tiistai 10. toukokuuta 2011

YLE: Poliisi: Hakkaraisen ulkomaalaispuheet eivät rikos

YLE: Poliisi: Hakkaraisen ulkomaalaispuheet eivät rikos 10.5.2011

Poliisin mielestä perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen ulkomaalaiskommentit Helsingin Sanomien nettihaastattelussa eivät ole rikos. Poliisi on tehnyt valtakunnansyyttäjänvirastolle esityksen, että asiassa ei tehtäisi esitutkintaa.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet teki viitasaarelaisen kansanedustajan puheista tutkintapyynnön ja pyysi valtakunnansyyttäjää arvioimaan, ylittikö Hakkarainen poliittisen sananvapauden rajat.

Hakkarainen paheksui Helsingin Sanomien videohaastattelussa rajalle saapuvia ”neekeriukkoja” ja varoitti Helsinkiin nousevista minareeteista, joista häiritään kaupunkilaisten rauhaa rukoushuudoilla. Hän myös imitoi videolla rukoushuutoa.

Poliisi katsoo, että Hakkarainen on kommenteissaan kritisoinut vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa ja vaatinut siihen muutosta, mutta hänen kommenttinsa eivät ole yltäneet vihapuheen tasolle.

- Poliisin näkemyksen mukaan asiassa ei ole rikosta, tai jos onkin se on kuitenkin niin vähäinen, ettei syyttäjä tulisi nostamaan asiassa syytettä, kertoo tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyrkii poliisin tiedon mukaan antamaan asiassa päätöksen tämän viikon aikana.

__________________________________________


Helsingin Sanomat/STT: Poliisi: Hakkaraisen ulkomaalaispuheet videolla eivät ole rikos

Poliisi ei pidä kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) ulkomaalaiskommentteja Helsingin Sanomien videohaastattelussa rikoksena. Poliisi esittää valtakunnansyyttäjänvirastolle, että asiassa ei tehtäisi esitutkintaa.

Vähemmistövaltuutetun mielestä kommentit ylittivät selkeästi poliittisen sananvapauden rajat. Hän pyysi esitutkintaviranomaisia arvioimaan, oliko kyseessä rikos.

Poliisi katsoo, että kommenteissa on kyse laillisesta sananvapauden käytöstä eikä rangaistavasta vihapuheesta.

"Vaikka kyseessä olisikin rikos, se on niin vähäinen, ettei syyttäjä tulisi nostamaan syytettä", arvioi tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen.

Hakkarainen puhui nettivideossa muun muassa "neekeriukoista" ja imitoi muslimien rukouskutsua.

Niskasen mukaan Valtakunnansyyttäjänvirasto pohtii edelleen, vaatiiko se esitutkintaa ammattilaisjalkapalloilija Perparim Hetemaj’n kommentteista. Kosovolaissyntyinen Hetemaj suivaantui Hakkaraisen kommenteista ja uhkasi Facebookissa vetää kansanedustajaa turpaan.
___________________________________________

Nelonen: Poliisi: Hakkaraisen puheita ei tutkita

Helsingin poliisin mielestä kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) puheet eivät ylitä tutkintakynnystä. Poliisi on pyytänyt valtakunnansyyttäjänvirastoa määräämään, että esitutkintaa ei toimiteta.

Poliisin käsityksen mukaan asiassa ei ole tapahtunut rikosta tai jos onkin, kyse on joka tapauksessa niin vähäisestä asiasta, että syyttäjä todennäköisesti jättäisi syytteen nostamatta.

Poliisin mielestä Hakkaraisen puheissa oli kyse laillisen sananvapauden käyttämisestä.

- Hakkarainen on arvostellut maahanmuuttopolitiikkaa ja vaatinut siihen muutosta. Hakkaraisen puheet eivät poliisin mielestä yllä rangaistavan vihapuheen tasolle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee valtakunnansyyttäjänvirasto.

Hakkaraisen puheita oli pyytänyt tutkimaan vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. Hänen mielestään Hakkaraisen lausunnot Helsingin Sanomien videohaastattelussa 26. huhtikuuta saattoivat täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Kyseeseen olisi tullut lähinnä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

- Hakkaraisen lausunnot maahanmuuttajista, turvapaikanhakijoista, ihonväriltään tummista ihmisistä ja muslimeista ovat sekä panettelevia että solvaavia. Niistä voi saada harhaanjohtavasti kuvan siitä, että tiettyyn kansanryhmään kuuluvat henkilöt ovat rikollisia ja alempiarvoisia, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet totesi.

___________________________________________


Helsinki Times: True Finns MP Hakkarainen set to escape hate crime charge

The Finnish police said Tuesday that a preliminary investigation into racist comments by Teuvo Hakkarainen, a True Finns party MP, was unnecessary.

The police are to propose to the prosecutor-general's office that an investigation should not be launched.
The minorities ombudsman had reported the comments to the police.

Hakkarainen had said in an interview with Helsingin Sanomat that the country's borders were awash with "niggers" and went on to mock an Islamic call to prayer.

A policeman said the prosecutor-general's office had yet to decide whether to charge Perparim Hetemaj, a footballer who has threatened to beat up Hakkarainen.