tiistai 8. maaliskuuta 2011

MTV3: "Persujen nationalismi pelottaa"

MTV3: "Persujen nationalismi pelottaa" 8.3.2011
Vihreä Lanka: Ajaako persujen linja suomalaiset Viroon hakemaan abortteja? 7.3.2011

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus on huolissaan perussuomalaisten ohjelmassa esiintyvästä nationalismista.

- Ohjelmassa kiinnittää huomiota populismi - minkä puolue itsekin myöntää - ja sitten oikeastaan aika pelottavalla tavalla nationalismi eli kansallisuusaatteen korostaminen sekä se mihin kaikkeen sen pitäisi vaikuttaa tässä maassa, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Isotalus arvioi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala puolustelee puolueen linjaa.

- Me pystytään yhdistämään tämän kansan yli erilaisten eturyhmäpyrkimysten - ja sitä totta vie tämä aika vaatii. Se, että meidän poliittiset vastustajat leimaavat tämän kiihkoiluksi on ymmärrettävää, niin mekin arvostelemme meidän vastustajiamme kovin sanan kääntein.

Isotaluksen mukaan keskustelussa ei ole kysymys pelkästään poliittisesta kiihkoilusta ja sen vastustamisesta.

- Täytyy olla tarkka, mihin sitä sanan miekkaa käytetään. Meillä on historiassa pelottavia esimerkkejä siitä, miten retorisia keinoja voidaan käyttää hyvinkin katalasti politiikassa. Ne mielleyhtymät, mitä persujen ohjelmasta on tullut tuonne historiaan eivät ole tuulesta temmattuja. Kyllä siellä yhtäläisyyksiä löytyy.

Saarakkala: Persut tekevät palveluksen suomalaiselle kulttuurielämälle

Erityisen huolestuttavana Isotalus pitää sitä, että perussuomalaiset pyrkii puuttumaan historian opetukseen, Yleisradion ohjelmasisältöihin ja taiteen painotuksiin nimen omaan kansallisuusaatteeseen vetoamalla.

Saarakkala ei peräänny puolueen valtavaa huomiota herättäneistä linjauksista, vaan puolustautuu sillä, että asioiden taustalla on poliittisista päätöksiä.

- Jos nyt joku on vähän eri mieltä siitä politiikan sisällöstä, niin ei pidä heti alkaa leimata. On rehellistä sanoa, mitä ajattelee asioista. Tämä pölyttynyt kulttuuri mikä Suomessa on, kaipaa sitä että sitä pikkuisen tuuletetaan. Me teemme siinä suuren palveluksen suomalaiselle kulttuurielämälle.

"Retorinen ilottelu loppuu vallan myötä"

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus uskoo, että perussuomalaisille tyypillinen retorinen ilottelu ja asioiden yksinkertaistaminen tulee muuttumaan mahdollisen vaalimenestyksen myötä.

- Perussuomalaisten ohjelmasta paistaa sellainen protestihenki, mikä on tyypillistä puolueelle joka ei ole ollut päättämässä asioita. Jos asioista ollaan todella päättämässä - jopa hallituksessa - niin luulenpa, että se retoriikka muuttuu paljon monimutkaisemmaksi, Isotalus arvioi.

Saarakkala sen sijaan vakuuttaa tyylin pysyvän.

- Ei vaihdeta mitään sen jälkeen kun vaalit on käyty. Se on sitä rehellisyyttä.

__________________________________________


Vihreä Lanka: Ajaako persujen linja suomalaiset Viroon hakemaan abortteja?

Vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi haluaa selvyyden perussuomalaisten aborttikantaan. Hän muistuttaa, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on äänestänyt useimmiten katolisen oikeiston rinnalla kysymyksissä, joissa Euroopan parlamentti on ottanut kantaa naisten seksuaaliseen itsemäärämisoikeuteen.

Soini oli esimerkiksi ainoa suomalainen, joka kannatti parlamentissa esitystä, joka koski abortti-sanan poistamista mietinnöstä, jolla halutiin muistuttaa Saharan eteläpuolisen Afrikan ”naisten oikeudesta hallita rajoituksetta lisääntymisterveyteensä liittyviä asioita, oli kyse sitten suvunjatkamisesta, ehkäisystä, abortista tai sukupuolitaudeista”.

Hassi kaipaa selvyyttä perussuomalaisten aborttilinjaan.

”Soini on korostanut olevansa puolueensa pomo. Tulemmeko siis kohta Suomessa näkemään Kristillisen liiton lisäksi toisenkin eduskuntaryhmän, joka aktiivisesti ottaa kantaa naisten aborttioikeutta vastaan sekä myös kehitysmaiden naisten elämälle tärkeää seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä vastaan?”, Hassi kysyy tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Suomessa palattaisiin noin 50 vuotta taaksepäin, jos Soinin linjaa ryhdyttäisiin toteuttamaan.

”Aborttia tarvitsevat naiset joutuisivat matkustamaan ulkomaille, esimerkiksi Viroon tai Ruotsiin”, Hassi sanoo.

Katolilaisen Timo Soinin tiedetään vastustavan aborttia, mutta perussuomalaiset puolueena ei ole ottanut siihen kantaa. Ainoa kohta, jossa perussuomalaisten tuoreessa vaaliohjelmassa mainitaan abortti koskee raskauden aikaisia tutkimuksia.

”Perussuomalaiset hyväksyvät raskausseulonnat, joissa tutkitaan, onko sikiöllä vakavia sairauksia. Seulontojen lähtökohtana ei kuitenkaan pidä olla sairaiden ja vammaisten sikiöiden abortoiminen, vaan tiedonsaanti ja valmistautuminen lapsen syntymän jälkeiseen aikaan”, ohjelmassa todetaan.

Euroopan parlamentti käsittelee jälleen huomenna tiistaina, kansainvälisenä naistenpäivänä, naisten oikeuksia.

_______________________________________________


Kaleva: Antti Ervasti: Perussuomalaiset palauttaisi Suomen umpiperäksi

Perussuomalaisten äänestäminen protestina on tyhjällä pohjalla, koska puolueella ei ole sisältöä politiikassaan samalla tavalla kuin niin sanotuilla vanhoilla puolueilla ohjelmissaan.

Näin on viime aikoina toisteltu ja taivasteltu puolueen huikeaa nousua. Toissa perjantain jälkeen sisältö tuli hieman selkeämmäksi, kun puolue julkisti eduskuntavaaliohjelmansa.

Ohjelma olisi saanut olla vielä konkreettisempi. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolueella ei ole samanlaista asiantuntijakoneistoa taustatyön tekijänä kuten toisilla.

Saattaa pitää paikkansa, mutta asian ääneen sanominen antaa samanlaisen vaikutelman kuin siinä Kummeli-sketsissä, jossa jääkiekkovalmentaja Aimo Nivaska sanoo joukkueelleen: "Me on hävitty tää peli."

Suoranaista häviön tunnelmaa perussuomalaiset eivät tietenkään joukoissaan lietso, mutta tietynlainen epätoivon tunnelma paistaa läpi. Siitä huolimatta, että viime vaalien pienpuolue on ponkaissut gallupeissa suurimpien joukkoon.

Nosteen ylläpitäminen vie epätoivoisiin tekoihin. Myötätuuli on ulosmitattava kaikin keinoin hyvän sään aikana.

Populismiin perussuomalaiset tukeutuu niin lujasti, että se saattaa pahimmassa tapauksessa hirttyä siihen. Puolue tekee oletuksia kansan syvien rivien ajattelusta ja mielistelee niitä.

Säästöjä valtiolle perussuomalaiset hankkisi vähentämällä tänne tulevien pakolaisten määrää. Siinä ei ollut mitään yllättävää. Kehitysavun pienentäminen on myös tätä ääniä kalastelevaa politiikkaa.

Ne eivät ole järkeviä säästökeinoja, mutta tärkeintä onkin, että ajatus uppoaa katkeriin kansanosiin. EU-maksujen pienentäminen on samaa sarjaa, mutta ajatus on vielä epärealistisempi kuin edelliset - ellei Suomi eroa kokonaan unionista.

Kosiskelevin on ehdotus supistaa ruotsinkielisten ohjelmien tarjontaa Yleisradiossa. Sillä ei valtion budjettiin saada sentinkään säästöä mutta ruokitaan mukavasti pakkoruotsin vihaajien kaunoja.

Kehitysavun vähentäminenkin on arveluttava keino hakea säästöjä. Suomi on kuitenkin osa kansainvälistä yhteisöä, ja meidän on kannettava vastuumme vaikka siihen rahaa menisikin. Sama juttu perussuomalaisten vihaamien Euroopan talouskriisimaiden tukemisen kanssa.

Vastuuttomuutta on esitys rauhanturvajoukkojen vähentämisestä. Suomen rauhanturvaamiseen kuluu suhteellisen vähän rahaa. Olemme sitoutuneet osallistumaan toimintaan, eikä Afganistanista ole syytä peruutella pois ennen aikojaan.

Vaaliohjelman Suomi olisi itsekäs, sisäänpäin kääntynyt ja umpinainen maa. Palaisimme köyhään metsäläisyyteen, josta ollaan kovalla työllä päästy pois.

Vaaliohjelmat ovat onneksi aivan toista kuin käytännön politiikka vastuuasemassa. Jos perussuomalaiset pääsee hallitukseen, käytäntö pistänee puolueen ohjelman täysin uusiksi. Tuleva nelivuotiskausi rakennetaan puhtaalta pöydältä.

Hallitukseen päästessään puolue voi kuitenkin tuoda terveellisen kulman, jos se onnistuu luomaan järkevän linjan. Pääministerinä Soini on uhannut lapsellisesti kampittaa EU:ta. Onneksi puolue ei voi sentään nousta suurimmaksi.

Näistä vaaleista on tulossa perussuomalaisten ansiosta äärimmäisen mielenkiintoiset. On jännittävää nähdä, nostaako asetelma vaali vaalilta laskenutta äänestysprosenttia.

Puolue varmasti ottaa veret seisauttavan vaalivoiton ja nousee neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Ei kuitenkaan yhtä häkellyttävillä prosenttiluvuilla kuin gallupit nyt näyttävät. Äänen antaminen on helpompaa puhelinkyselijälle kuin tositilanteessa.

Soini osaa halutessaan olla kyllä viisaskin mies. Hän kirjoittaa blogissaan näin: "Politiikka on mielipidelaji. Poliittinen mielipide ei sinänsä voi olla väärä, sillä se on sinun mielipiteesi. Tätä eivät kaikki ymmärrä."