keskiviikko 2. marraskuuta 2011

HS: JSN:n Uimonen: Nettipalstoista tuli paha pullonhenki

Helsingin Sanomat/STT: JSN:n Uimonen: Nettipalstoista tuli paha pullonhenki 2.11.2011

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan julkisen keskustelun siirtyminen internetiin on lisännyt suvaitsemattomuutta Suomessa.

Uimosen mukaan verkkokeskustelu on vapauttanut suomalaisista pahan pullonhengen. Internetissä on hänen mukaansa helppo vahvistaa omia, kapeakatseisia mielipiteitä.

Uimosen mukaan nettikeskustelua käytetään paljon myös poliittisen värväämisen välineenä.

____________________________________________


Verkkouutiset/STT: Maahanmuuttajat kaipaavat toimittajilta hienotunteisuutta

Suomalaisten toimittajien pitäisi olla hienotunteisempia, kun he kirjoittavat maahanmuuttajista, vaatii Ghanasta Suomeen yli 20 vuotta sitten muuttanut Linus Atarah.

Itsekin toimittajana työskentelevä Atarah ei sano, että kaikki maahanmuuttajien tavat pitäisi hyväksyä, mutta kaipaa lisää ymmärrystä.

Atarah ottaa esimerkin lokakuun 13. päivän Helsingin Sanomista, jossa käsitellään Lieksan kiristyvää ilmapiiriä maahanmuuttajia kohtaan.

– Juttu alkaa: "Työväentalolla alkaa rukoushetki. Parikymmentä ihmistä polvistuu lattialle ja rukoilee. Paksujen mattojen päälle vedetyt teipit kertovat, missä suunnassa on Mekka".

– Tällaisella vahvistetaan ihmisten ennakkoluuloja. Heille annetaan kuva, että maahanmuuttajia on paljon ja heitä tulee koko ajan lisää, vaikka maahanmuuttajia on Suomessa edelleen vähemmän kuin muualla Euroopassa, hän sanoo tuohtuneena.

Atarah haluaisi, että toimittajat ottaisivat paremmin selvää maahanmuuttajista.

– Toimittajilla pitäisi olla enemmän taustatietoa heidän kulttuuristaan sekä elinolosuhteistaan Suomessa. Myös journalistin oma tausta vaikuttaa siihen, miten hän kirjoittaa juttuaan.

"Internet vapautti pahan pullonhengen"

Median suhtautumista maahanmuuttajiin setvittiin keskiviikkona Julkisen sanan neuvoston (JSN) ja Vähemmistövaltuutetun toimiston järjestämässä seminaarissa Helsingissä. JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoi tilaisuudessa olevansa huolissaan suvaitsemattomuuden lisääntymisestä Suomessa nettikeskustelun villiintymisen myötä.

– Netissä on helppoa ottaa kantaa ja panna palautetta tulemaan. Se on tavallaan vapauttanut pahan pullonhengen meissä.

Uimosen mielestä myös osa perussuomalaisten viime vuosien menestyksestä perustuu siihen, että netin avulla on helppoa hakea omille, jyrkillekin mielipiteille vahvistusta.

– Tämä on mielestäni aika vaarallinen kehityspiirre suomalaisessa yhteiskunnassa, koska siihen sisältyy erittäin voimakas suvaitsemattomuuden elementti.

Linus Atarahin mielestä media on jo hävinnyt yhden taistelun suvaitsemattomille ihmisille.

– Suomessa kirjoitetaan maahanmuuttokriitikoista, vaikka pitäisi puhua maahanmuuton vastustajista. Jussi Halla-aho ja muut maahanmuuton vastustajat saavat puhua mediassa mitä haluavat.

Atarahin mielestä media myös käsittelee maahanmuuttajia usein yhtenä kokonaisuutena.

– Toimittajat eivät erottele esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa, pakolaisia tai puolison takia maahan muuttavia.

Ensimmäisen sukupolven suomalaisia

Seminaariin osallistunut, Helsingissä maahanmuuttoasioiden parissa työskentelevä Miriam Attias toivoo, että toisen polven maahanmuuttajien sijaan media puhuisi ensimmäisen sukupolven suomalaisista.

– Se on paljon mukaan ottavampi käsite kuin se, että joku on ikuisesti toisen, kolmen tai neljännen polven ulkopuolinen.

Attias toivoo medialta myös vallitsevien käsitysten haastamista.

– Itseeni lehtijutuista vaikutti tänä vuonna kaikista eniten perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen ensimmäinen esiintulo ja neekeri-sanan käyttö. Kaipasin tosi paljon sitä, että joku olisi tarttunut siihen, mitä Hakkarainen puhuu toivomastaan pikakäännytyslaista. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla, miten Hakkarainen tuntee tämänhetkisen käännytyslain ja miten hän tarkalleen sitä kiristäisi.

Attiasin mielestä Hakkaraisen haastaminen tällä tavoin arvostaisi myös kansanedustajaa – toisin kuin hänen nykyinen kohtelunsa mediassa.