keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Yle: Ministeriö ei varannut pakolaisrahoitusta – perheryhmäkodin perustaminen Suonenjoelle viivästyy

Yle: Ministeriö ei varannut pakolaisrahoitusta – perheryhmäkodin perustaminen Suonenjoelle viivästyy 5.3.2014

Suonenjoki sopi Vanhamäki-säätiön kanssa joulukuussa, että kaupunkiin voitaisiin ottaa kuusitoista pakolaislasta tai -nuorta lähivuosien aikana. Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ole kuitenkaan tiedossa rahoitusta uusille alaikäisten pakolaisten perheryhmäkodeille, koska niille ei katsota olevan tarvetta.

Suonenjoen Vanhamäelle suunniteltu pakolaislasten ja -nuorten perheryhmäkoti odottaa rahoitusta toiminnan käynnistämiseksi. Kaupunki sopi Vanhamäki-säätiön kanssa joulukuussa, että Suonenjoelle voitaisiin ottaa kuusitoista nuorta kolmessa vuodessa.

Ongelmana on, että työ- ja elinkeinoministeriö ei ole varannut rahoitusta tälle vuodelle uusien perheryhmäkotien perustamiseen. Alaikäisten pakolaisten määrä on ollut lisäksi viime vuosina laskussa, minkä vuoksi uusien perheryhmäkotien perustamiselle ei ole akuuttia tarvetta, kertoo maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tilanne voi kuitenkin Stenmanin mukaan muuttua nopeasti maailman eri kriisien seurauksena. Suomessa on nykyisin kymmenen pakolaisten perheryhmäkotia. Alaikäisiä, ilman vanhempiaan matkustavia pakolaisia saapuu Suomeen noin sata vuodessa. Vuonna 2009 määrä lähenteli vielä Stenmanin mukaan vielä kahtasataa.

Vanhamäki-säätiön toiveissa oli, että perheryhmäkoti olisi voinut aloittaa jo alkuvuoden aikana, mutta aloitus saattaa siirtyä jopa tuleville vuosille. Stenmanin tiedossa ei ole muita uusia perheryhmäkoteja, jotka odottaisivat rahoitusta.

Vanhamäellä oli somalilasten ja -nuorten perheryhmäkoti syksyyn 2012 saakka, jolloin viimeisetkin siellä asuvat nuoret täyttivät 18 vuotta.