tiistai 1. lokakuuta 2013

MTV3: Kunnille tukea Syyrian pakolaisten vastaanottoon

MTV3: Kunnille tukea Syyrian pakolaisten vastaanottoon 1.10.2013
TEM: Kunnille määräaikaista lisätukea pakolaisten vastaanottoon

Kunnat ovat saamassa määräaikaista lisätukea Syyrian pakolaisten vastaanottoon.

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää parhaillaan sisäministeriön kanssa, miten Euroopan pakolaisrahaston ERF:n kiintiörahoitusta voidaan käyttää pakolaisten sijoittamisessa.

Suomi on päättänyt vastaanottaa lisäkiintiössä 300 syyrialaispakolaista ensi vuonna ja varannut vuotuisesta 750 pakolaisen kiintiöstä 200 paikkaa syyrialaisille. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) kutsuu Kuntaliiton neuvotteluun, jotta kaikille pakolaisille löytyisi sijoituskunta.

Pakolaisten kuntapaikoista on ollut viime vuosina jatkuvasti pulaa. Ely-keskukset ovat pystyneet kuntien kanssa neuvottelemalla saavuttamaan vain noin 60 prosenttia tarvittavista paikoista.

____________________

TEM: Kunnille määräaikaista lisätukea pakolaisten vastaanottoon

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää parhaillaan yhteistyössä sisäasiainministeriön kanssa, miten Euroopan pakolaisrahaston (ERF) kiintiörahoitusta voidaan käyttää vauhdittamaan pakolaisten kuntiin sijoittumista ensi vuonna.

Valtioneuvosto päätti syyskuussa, että Suomi vastaanottaa lisäkiintiössä 300 pakolaista Syyriasta vuonna 2014. Samalla syyrialaispakolaisille päätettiin varata vuotuisesta 750 henkilön pakolaiskiintiöstä 200 paikkaa. Työministeri Lauri Ihalainen kutsuu Kuntaliiton neuvotteluun, jotta saataisiin varmistettua, että kaikille pakolaisille löytyisi sijoituskunta.

Euroopan unioni maksaa Euroopan pakolaisrahaston kautta kaikille kiintiöpakolaisia vastaanottaville jäsenmaille kiintiörahoitusta. Summa määräytyy sen mukaan, miten suuri pakolaiskiintiö jäsenvaltiolla on ja millaisia pakolaisia maa ottaa vastaan. Suomen rahoitusosuus on noin 2–4 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt suunnitteilla on jakaa tästä rahoituksesta määräaikaista lisätukea niille kunnille, jotka ottavat pakolaisia vastaan vuonna 2014.

Pakolaisten kuntapaikoista on ollut viime vuosina jatkuvasti pulaa. ELY-keskukset ovat pystyneet neuvotteluteitse kuntien kanssa saavuttamaan vain noin 60 % tarvittavista paikoista.