perjantai 4. maaliskuuta 2011

YLE: Kulttuurishokki korostaa muslimiyhteisön roolia kotoutumisessa

YLE Helsingki: Kulttuurishokki korostaa muslimiyhteisön roolia kotoutumisessa 4.3.2011

Muslimien omien kansalaisjärjestöjen rooli korostuu kotoutumisen alkuvaiheessa. Uudet tulijat tarvitsevat pidempään Suomessa olleiden apua varsinkin byrokratian paperisodassa.

Koraanin säkeet kaikuivat Kaapelitehtaalla aamulla, kun toista kertaa järjestettävä Islam Expo polkaistiin käyntiin arvovaltaisessa seurassa. Tapahtuman avasi maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

Ensi syksynä on tulossa voimaan uusi kotoutumislaki, jonka pohjalta ministeri heitti kysymyksen muslimiyhteisölle pohdittavaksi.

- Mikä on islamilaisten yhdyskuntien rooli kotoutumisprosessissa? Uudessa laissa kiinnitetään myös uudella tavalla huomiota perheen ja sitä kautta koko yhteisön merkitykseen onnistuneessa kotoutumisessa, Thors sanoi.

Kulttuurishokkia ja paperisotaa

Ylevien lakitekstien ulkopuolella ensi kosketus suomalaiseen yhteiskuntaan on hyvin konkreettinen ja usein paperinmakuinen. Virastoja, paperisotaa ja uppo-oudon byrokratian rattaita. Vastaan lyövät kielimuuri ja kulttuurishokki, joista pidempään maassa olleet voivat auttaa selviämään.

- Ensimmäisessä vaiheessa varmasti siellä shokin piirissä on paljon asioita, joista ei tiedetä, ovatko ne kulttuuriin vai uskontoon liittyviä. Sen takia on äärimmäisen tärkeää, että uskonnolliset yhdyskunnat ottavat sen tehtäväkseen, koska heillä on osaamista ja kokemusta, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse.

Koulu ja kaverit auttaneet sopeutumaan

Kolme vuotta Suomessa asunut Abdirahman Said on tullut Islam Expoon Joensuusta asti hyvien puhujien perässä. Häntä kiinnostavat varsinkin entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) puheenvuoro ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar.

Saidilta suomen kieli sujuu erinomaisesti ja hän sanoo sopeutuneensa Suomeen muutenkin hyvin.

- Koulu on varmaan sellaiset 80 prosenttia auttanut, ja kaverit ja mulla on hyviä muslimiverkostoja, Abdirahim Said sanoo.

Lauantaihin asti kestävästä Islam Exposta on mahdollisuus etsiä vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin. Espoolaiset Jukka ja Marjatta ovat tulleet saadakseen lisää tietoa islamista. Naisen asema islamissa kiinnostaa ja miten sitä sovelletaan Suomessa.

- Alistuneisuus hämmentää, että kun suomalainen nainen on tottunut tasa-arvoon. Tuntuu oikeastaan aika pahalta lukea näitä juttuja alistetuista tytöistä ja naisista, Marjatta toteaa.