keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

YLE: Salainen klinikka paperittomille aukeaa pian

YLE Helsinki: Salainen klinikka paperittomille aukeaa pian 9.3.2011

Helsinkiin avataan huhtikuussa paperittomien klinikka. Salaisessa paikassa sijaitsevalta Global Cliniciltä apua voivat hakea henkilöt, jotka oleskelevat maassa laittomasti eivätkä näin ollen voi saada julkisia palveluita sairaaloista.

Suomessa akuutit sairaudet hoidetaan ilman papereita, mutta kun kyseessä on pitkäaikainen sairaus kuten syöpä tai diabetes, potilas jää ilman hoitoa.

- Jos ei ole kotikuntaa, niin kysytään kuka maksaa. Tämä on tosi iso ongelma, sanoo lääkäri Pekka Tuomola Diakonissalaitokselta, joka tarjoaa paperittomien klinikalle tilat ja laitteistoja.

Klinikan toimintaa pyöritetään vapaaehtoisesti. Toistaiseksi mukaan on ilmoittautunut yli 30 lääkäriä. Klinikalle etsitään myös erikoislääkäreitä ja tulkkeja. Lisäksi kartoitetaan jatkohoitomahdollisuuksia HUSin ja Helsingin kaupungin kanssa.

Poliisin arvion mukaan Suomessa laittomasti oleskelevien ihmisten määrä on muutamista sadoista muutamiin tuhansiin.


Olosuhteet kuin kehitysmaassa

Tuomolalla ei ole tietoa millaista apua klinikalta tullaan hakemaan, mutta hän odottaa, että potilailla on esimerkiksi ihosairauksia ja tulehduksia. Myös tuberkuloosiin saatetaan hakea apua. Tauti on paljon yleisempi ulkomailla kuin Suomessa.

Klinikan lääkäreiden pitää pärjätä alkeellisilla välineillä.

- Siellä on sellaiset välineet kuten stetoskooppi ja verenpainemittari, mutta esimerkiksi röntgenkuvia tai laboratoriotutkimuksia potilaille ei voida tehdä.

Mallia toiminnalle on haettu Pro-tukipisteestä. Seksityöntekijöitä auttava tukipiste on tarjonnut jo vuosia nimettömästi terveydenhoitoa asiakkailleen.

- Tällaisella matalan kynnyksen terveydenhoidolla, mitä meiltä saa, pystytään seulomaan sellaisia tilanteita, jotka pahentuessaan vaatisivat erikoissairaanhoitoa. Myös tarttuvien tautien seulonta on tärkeää, sanoo toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Ruotsissa useita klinikoita

Tuomola odottaa esimerkiksi Romanian romaneiden tarvitsevan apua klinikalta.

- He eivät ole paperittomia, mutta hekään eivät saa terveydenhuoltoa Suomesta, koska heillä ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Pekka Tuomola kertoo esimerkin raskaana olleesta naisesta, jonka väliaikainen Kela-kortti oli mennyt umpeen. Naista ei päästetty tämän takia äitiysneuvolaan.

- Kunnasta sanottiin, että tänne et voi tulla synnyttämään. Se maksaa 6 000 euroa.

Tuomolan mukaan Ruotsissa toimii paperittomien klinikka seitsemällä paikkakunnalla. Sekä Tuomolan että Kauppisen mielestä valtion olisi tuettava paperittomien ihmisten auttamista.

- Monissa Euroopan maissa ihmisellä on oikeus terveydenhoitoon ja piste. Ei sitä rajaa mikään. Mutta en usko, että nykyisessä poliittisessa ilmastossa tästä aiheesta edes päästään keskustelemaan, sanoo Kauppinen.