torstai 12. toukokuuta 2011

Verkkouutiset: Astrid Thors: Rajatarkastusten lisääminen ei ole ratkaisu

Verkkouutiset: Astrid Thors: Rajatarkastusten lisääminen ei ole ratkaisu 12.5.2011

Vastaus ei saa Euroopassa olla se, että otamme uudelleen käyttöön rajatarkastuksia, sanoi maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) Schengen-kriisiä.

EU:n sisäasioiden neuvoston ylimääräiseen kokoukseen Brysselissä torstaina osallistuneen Thorsin mielestä Schengen ei ole kovassa kriisissä, mutta tiettyjen jäsenmaiden reaktiotavat ovat olleet mielenkiintoisia ja epäkorrekteja.

Ranska, Italia ja viimeisimpänä Tanska ovat halunneet lipsua säännöstä, jonka mukaan Schengenin sisäisiä rajatarkastuksia ei sallita.

Thorsia huolestuttaa erityisesti se viesti, joka kansalaisille saattaa välittyä EU-maiden toiminnasta.

- Huolestuttaa, jos kansalaiset saavat sellaisen viestin, että nyt me reagoimme maailman ongelmiin ottamalla käyttöön uusia rajatarkastuksia. Koska ratkaisu ongelmiin ei ole tässä.

Ratkaisu löytyisi Thorsin mukaan pikemminkin Pohjois-Afrikan tilanteen auttamisessa.

"Kaikki puolustivat Schengeniä"

Sisäasiain komissaari Cecilia Malmström ja puheenjohtajamaa Unkarin sisäministeri Sandor Pinter vakuuttivat tiedotustilaisuudessaan, että että kaikki EU-maat puolustivat vakaasti Schengeniä.

- Mutta sääntöihin ja toimintatapoihin tarvitaan enemmän selkeyttä, jotta voidaan estää jäsenmaiden yksipuoliset koordinoimattomat päätökset. Tarvitsemme parempaa hallintoa ja arviointia Schengeniin, komissaari tarkensi.

Komissio esimerkiksi on tarkentamassa, mitkä olisivat sellaiset poikkeusolot, jolloin väliaikaiset Schengenin sisäiset rajatarkastukset voitaisiin sallia.

Suomella ei ole vielä kantaa, missä tilanteissa rajatarkastukset voitaisiin sallia.

- Suomen kannan ilmaiseminen on tässä vaiheessa ennenaikaista, Thors sanoi.

Thorsin mukaan Suomi olisi kuitenkin valmis harkitsemaan rajavalvontavirasto Frontexin roolin lisäämistä Schengenin arviointimekanismissa.

Suomi on myös edelleen kriittinen Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyttä kohtaan.

- Tekniset tarkastukset on suoritettu ja nyt katsotaan, onko edellytyksiä tehdä poliittista päätöstä. Ei kai ole salaisuus, että olemme olleet kriittisiä ja antaneet kuvaa, että lukko on kunnossa mutta talo ympärillä on ollut vähän mätä. Toivon, että edelleen voidaan vahvistaa korruption vastaisia toimia, ministeri painotti.

Tanskalla rasistiset motiivit?

Throsin mukaan vapaata liikkuvuutta jäsenmaiden keskuudessa puolustivat etenkin uudet jäsenmaat.

Tanskan tapauksessa halu rajakontrolliin johtuukin nimenomaan uusista EU-maista, ei Pohjois-Afrikan siirtolaisista. Tanska haluaa estää maahan Itä-Euroopasta suuntautuvaa "rikosturismia".

Thors on "vähän epäilevä" Tanskan motiiveista, "tuntien mihin alulle panomaa pyrkii".

- Tanskan folkpartiet (kansanpuolue) pyrkii johonkin muuhun kuin pelkästään tullitarkastuksiin. Meillä on se kokemus, että kun heille antaa sormen, niin he rupeavat kohta ottamaan käden, Thors huomautti.

Tanska vakuutti torstaina, että se on toiminut Schengen-sääntöjen mukaisesti ja että kyse on vain tullivalvonnasta.

Komissio tarkistaa paraikaa, onko Tanska toiminut Schengen-sääntöjen mukaisesti vai ei. Asialla on kiire, sillä Tanska aikoo saattaa rajatarkastukset käyttöön jo parin viikon sisällä.

Yhteinen turvapaikkapolitiikka kiven takana

Komissaari Malmstöm harmitteli EU-maiden hajanaista politiikkaa turvapaikka-asioissa.

– Saman hakijan mahdollisuus saada turvapaikka voi EU-maasta riippuen olla mitä vain yhden ja 75 prosentin välillä, hän kertoi.

- Näin ei voi olla. Tämä johtaa väärinkäytöksiin, sekasortoon, hallinnollisiin kustannuksiin ja inhimillisiin kärsimyksiin, komissaari sanoi.

Myös Thors pitää tilannetta hankalana.

- Vähän ottaa päähän, että yhteinen turvapaikkapolitiikka piti olla valmis jo vuonna 2010, uusi deadline on 2012, ja on jäsenmaita jotka sanovat, että ei pidä hirttäytyä aikatauluihin, hän tuskailee.

Thorsin mukaan ongelmia lisännee myös uusi tilanne, kun päätöksistä pitää neuvotella Euroopan parlamentin kanssa.

Suurimmat kiistat koskevat Dublin-järjestelmän uudistamista. Komissio pyrkii nyt löytämään kipukohtiin kompromisseja tuomalla pöytään uusia yksinkertaistettuja esityksiä lähiaikoina.

Poliittiseen yhteisymmärryksen yhteisestä turvapaikkapolitiikasta toivotaan päästävän kesän aikana.