lauantai 6. elokuuta 2011

MTV3: Keskustelupalstan ylläpitäjä voidaan tuomita rasistisesta rikoksesta

MTV3: Keskustelupalstan ylläpitäjä voidaan tuomita rasistisesta rikoksesta 6.8.2011

Julkisen sanan neuvoston lakiasiantuntija Johanna Töyrylä muistuttaa, että kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos on jo lisännyt internetin keskustelupalstan ylläpitäjän vastuuta.

– Keskustelupalstan tai muun verkkosivun ylläpitäjä voidaan nyt tuomita rasistisesta rikoksesta, mikäli hän tietoisesti ylläpitää lainvastaista, rasistista sisältöä verkkosivuillaan.

Käytännössä kyse on siitä, että ylläpitäjä voidaan tuomita kirjoittajan kanssa samasta rikoksesta eli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Se ei tietenkään poista sitä, että ensisijaisessa vastuussa on viestin kirjoittaja.

Töyrylä arvioi, että lisääntynyt vastuu ei ole vielä kaikkien ylläpitäjien tiedossa, vaan keskustelua asiasta kaivataan lisää.

MTV3:n tuoreessa kyselyssä kävi ilmi, että valtaosa vastaajista haluaa rajoittaa nettikeskusteluja jollain tavalla Norjan tapahtumien jälkeen. Vastaajista vain 14 prosenttia oli sitä mieltä, että rajoituksia ei tarvita.

Esimerkiksi lähes 60 prosenttia tuki ehdotusta, jonka mukaan keskustelijoiden henkilöllisyys pitäisi olla ainakin ylläpitäjän tiedossa.

JSN:n itsesääntelyohjeet loppusuoralla

Julkisen sanan neuvostossa viimeistellään parhaillaan ohjeita netin itsesääntelyyn.

Ohjeet opastavat tiedotusvälineitä sen suhteen, millä tavalla niiden tulee ylläpitää verkkosivujaan ja keskustelupalstojaan.

– Ohjeissa määritellään, miten toimitusten tulee seurata verkkosivujensa sisältöä ja millaista sisältöä palstoilla saa olla. Lisäksi ohjeistetaan, miten ja millä aikataululla asiattomaan aineistoon pitää puuttua.

Töyrylä ei halua kertoa luonnoksesta tarkemmin, koska ohjeiden laatiminen on vielä kesken. Hänen mukaansa useat toimitukset toimivat kuitenkin jo nyt neuvoston kaavailemien ohjeiden mukaisesti.

Töyrylän mukaan työssä ollaan pääsemässä hyvään yhteisymmärrykseen eri mediatalojen kesken.

– Kyllä toimituksilla on suuri tarve toimia tässäkin asiassa vastuullisesti.

_______________________________________________________

MTV3:n kysely: Enemmistö kannattaa nettikeskustelujen rajoittamista

Valtaosa MTV3:n kyselyyn vastanneista suomalaisista haluaa rajoittaa jollain tavalla nettikeskusteluja. Kyselyssä tiedusteltiin suomalaisten näkemyksiä Norjan joukkosurmien jälkeen.

Vastaukset kerättiin sähköisesti eli vastaajat ovat tietokoneen käyttäjiä.

Vastaajista vain 14 prosenttia ilmoitti, että rajoittamista ei tarvita. Rajoittamista vastustavia oli eniten 18-24-vuotiaiden joukossa. Heistä joka neljäs torjui rajoitukset.

Eniten kannatusta sai se, että ihmisiä aktivoitaisiin nykyistä enemmän ilmoittamaan asiattomista viesteistä. Tätä mieltä oli 62 prosenttia vastaajista.

Lähes 60 prosenttia oli sitä mieltä, että keskustelijoiden henkilöllisyys pitäisi olla vähintään keskustelupalstan ylläpitäjän tiedossa.

Peräti yli kolmannes vastaajista sulkisi kaikki valvomattomat palstat. Saman verran kannatusta löytyy sille, että palstoilla esiinnyttäisiin aina omalla nimellä ja sille, että ääriryhmien palstat suljettaisiin kokonaan.

”Käytännössä vaikea toteuttaa”

Julkisen sanan neuvoston lakiasiantuntija Johanna Töyrylä pitää monia rajoittamistoimenpiteitä hankalina toteuttaa.

Töyrylä muistuttaa internetin globaalista luonteesta.

– Pelkästään Suomessa laadituilla säännöillä ei pystytä rajoittamaan toimintaa kuin Suomessa. Sääntöjen kiertäminen olisi turhan helppoa.

Myös henkilöllisyyden varmentamista Töyrylä pitää haastavana.

– Jos halutaan varmistaa, että kyseessä on juuri oikea henkilö, pitäisi käyttää esimerkiksi verkkopankkitunnuksia, mikä olisi hyvin raskas toteuttaa. Omalla nimellä kirjoittamisen vaatimukseen puolestaan liittyy myös sananvapauskysymys. Kaikista asioista keskusteleminen omalla nimellä ei ole mahdollista esimerkiksi oman turvallisuuden tai läheisten yksityisyydensuojan turvaamiseksi.

Helpoimpana tarttumapintana asiantuntija näkee asiattomista viesteistä ilmoittamisen. Ilmoitusten tekeminen palstan ylläpitäjälle voitaisiin tehdä entistä helpommaksi. Näin voitaisiin nopeuttaa laittomuuksiin puuttumista.

Näin vastaajat kommentoivat:
* ”Epäasiallisen viestin ilmoitusnappula ja vastaanottajaksi esimerkiksi poliisi, tapauksesta riippuen.”
* ” Jokainen voi harjoittaa itsekontrollia eli ensimmäistä päähän pälkähtänyttä älyttömyyttä ei tarvitse jakaa kaikkien kanssa.”
* ”Tämäkin on kaksipiippuinen juttu. Jos ihmiset saavat purkaa tuntojaan kirjoittamalla, se voi vähentää paineita tehdä konkreettisesti jotain typerää. Mielisairaat pitäisi saada sairaalahoitoon eikä pitää avohoidossa sekoilemassa.”
* ”Kuinka Unkarin medialakia voidaan kritisoida, jos tähän maahan suunnitellaan ennakkosensuuria?”
* ”Viranomaisten pitää soluttautua yhä enemmän keskusteluryhmiin.”

Näin tutkimus tehtiin:
* Tutkimukseen vastasi 2117 täysi-ikäistä henkilöä 27.7. - 4.8.2011.
* Vastaukset kerättiin sähköisesti.
* Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa.
* Tutkimuksen teki Think If Laboratories Oy.