tiistai 6. syyskuuta 2011

YLE: SSS: Maahanmuuttajatalkkarin työsuhde lopetettiin Salossa

YLE Turku: SSS: Maahanmuuttajatalkkarin työsuhde lopetettiin Salossa 6.9.2011

Maahanmuuttajataustaisen omakotitalkkarin työsuhde lopetettiin Salossa, kertoo tiistain Salon Seudun Sanomat. Salon omakotiyhdistyksen palkkaama talkkari ei kelvannut kaikille yhdistyksen jäsenille ja työsuhde päätettiin koeajan aikana.

Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela kertoo, että asiakkaat eivät ottaneet talkkarin palveluja vastaan, kun kuulivat, että hän on maahanmuuttaja ja musta. Korpela sanoo, että ihmiset ovat myös eronneet yhdistyksestä.

Salon omakotiyhdistyksen palkkaama omakotitalkkari puhutti myös internetissä ja yhdistyksen puheenjohtaja sai asiasta paljon palautetta. Omakotitalkkarin työsuhteen lopettamisesta päätettiin omakotitaloyhdistyksen hallituksessa.

__________________________________

Salon Seudun Sanomat: Maahanmuuttajan talkkariksi palkannut Salon omakotiyhdistys joutui peräytymään

Salon omakotiyhdistyksen palkkaama maahanmuuttajataustainen talkkari ei kelvannut kaikille yhdistyksen jäsenille, jotka antoivat aiheesta palautetta myös puheenjohtajalleen Jaakko Korpelalle. Hän sanoo suoraan, että asiakkaat eivät ottaneet talkkarin palveluja, kun kuulivat, että hän on maahanmuuttaja ja musta.

Koeajalla olleen talkkarin työsuhde jouduttiin lopettamaan. Korpela pitää syynä yksinkertaisesti asiakkaiden ennakkoasenteita.

Hän tosin sanoo, että myönteistäkin palautetta tuli. Palautteeseen hän osasi myös varautua, joskaan ei niin laajaan. Asiaa riepoteltiin myös internetin keskustelupalstalla.

Korpela sanoo, että ihmiset ovat myös eronneet yhdistyksestä ja vaihtaneet toiseen, jossa talonmiespalveluja ei tarjoa maahanmuuttaja.

_________________________________________


Iltalehti: Maahanmuuttaja ei kelvannut talonmieheksi

Omakotiyhdistys palkkasi talonmieheksi nuoren maahanmuuttajamiehen, mutta pian kukaan ei enää tilannut häneltä töitä.

Nuori tummaihoinen mies joutui jättämään paikkansa Salon omakotiyhdistyksen talonmiehenä, koska yhdistyksen asiakkaat eivät huolineet häntä töihin.

Salon Seudun Sanomat kertoi tiistaina, että maahanmuuttajataustainen talonmies ei kelvannut kaikille.

Mies teki töitä neljän kuukauden pituisella koeajalla. Suomen omakotiliiton projektipäällikkö Ella Koskela oli mukana miehen palkkaamisessa. Koskela kertoo, että mies ehti olla töissä pari kuukautta ennen kuin työsuhde lopetettiin.

Koeajalla työsuhde voidaan päättää ilman perusteluja, mutta tässä tapauksessa asiakkaat eivät enää tilanneet häntä töihin.

Maahanmuuttaja valittiin töihin pitkäaikaistyöttömien joukosta.

- Hän on henkilönä hyvä tyyppi, ja asenne on kohdallaan. Hän oli kiinnostunut työnteosta, mitä valitettavasti läheskään kaikki pitkäaikaistyöttömät eivät ole, Koskela kuvailee.


Tilaukset loppuivat

Koskela kertoo, että mies päätettiin ottaa töihin koeajalle, jotta hänellä olisi ollut mahdollisuus näyttää osaamisensa. Osaamisessa ei ollutkaan mitään vikaa, mutta kukaan ei enää tehnyt talonmieheltä tilauksia.

- Valitettavasti asiakkaat eivät olleet valmiita tällaiseen.

Omakotiyhdistyksessä tilaukset tehdään suoraan talonmiehelle. Talonmies käy hoitamassa yksityisten asukkaiden pihatöitä, joita nämä eivät itse ehdi tai jaksa tehdä.

- Juttelin hänen kanssaan, ja tilauslistat tyhjenivät. Tämä olisi vielä työsesonkiaikaa. Asiakkaissa tapahtui jotain, Koskela pahoittelee.

Koskela sanoo, että kyseisellä alueella talonmiehillä on ollut paljon asiakkaita.

Maahanmuuttajamies ei kuitenkaan jäänyt tyhjän päälle, sillä hän sai paikan ammattikorkeakoulusta.

- Hän on asiansa hoitava, eteenpäinmenevä tyyppi, Koskela luonnehtii.

______________________________________


MTV3: Sanottiinko talonmies irti maahanmuuttajataustansa takia?

MTV3:n uutisten saamien tietojen mukaan Salon omakotiyhdistyksen talonmiehen työsuhdetta ei lopetettu pelkästään tämän maahanmuuttajataustansa perusteella.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tänään Salon omakotiyhdistyksen puheenjohtajan Jaakko Korpelan kertoneen eron syynä olleen asiakkaiden ennakkoasenteet mustaa talonmiestä kohtaan.

–Taustalla koeajalla olleen työsuhteen lopettamisessa oli myös muita kysymyksiä. Nuorella talonmiehellä oli kulttuurisista ja asiantuntemuksellisista syistä työtehtävien hoitamisessa ongelmia, nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo.

Talonmiehen työsuhteen päättymiseen vaikutti omakotiyhdistyksen nopea jäsenkato. Lain mukaan koeajalla työsuhteen irtisanomiseen ei tarvita perusteluja.

–Aikaisemman talonmiehen palveluita kysyttiin paljon, nyt ei läheskään niin aktiivisesti.

Omakotiyhdistyksen jäsenillä käytössä olevan omakotitalonmiehen tehtäviin kuuluvat muun muassa puutarha- ja lumityöt.

–Varmasti taustalla osittain oli myös sitä, että monet palveluita käyttävät vanhat ihmiset eivät ole tottuneet olemaan tekemisissä ulkomaalaistaustaisten kanssa.

Alun perin keskustelu talonmiehen sopimattomuudesta tehtävään oli saanut alkunsa Suomi24-keskustelupalstalla, jossa oli esitetty epäasiallisia kommentteja liittyen talonmiehen maahanmuuttajataustaan. Sittemmin kommentit on poistettu keskustelupalstalta.

Talonmieheen tyytymättömät eivät kuitenkaan ole tiettävästi ottaneet suoraan yhteyttä Salon omakotiyhdistyksen hallitukseen.

Talonmiehenä työskennellyt nuori maahanmuuttaja on saanut työn päättymisen jälkeen opiskelupaikan.
________________________________________


Nelonen: Poliisi tutkii mustan talonmiehen potkut

Poliisi aikoo selvittää, syyllistyikö Salon omakotiyhdistys työsyrjintään antaessaan potkut koeajalla olleelle talonmiehelle tämän ihonvärin takia. Salon Seudun Sanomat kertoi tänään, että työsuhde oli purettu miehen maahanmuuttajataustan ja mustan ihonvärin takia. Asukkaat eivät halunneet ottaa talonmiehen palveluja, kun kuulivat, että mies on musta maahanmuuttaja.

Rikoskomisario Veikko Koiranen Varsinais-Suomen poliisilaitoksesta kertoo, että poliisi aikoo nyt selvittää miehen irtisanomisen syitä. Alustavien selvitysten jälkeen päätetään, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta.

Rikoslaissa kielletään työsyrjintä mm. ihonvärin takia. Koeajalla olevan ihmisen työsuhteen voi purkaa helpommin, mutta silloinkaan peruste ei saa olla syrjivä.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Lapin yliopistosta painottaa, että asiakkaiden ennakkoluulot eivät oikeuta työsuhteen purkamiseen. Tuomioistuimet ovat silloin tällöin joutuneet pohtimaan, voidaanko työntekijä irtisanoa asiakkaiden vaatimuksesta. Työtuomioistuin on aivan tuoreessa päätöksessään linjannut, ettei pelkästään asiakkaiden esittämä vaatimus voi oikeuttaa työntekijän työsuhteen päättämistä, Koskinen painottaa.

Salon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela vahvistaa miehen potkut.

-- Täytyy muistaa, että talonmiehellä oli koeaika vielä menossa. Se pitää paikkansa, että hänelle ei tullut asiakkaita, ja kun palkan maksaa valtio, niin olin huolissani, että jos valtio pyytää palkan takaisin, niin me olemme hukassa, Korpela toteaa.

Korpelan mukaan mies oli pitkäaikaistyötön, joka työllistettiin ELY-keskuksen tuella.

-- Yhdistykselle tarjottiin maahanmuuttajaa, ja olen aina ollut kannustamassa nuoria, myöskin maahanmuuttajia. Joskus sitä lyö itse kukin kirveen kiveen, Korpela pahoittelee.

Korpelan mukaan vähän yli 20-vuotias mies ei kuitenkaan putoa tyhjän päälle, vaan hänellä on koulutuspaikka tiedossa.

-- Nostan hattua hänelle siitä, että hän yrittää tehdä töitä ja osallistua tämän yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämiseen maksamalla verot. Me tulimme hänen kanssaan tavattoman hyvin toimeen, Korpela toteaa.

__________________________________________



Iltalehti: Biaudet: "Selvää syrjintää"

Biaudet pitää tapausta surullisena.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoo, että hänen saamiensa tietojen valossa talonmiehen tapauksessa kyse on päivänselvästi syrjinnästä.

- On syrjintää ja epäasiallista toimintaa, kun työhaluista nuorta kohdellaan noin. Vähemmistövaltuutettu ei kuitenkaan käsittele työelämän syrjintää, vaan asia kuuluu aluehallintovirastolle, Biaudet kertoi STT:lle.

Biaudet pitää tapausta surullisena, mutta näkee sen käsittelyssä sosiaalisessa mediassa paljon hyvää.

- Tiistaina asiaa puitiin internetin keskustelupalstoilla. Täysin selvä enemmistö kirjoittajista oli tuohtuneita talonmiehen kohtelusta.

Salon Seudun Sanomat uutisoi talonmiehen irtisanomisesta ensimmäisenä. Salon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Korpela kertoi lehdessä, että työsuhde katkaistiin joidenkin yhdistyksen jäsenten ennakkoasenteiden vuoksi. He eivät ottaneet vastaan talonmiehen palveluja, koska hän on maahanmuuttaja ja musta.

Biaudet toivoo, että Salon omakotiyhdistyksen hallitus peruisi irtisanomisen ja ottaisi talonmiehen takaisin töihin.

- Jos hän enää tällaisen kohtelun jälkeen haluaisi palata töihin.