perjantai 4. maaliskuuta 2011

Loviisan Sanomat: Kohtaamisia-bussi etsii kaikille yhteistä suomalaisuutta

Loviisan Sanomat: Kohtaamisia-bussi etsii kaikille yhteistä suomalaisuutta 4.3.2011

Kouvolalainen Anna-Liisa Willberg luuli tiistaina Pukaron Paronin parkkipaikalla seisonutta linja-autoa jonkun eduskuntaehdokkaan vaalibussiksi.

–Mutta minkään puolueen logoa ei näkynyt.

Anna-Liisa päätyikin kampaaja Michelle Sujballin tuoliin kammattavaksi. Anna-Liisa kertoi tarinan ja sitten juteltiin muun muassa maahanmuutosta ja –muuttajista.

Se on Kohtaamisia-bussissa tarkoituksenakin. Satunnaisten kohtaamisten avulla tutkitaan, mitä Suomi on juuri nyt, mitä ihmiset suomalaisuudesta ajattelevat ja millaisia suomalaisten asenteet ovat maahanmuuttajia kohtaan. Tapaamisista koostetaan lyhytdokumentteja, joita nähdään TV 1:ssä jo tämän kevään aikana.

Tutkimusmatkailijana suomalaisuuteen on jamaikalaislähtöisen Sujballin lisäksi libanonilaissyntyinen journalisti Ghadi Boustani. Molemmat ovat asuneet Suomessa pitkään. Michelle Sujballi pyörittää Helsingin Kampissa kahta kampaamoa ja Ghadi Boustani on toiminut Ylessä journalistina vuosia niin toimittajana, kuin kuvaajana ja juontajanakin.

Sarjan tuottaja-ohjaaja Lari Seppälä kertoi, että tavoitteena on tuoda uusia näkökulmia kovin kriittisen ja negatiivisen suunnan saaneeseen maahanmuuttokeskusteluun.
–Maahanmuuttajat eivät ole samanlaisia. Rasismi syntyy pelosta ja siitä, kun ei tunne. Päätimme lähteä kiertämään paikkoihin, missä ihmiset liikkuvat.

Virolahdella ja Lapinjärvellä saatujen kokemusten perusteella Seppälä arvioi, että ihmisten kertomusten avulla tavoitetaan jotain oleellista. Ihmisillä on tarve kertoa ja keskustella. Kohtaamisia-bussi kurvaakin usein markettien parkkipaikoille. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Virolahdella ja sieltä matka jatkui Lapinjärven kautta kohti Askolaa, Pukkilaa ja Sipoota. Kesän korvalla kierros siirtyy länteen, jossa aloituspaikka on Kemi.

Kliseet ja stereotypiat historiaan

Ghadi Boustani toivoi ihmisten kertovan ajatuksiaan avoimesti.
–Kriittinenkin saa olla.

Ohjelmasarjan eräänä tavoitteena on rikkoa kliseitä. Nykyistä vallalla olevaa keskustelua Boustani ja Seppälä pitävät sävyltään enemmän negatiivisena. Boustani aprikoi, että maahanmuuttokeskustelu on poliitikkojen kikka.
Boustani on muutti Suomeen 12 vuotta sitten. Hän kertoi taustalla olleen sen klassisen syyn, eli rakkauden.

Boustani on juurtunut uuteen kotimaahansa niin, että tuntee tulevansa kotiin, kun kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle.
–Rakastan saunomista, kertoi kahdeksan vuotta avantouintia harrastanut mies.

Erityisen suomalaiseksi hän tunsi olonsa asuntokaupan jälkeen. Uudessa kodissa oli sauna, ja ensi töikseen Boustani meni kauppaan ja osti löylykauhan.
–Oma löylykauha merkitsee sitä, että on suomalainen. Suomalaisuus on myös sitä, että pitää pärjätä.

Suomalaisuuden eri aspekteja on hänestä vaikea kiteyttää yhteen: kesäinen Suomi on lempeä järvimaisema, mutta talvi on toista. Talvinen suomalaisuus onkin Boustanille ennen kaikkea sisukkuutta: ”hitto, minä pärjään!

Synnyinmaassa Libanonissa aurinko paistaa 300 päivää vuodessa. Boustani kertoi olevansa nykyisin Libanonissa käydessään kuin Liisa Ihmemaassa.
Michelle Sujballille Suomi merkitsee ennen kaikkea turvallisuutta.
–Suomalaiseen ei ole helppoa tutustua, mutta kun sitten tutustuu, häneen voi luottaa kaikessa. Täällä ollaan rehellisiä. Kampaamon tuolissa jutellaan perinteisesti kaikenlaisista asioista. Myös miehet juttelevat mielellään, Sujballi huomautti. Osa asiakkaista on valinnut Sujballin kampaajakseen, koska he haluavat petrata englannin taitojaan.

Anna-Liisa Willbergin kampaus alkoi olla valmis. Naiset olivat rupatelleet muun muassa miehistä.
–Toivottavasti löytyy ihana mies jolla on painoindeksi kohdallaan, Anna-Liisa nauroi.

Maahanmuuttajista Anna-Liisalle tuli mieleen lähinnä positiivisia asioita.
–Suomen kielen taito on äärettömän tärkeä ja se, että maassa toimitaan maan tavalla.

Se Anna-Liisaa ihmetytti, että maahanmuuttajien suomen kielen opetuksessa ei oteta huomioon tulijan koulutustaustaa.
–Miksi tällaista perusasiaa ei ole ajateltu?

Anna-Liisaa uusi kampaus miellytti niin, että hän kutsui Michellen muut kuvausryhmäläiset mökilleen Puumalaan.

Pienoisdokumentit esitetään Ylen TV 1-kanavalla kevään aikana ohjelmien välissä. Sarjan tuottaa C-Media. Tuottaja-ohjaajina toimivat Lari Seppälä ja Tommi E. Virtanen. Sarjan tekemistä tukee Euroopan unioni.