maanantai 9. toukokuuta 2011

YLE: Tshetsheenejä Suomeen tuoneiden syytteet hylättiin

YLE Uutiset: Tshetsheenejä Suomeen tuoneiden syytteet hylättiin 9.5.2011

Vantaan käräjäoikeus on hylännyt tshetsheenejä Suomeen tuoneiden helsinkiläis- ja venäläismiehen syytteet. Kihlakunnan syyttäjä vaati miehille vankeutta mm. törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Syytteen mukaan helsinkiläisyrittäjä järjesti 24 tshetsheeniä maahan vuosina 2007 - 2010. Heistä yhdeksän oli alaikäisiä. Venäläismies osallistui tapauksista 14 tshetsheenin maahantulon järjestämiseen vuonna 2009, jolloin hän itsekin haki samalla turvapaikkaa Suomesta.

Tshetsheenit saapuivat lentäen Istanbulista Helsinki-Vantaalle ja hakivat turvapaikkaa heti maahan saavuttuaan. Tulijoilla oli Venäjän passit mutta ei viisumeja tai oleskelulupia mukanaan. Suurin osa on saanut myöhemmin turvapaikan tai oleskeluluvan humanitaarisista syistä.

Oikeuden mukaan helsinkiläisyrittäjä ja venäläismies eivät syyllistyneet rikokseen, koska he olivat auttaneet avun tarpeessa olevia ihmisiä maahan puhtaasti humanitaarisista syistä.

Syyttäjä harkitsee vielä, valittaako hän päätöksestä hovioikeuteen. Tyytymättömyydestä on ilmoitettava viikon kuluttua päätöksestä eli ensi maanantaina.

___________________________________________

Nelonen: Tshetsheenien salakuljetus olikin humanitääristä työtä

Vantaan käräjäoikeus on hylännyt helsinkiläismiestä vastaan nostetut syytteet tshetsheenien salakuljettamisesta Suomeen. Oikeuden mukaan yrittäjä Mikael Storsjö ei syyllistynyt rikokseen, koska hän oli auttanut avun tarpeessa olevia ihmisiä maahan puhtaasti humanitaarisista syistä.

Storsjön puolustus oli vaatinut syytteiden hylkäämistä mm. sillä perusteella, että Suomi on todennut kaikkien Storsjön auttamien tshetsheenien todella olleen suojelun tarpeessa.

Oikeus kuitenkin totesi, että ihminen voi syyllistyä rikokseen järjestäessään maahan myös aitoja turvapaikanhakijoita. Teon vaikuttimet voivat kuitenkin poistaa rangaistavuuden.

Tässä tapauksessa Storsjö ei ole saanut toiminnastaan mitään taloudellista hyötyä, oikeus totesi. Syyttäjä oli vedonnut siihen, että Storsjön saama hyöty olisi ollut positiivista julkisuutta. Oikeus ei tähän uskonut, vaan huomautti, että Storsjölle on myös tullut kielteistä julkisuutta ja jopa uhkauksia.

- Tällä päätöksellä on nyt sitten todettu, että pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttaminen ei ole rikollista toimintaa. En väitä, että teen sitä jatkossa, mutta jos tulee eteen jotain vastaavanlaisia tapauksia kuin nämä, niin luultavasti teen vastaavanlaisen harkinnan, Mikael Storsjö kertoi oikeudenistunnon jälkeen.

Kaduttaako teitä?

- Ei, ei kaduta. Kaikki, jotka olen tännne auttanut tänne Suomeen, ovat saaneet täällä niin sanotun kansainvälisen suojelun, koska he ovat olleet suojelun tarpeessa. Täällä Suomessa on monta muuta onnellista ihmistä minun ohella myöskin, Storsjö totesi.

Syyttäjä oli vaatinut Storsjölle vankeusrangaistusta yhteensä 24 tshetsheenin tuomisesta Suomeen vuosina 2007-2010.