torstai 6. maaliskuuta 2014

HS: Kauniaisten pakolaistilaisuudessa katsottiin PowerPointeja ilman kiihkoa

HS: Kauniaisten pakolaistilaisuudessa katsottiin PowerPointeja ilman kiihkoa 6.3.2014

Valtuustosalissa on lähes harras tunnelma. Käynnissä on Kauniaisten kaupungin järjestämä keskustelutilaisuus pakolaisten vastaanottamisesta.

Kipakan väittelyn sijaan paikalla olevat noin 30 ihmistä katsovat otteita Juan Reiman ohjaamasta dokumentista 6954 kilometriä kotiin.

Dokumentti kertoo Kongosta Kajaaniin muuttavista pakolaista.

Elokuvan teema sopii tilaisuuteen hyvin, sillä sen järjestämisen taustalla on Kauniaiseen maaliskuun lopulla saapuvat neljä kongolaista kiintiöpakolaista.

Etukäteen tilaisuudesta odotettiin jopa kiihkeää. Keskustelutilaisuutta järjestämässä ollut Kauniaisten sosiaalipalvelupäällikkö Jaana Myhrberg kertoi saaneensa "kipakkaa sähköpostia" pakolaiskysymykseen liittyen.

Kiihkeys oli kuitenkin Kauniaisen illasta kaukana, kun PowerPoint-esityksissä käytiin läpi Suomen pakolaispolitiikkaa, Suomen Punaisen Ristin toimintaa pakolaisten hyväksi ja Kongon veristä lähihistoriaa.

Keskustelua pakolaisten tulosta syntyi, mutta se keskittyi lähinnä käytännön asioihin, kuten siihen, tarjotaanko maahanmuuttajille myös ruotsin kielen opetusta.

Vastaus oli: tarvittaessa kyllä tarjotaan, joskin suomen kieli on työllistymisen kannalta tärkeämpi oppia.

Ihmetystä herätti eniten se, miksi vajaan yhdeksän tuhannen kunnan asukkailleen järjestämä keskustelutilaisuus oli saanut niin paljon näkyvyyttä mediassa.

Tilaisuudesta kertoi ensimmäisenä Metro-lehti, jonka jälkeen siihen tarrasivat monet muut lehdet. Metro on osa Helsingin Sanomia.

Syntyi vaikutelma, että neljän pakolaisen tulo kuntaan olisi jotenkin järisyttävä asia.

Kauniaisiin oli tullut paikalle useita toimittajia valtakunnallisista medioista. Miksi tämä hulabaloo, tilaisuudessa kysyttiin.

Kauniainen on ottanut vuoden 1993 jälkeen kaksisataa kiintiöpakolaista. Väkilukuun suhteutettuna Kauniainen on ottanut pakolaisia vastaan enemmän kuin valtaosa Suomen kunnista.

"Ei tässä ole mitään uutta. Olin itsekin muistaakseni vuonna 1989 vastaanottamassa Kauniaisiin tulevia pakolaisia lentokentällä", kertoo nyt jo eläkkeellä oleva entinen Kauniaisten sosiaaliviraston työntekijä Maire Lindström.

Toisen kuntalaisen mukaan, joka ei halunnut kertoa nimeään, kyse on Kauniaisiin liittyvistä stereotypioista. Vauraaksi tiedetyn kunnan asukkaat ovat saaneet kuulla nälvintää, siitä "ai että tuleeko teidänkin kaupunkiin köyhiä?"

Kauniaisten asukkaista on maahanmuuttajataustaisia 3,6 prosenttia, mikä on hiukan enemmän kuin koko maan keskiarvo.

Kauniainen on päättänyt vastaanottaa vuosittain kymmenen kiintiöpakolaista. Nämä ovat ihmisiä, jotka tarvitsevat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan suojelua esimerkiksi sodan vuoksi. Pakolaisia Suomeen tulee esimerkiksi Syyriasta.