perjantai 13. toukokuuta 2011

HS: Romanien uusi päiväkeskus ruuhkautui heti

Helsingin Sanomat: Romanien uusi päiväkeskus ruuhkautui heti 13.5.2011

Sörnäisiin avattu ulkomaalaisten romanien päiväkeskus on ruuhkautunut heti ensimmäisellä viikolla.

Entinen asunnottomien palvelukeskus on auki joka arkipäivä neljän tunnin ajan. Päiväkeskuksessa itäeurooppalaiset saavat peseytyä, pyykätä ja hoitaa asioita internetissä.

"Viime torstaina täällä kävi 80 ihmistä suihkussa", kertoo toinen vakituinen työntekijä Marjatta Vesalainen.

Keskusta pyörittää Diakonissalaitos yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Aiemmin itäeurooppalaiset romanit kävivät peseytymässä Diakonissalaitoksen Kaalo-päiväkeskuksessa, joka on perustettu suomalaisromanien avuksi.

Vesalaisen arvion mukaan ulkomaalaisia romanikiertolaisia on nyt Suomessa toista sataa. Tänä keväänä Helsinkiin on tultu varsinkin Bulgariasta. Päiväkeskukseen palkattiin tämän takia bulgarian taitoinen työntekijä.

Helsingin sosiaaliviraston johtava virkamies Jarmo Räihä uskoo, että romanialaisia sen sijaan on saapunut aiempia vuosia vähemmän.

"Uskon, että sinne on kantautunut viestiä, että täällä ei ansaitse rahaa kerjäämällä", Räihä sanoi.

Suomeen tulleet bulgarialaiset ansaitsevat rahaa enimmäkseen pulloja keräämällä. Kaisaniemessä autossa yöpyvä Vasil, 27, kertoi HS:lle saavansa noin kymmenen euroa päivässä.

Rakennusvirasto on hätistellyt pyykkejään kuivattavia romaniseurueita Finlandia-talon ja Kaisaniemen puistoista sekä Kyläsaaren kierrätyskeskuksen liepeiltä. Kaupungin järjestyssäännöt kieltävät luvattoman leiriytymisen.

Lisää aiheesta perjantain Helsingin Sanomista

---


Romanit saapuvat nyt Bulgariasta

Sörnäisiin avattiin tällä viikolla päiväkeskus, jossa voi pyykätä ja peseytyä.

[...]

Ilmassa leijuu Lidlin partaveden tuoksu. Joku leikkaa hiuksiaan vessassa, viemäri menee tukkoon.

Hirundoksi (lat. pääskynen) nimettyä keskusta pyörittää Diakonissalaitos yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Vesalaisen mukaan ovella on käynyt muutamia tyytymättömiä kaupunkilaisia.

Aiemmin itäeurooppalaiset kävivät peseytymässä suomalaisromanien Kaalo-päiväkeskuksessa.

Tänä keväänä Helsinkiin on tultu varsinkin Bulgariasta.
"He eivät ole kaikkein köyhimpiä romaneja", sanoo Diakonissalaitoksen bulgarialainen sijaistyöntekijä Ralitsa Dimitrova.
Hänet palkattiin päiväkeskukseen, kun huomattiin, että romaniaa taitava sosiaalityöntekijä ei enää riitä.
Dimitrovan mukaan kurjimmalla romaniväestöllä ei ole varaa matkustaa muualle Eurooppaan.

Tietokoneelle kerääntyneet miehet huitovat valokuvaajaa apuun.
Netistä pitäisi löytää autokauppa. Kirkuvan sinistä pakettiautoa myydään Laukaassa. Se on liian kaukana.
Autoja tarvitaan paitsi Baltian ylittämiseen myös nukkumiseen. Suurin osa bulgarialaisista yöpyy Helsingin keskustan parkkipaikoilla.

Kaupungin järjestyssäännöt kieltävät luvattoman leiriytymisen. Pyykkejä kuivattavia ryhmiä on hätistelty Finlandia-talon ja Kaisaniemen puistoista, Kyläsaaren kierrätyskeskuksen liepeiltä sekä Pitäjänmäeltä.

Myös Georgi Georgievin seurueen leiri on hajotettu. Viimeksi hän yöpyi autossa lähellä sosiaalikeskus Satamaa, jonka pihalla asuu Romanian romaneja.
"Meitä syrjitään. Poliisi häätää vain bulgarialaisia eikä romanialaisia ollenkaan", Georgiev väittää.
...

Vesalaisen laskujen mukaan ulkomaalaisia romanikiertolaisia on toista sataa. Romanialainen Maria Calin vahvistaa arvion.
"Ainakin sata romanialaista", hän vakuuttaa.

Calin, 27, puolisoineen on yrittänyt ansaita rahaa soittamalla harmonikkaa Helsingin kaduilla ja metrotunneleissa, huonolla menestyksellä. Nyt he aikovat jättää Suomen ja pyytää Helsingiltä apua kotimatkaan.

Mutta ensin pitäisi löytää Kallion sosiaalitoimisto. Alkuviikolla joku neuvoi pariskunnan sosiaalidemokraattien puoluetoimistoon.