sunnuntai 18. syyskuuta 2011

YLE: Lipponen suomii kovin sanoin perussuomalaisia

YLE Uutiset: Lipponen suomii kovin sanoin perussuomalaisia 18.9.2011
Timo Soini: Lipponen ärähti (blogi)

SDP:n tuleva presidenttiehdokas Paavo Lipponen varoittaa perussuomalaisia demokratian perusarvoilla leikkimisestä. Lipposen mielestä nyt on tullut aika vetää selvä linja äärioikeistoon niin politiikassa kuin muutenkin koko yhteiskunnassa.

Lipposen mielestä on vaikea uskoa, että eduskunnan johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät selviävän siitä kuin koira veräjästä.

- Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto ei näytä lainkaan tajuavan, millaisilla asioilla he leikkivät. Mitä merkitystä on minimaalisilla rangaistuksilla, jos eduskuntaryhmän puheenjohtaja vielä ”tuomion” langettamisen jälkeen pitää ryhmän jäsenen diktatuuripuheita ”huumorina”? Lipponen kysyi sunnuntaina Raisiossa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti torstaina kansanedustajansa Jussi Halla-ahon kahdeksi viikoksi tämän Kreikkaa koskeneen arvion vuoksi. Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini olisi alun perin halunnut erottaa Halla-ahon kuukaudeksi.

Lipponen: Perussuomalaisten sanouduttava irti äärilaidastaan

Eduskunnan entinen puhemies muistutti perussuomalaisten suuren kannatuksen olevan tulosta demokratian toiminnasta. Jos puolue ei sanoudu irti äärilaitansa linjasta, se sulkee Lipposen mukaan itsensä pysyvästi parlamentaarisen yhteistyön ulkopuolelle.

-Tarjolla on myös vaihtoehto, osallistuminen rakentavaan yhteistyöhön, Lipponen muistutti.

Lipposen mukaan muutenkin yhteiskunnassa näyttää tulleen hyväksytyksi käydä kiinni vähemmistöön kuuluviin ihmisiin ja heidän oikeuksiinsa.

- Vastuu kuuluu meille jokaiselle. Jos tätä menoa katsellaan sivusta joko julkisuudessa tai jokapäiväisissä tilanteissa, hyväksytään maamme moraalista perustaa rappeuttava kehitys, Lipponen sanoi.

__________________________________________

Demari: Lipponen: Eduskunnan johtopaikoilla olevat halveksivat demokratiaa

Paavo Lipponen sanoo, että jos perussuomalaiset ei irtisanoudu äärilaitansa linjasta, se sulkee itsensä pysyvästi parlamentaarisen hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

- On vaikeata uskoa, että Suomen eduskunnassa johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto ei näytä lainkaan tajuavan, millaisilla asioilla he leikkivät.

Mitä merkitystä on minimaalisilla rangaistuksilla, jos eduskuntaryhmän puheenjohtaja vielä "tuomion" langettamisen jälkeen pitää ryhmän jäsenen diktatuuripuheita "huumorina", Lipponen ihmettelee.

Raisiossa puhuneen Lipposen mukaan luulisi, että eduskunnassa ja kansalaisten keskuudessa oltaisiin ylpeitä suuresta demokratiaperinteestämme. Mihin on kadonnut historian taju, mistä tämä historiattomuus, Lipponen kysyy.

- Vastuu kuuluu meille jokaiselle. Jos tätä menoa katsellaan sivusta, joko julkisuudessa tai jokapäiväisissä tilanteissa, hyväksytään maamme moraalista perustaa rappeuttava kehitys. Pahinta on yleinen passiivisuus ja julkisuudessa vallalla oleva kevytmielisyys näiden asioiden suhteen.

Lipposen mukaan presidentinvaaleista on tehtävä linjavaali suhteessa parlamentarismiin, ihmisoikeuksiin ja vähemmistöjen aseman turvaamiseen.

Hänen mielestään Suomen Kreikalta vaatimat vakuudet lainatakauksille eivät ole vahingoittaneet Suomen mainetta. Sen sijaan oikeistoradikaalit puheet demokratiasta, kun ne tulevat parlamentissa johtavassa asemassa olevien ihmisten suusta, voivat todella vahingoittaa.


__________________________________________

MTV3: Soini tuohtui Lipposelle: Mooses saa kulkea yksin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini paheksuu sosiaalidemokraattien tulevan presidenttiehdokas Paavo Lipposen perussuomalaisiin kohdistamaa kritiikkiä.

Lipponen sanoi tänään, että jos perussuomalaiset ei irtisanoudu äärilaitansa linjasta, se sulkee itsensä pysyvästi parlamentaarisen hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

- Yhtenä puolueemme perustajista, ja puolueen pitkäaikaisena puheenjohtajana (14 vuotta) en hyväksy puolueemme perusteetonta vähättelyä ja leimaamista. En edes Paavo Lipposelta, Soini kirjoittaa blogissaan.

- Lipposella tuntuu olevan halua puuttua puolueiden hallituskelpoisuuteen. Siinä erämaassa Mooses saa kyllä kulkea yksin, Soini jatkoi.

Lipponen kuritti perussuomalaisia sanomalla, että Suomen eduskunnan johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä.

- Mikäli Lipposen puolue näkee tarpeelliseksi rangaista perussuomalaista kansanedustajaa oman ryhmämme päätöstä enemmän, he luonnollisesti tekevät niin. Nyt jää nähtäväksi toimiiko SDP:n eduskuntaryhmä presidenttiehdokkaansa viitoittamalla tavalla, Soini vastasi Lipposen Halla-aho-kritiikkiin.

__________________________________________

Timo Soini: Lipponen ärähti (blogi)

SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen aloitti presidentinvaalikampanjansa Perussuomalaista.

Hän puuttuu Jussi Halla-ahon puheisiin ja vaatii Perussuomalaista puoluetta nahkurin orsille.

Perussuomalainen eduskuntaryhmä erotti esityksestäni Halla-ahon ryhmän toiminnasta kahden viikon määräajaksi. Päätös oli Halla-ahoa myöten yksimielinen.

Ryhmästä erottaminen määräajaksi on kova rangaistus.

Yhtenä puolueemme perustajista, ja puolueen pitkäaikaisena puheenjohtajana (14-vuotta) en hyväksy puolueemme perusteetonta vähättelyä ja leimaamista. En edes Paavo Lipposelta.

Perussuomalaisia äänesti vaaleissa runsaat 560 000 suomalaista. Puolustan näitä ihmisiä ja heidän ihmisarvoaan, kuten kaikkien ihmisten ihmisarvoa. Tähän mennessä tätä toimintatapaani ei ole kukaan asettanut kyseenalaiseksi.

Lipposella tuntuu olevan halua puuttua puolueiden hallituskelpoisuuteen. Siinä erämaassa Mooses saa kyllä kulkea yksin.

Mikäli Lipposen puolue näkee tarpeelliseksi rangaista perussuomalaista kansanedustajaa oman ryhmämme päätöstä enemmän, he luonnollisesti tekevät niin. Nyt jää nähtäväksi toimiiko SDP:n eduskuntaryhmä presidenttiehdokkaansa viitoittamalla tavalla.

Presidentti Mauno Koivisto sanoi viisaasti, että ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Tämä on hyvä ohje kaikille suomalaisille.


______________________________________

Paavo Lipponen: Nyt riittää leikittely demokratin perusarvoilla

Suomen entisen pääministerin Paavo Lipposen mukaan presidentinvaali on linjavaali suhteessa parlamentaariseen demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja vähemmistöjen aseman turvaamiseen.

Hänen mielestään on vaikeata uskoa, että Suomen eduskunnassa johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä.

- Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto ei näytä lainkaan tajuavan, millaisilla asioilla he leikkivät. Mitä merkitystä on minimaalisilla rangaistuksilla, jos eduskuntaryhmän puheenjohtaja vielä ”tuomion” langettamisen jälkeen pitää ryhmän jäsenen diktatuuripuheita ”huumorina”?

- Nyt on tullut aika vetää selvä linja äärioikeistoon niin politiikassa kuin muutenkin yhteiskunnassa. Perussuomalaisten hankkima suuri kannatus on tulosta demokratian toiminnasta, mutta jos puolue ei selvästi sanoudu irti äärilaitansa linjasta, se sulkee itsensä pysyvästi parlamentaarisen hallitusyhteistyön ulkopuolelle. Tarjolla on siis myös vaihtoehto, osallistuminen rakentavaan yhteistyöhön.

- Viime aikoina monet ovat julkisuudessa väittäneet, että Suomen vakuusvaatimukset syövät maamme mainetta. Olemme kuitenkin hoitaneet asiamme kenties parhaiten euromaista, jos vertaamme velkaantumisastetta. Sen sijaan oikeistoradikaalit puheet demokratiasta, kun ne tulevat parlamentissa johtavassa asemassa olevien ihmisten suusta, voivat todella vahingoittaa Suomen mainetta.

- Suomi on ollut demokratian rakentajana ja turvaajana yksi maailmanhistorian edelläkävijämaista. Se alkoi käänteentekevällä eduskuntauudistuksella 1906, jossa ensimmäisen kerran sekä miehet että naiset saivat täydet poliittiset oikeudet kansallisissa vaaleissa. Sisällissodan jälkeen kansanvaltaiset voimat estivät Suomen liukumisen balttilais-itäeurooppalaiseen autoritarismiin säätämällä eduskuntaan nojaavan hallitusmuodon. 1930-luvun lopulla Suomen kansan suuri enemmistö torjui äärioikeiston, mikä takasi kansakunnan yhtenäisyyden, kun itsenäisyys ja demokratia oli verellä lunastettava.

- Luulisi, että eduskunnassa ja kansalaisten keskuudessa oltaisiin ylpeitä suuresta demokratiaperinteestämme. Mihin on kadonnut historian taju, mistä tämä historiattomuus?

- Näiden asioiden lakaiseminen maton alle ”huumorina” todistaisi Suomessa ajauduttavan alennustilaan. Kysymys ei ole vain demokratian halveksimisesta. Nyt näyttää tulleen monen mielestä hyväksytyksi käydä kiinni vähemmistöihin kuuluviin ihmisiin ja heidän oikeuksiinsa. Eikö meillä julkisuus tiedä, mitä arkielämässä tapahtuu, kaduilla, liikennevälineissä, julkisissa tiloissa, puhumattakaan siitä vihasta ja kaunasta, jota työnnetään nettiin? Jopa arvovaltaisina itseään pitävät mediat ottavat sivuilleen kaikenlaista roskaa.

- Vastuu kuuluu meille jokaiselle. Jos tätä menoa katsellaan sivusta, joko julkisuudessa tai jokapäiväisissä tilanteissa, hyväksytään maamme moraalista perustaa rappeuttava kehitys. Pahinta on yleinen passiivisuus ja julkisuudessa vallalla oleva kevytmielisyys näiden asioiden suhteen.

- Presidentinvaaleista on tehtävä linjavaali suhteessa parlamentarismiin, ihmisoikeuksiin ja vähemmistöjen aseman turvaamiseen. Valittavissa on joko kansakunnan yhtenäisyyttä ja ihmisten välistä yhteisyyttä vahvistava tie, tai keskinäisen kyräilyn ja henkisen eristäytymisen umpikuja. Ajautuminen ahdistuneeseen nurkkaan merkitsee vääjäämättä myös Suomen talouden taantumista, sillä nousumme maailman kärkimaiden joukkoon perustuu ennen kaikkea kansalaisten poikkeuksellisen vahvaan keskinäiseen luottamukseen. Eurojen nippelit eivät ole pääasia, vaan se, että saamme kansakunnan inhimilliset voimavarat kootuksi.

Paavo Lipponen puhui sunnuntaina 18.9. Raision Demarien järjestämässä Elojuhlassa.