torstai 7. heinäkuuta 2011

Demari: Virallinen hikoilu

Demari, kolumni: Henriikka Himma: Virallinen hikoilu 5.7.2011

[...]

Viimeksi ilmastoitua toimistoa epämukavasti hiosti kiertävien romanien tilanne. Törmäsin sellaiseen hetteikköön, jossa virallisten auktoriteettien puheenvuoroista voisi käyttää sanoja: välinpitämätön, vastuutavälttelevä ja rasistinen. Isoja sanoja mutta jos nyt virkamiehen kainalot hikoavat, voi työajan jälkeen käydä syömässä vaikka jätskin.

Kaupungin toimet koettavat saada kiertävien romanien olot Suomessa niin huonoiksi, että romanit poistuisivat maasta lopullisesti. Asetelmassa on se absudi piirre, että jatkuvalla hätyyttämispolitiikalla rahaa ei saa kerättyä senkään vertaa, että bensatankin saisi täyteen ja kytkimen nostettua poistuakseen tästä kylmästä pohjolasta.

Auktoriteettien ihmisoikeuksia polkevaan toimintaan vaikuttaisi eniten valtiotason puuttuminen, mutta näinkin epäseksikäs aihe on jäänyt jälleen kesannolle. On selvää, että suurimman muutoksen täytyy tapahtua kiertävien romanien lähtömaissa, mutta tämä ei oikeuta käsien ilmaan nostamista Suomessa. Uuden sisäasiainministerin huomiota kaivataan.

Romaniraportteja lukiessa naurattaisi, mikäli ei itkettäisi. Jussi Pajusen koollekutsuman kerjäläistyöryhmän raportti epäonnistuu piilottamaan härskin kaksinaismoralisminsa. Käytännössä Suomi harjoittaa samaa kiertävien romanien syrjintää kuin lähtömaatkin – korulauseista huolimatta.