisen status on haluttu. Sen saa, kun saavuttaa riittävästi pisteitä maahanmuuttajakokeessa. Taitotyöläiset ovat suurin ryhmä Kanadaan vuosittain muuttavista ulkomaalaisista.

Kanadan oikeistolainen hallitus päätti viime marraskuussa, että vuonna 2011 maahan pyritään ottamaan 240 000–265 000 maahanmuuttajaa.

Määrä on miltei prosentti Kanadan väkiluvusta, ja länsimaiden vertailussa Kanada ottaa Australian lisäksi asukaslukuun nähden eniten maahanmuuttajia.

Lakimies Adhikary sai pisteitä korkeakoulutuksestaan, työkokemuksestaan, englannin kielen taidostaan ja siitä, että hän on 21–49-vuotias.

Myös vaimo Babita Biswasin korkeakoulututkinto toi lisäpisteitä, ja vaadittu 67 pisteen raja rikkoontui.

Pisteitä olisi voinut saada myös ranskan kielen taidosta, voimassa olevasta työtarjouksesta tai aiemmasta asumisesta Kanadassa.

Kuten monet muut maahanmuuttajat, Adhikary ja Biswas sanovat muuttaneensa Kanadaan antaakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden.

Kanada puolestaan haluaa maahan koulutettua ja ammattitaitoista väkeä torjumaan väestön ikääntymisestä aiheutuvaa työvoimapulaa.

Kanadalla on maahanmuutossa pitkät perinteet, jotka ulottuvat 1700-luvulle. Perinteet ja nykyinen, valikoiva maahanmuuttopolitiikka selittävät sen, ettei siirtolaisuus ole noussut poliittisen väittelyn aiheeksi.

Toisin kuin lähes jokaisessa Euroopan maassa, Kanadassa ei ole edes maahanmuuttokriittistä puoluetta.

Kanadan uusin siirtolaislaki on vuodelta 2002. Silloin kriteerejä muutettiin korostamaan ihmisen yleistä kyvykkyyttä verrattuna tietyn työn osaamiseen. Ajateltiin, että työmarkkinoiden tarpeet vaihtelevat, mutta hyvät tyypit muovautuvat niiden mukaan.

"Täällä osataan valita potentiaaliset ihmiset ja luotetaan siihen, että he löytävät tiensä", sanoo Momar Ndao, joka tuli Kanadaan Senegalista yli kymmenen vuotta sitten Belgian kautta.

Afrikassa Ndao oli eläinlääkäri. Nyt hän johtaa arvostetun McGillin yliopiston loistutkimusta.


Lue lisää sunnuntain Helsingin Sanomista.