keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Yle: Maahanmuuttovirasto karsii turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoja

Yle: Maahanmuuttovirasto karsii turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoja 5.3.2014
Vastaanottokeskusten käytössä olevat paikat keskuksittain
Maahanmuuttoviraston tiedote: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan eri puolilla Suomea

Nopeampi lupakäsittely on vapauttanut paikkoja eri puolilla maata. Turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt ennallaan.

Maahanmuuttovirasto vähentää 250 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista ensi kuun alusta alkaen. Vastaanottokeskuksissa on nyt runsaat 2 700 paikkaa ja niistä 560 on vapaana.

Paikkojen vähentäminen on mahdollista, koska turvapaikanhakijoiden asumisajat vastaanottokeskuksissa ovat lyhentyneet nopeamman päätöksenteon ansiosta, ketoo maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Veikko Pyykkönen.

Maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrässä ei ole tapahtunut muutosta. Pyykkösen mukaan alkuvuoden aikana Suomeen on tullut runsaat 500 turvapaikanhakijaa, mikä on suurin piirtein samalla tasolla edellisvuosien kanssa.

Paikkoja vähennetään Kotkan, Kristiinankaupungin, Mänttä-Vilppula/Lammin, Oravaisten ja Vaasan vastaanottokeskuksissa. Näistä vähennetään jokaisesta 50 paikkaa. Lisäksi toukokuun alussa yhdistetään Turussa vastaanottokeskuksen yhteydessä toimivat ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö. Yhdistämisen yhteydessä karsitaan 14 paikkaa.

Jonkin verran vapaata majoituskapasiteettia on Pyykkösen mukaan tarpeen pitää eri puolilla maata, jotta majoituspaikkoja pystytään lisäämään tarvittaessa nopeasti.

_________________________________________

Maahanmuuttoviraston tiedote: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan eri puolilla Suomea

Maahanmuuttovirasto vähentää yhteensä 250 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista 1.4.2014 alkaen.

Vastaanottopaikkoja vähennetään, koska vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä runsaasti vapaita paikkoja. Vastaanottokeskusten yhteensä noin 2 716 majoituspaikasta noin 560 on vapaana. Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut, mutta asumisajat keskuksissa ovat lyhentyneet nopeamman päätöksenteon ansiosta.

Paikkoja vähennetään seuraavista vastaanottokeskuksista:

- Kotka
- Kristiinankaupunki
- Mänttä-Vilppula/Lammi
- Oravainen
- Vaasa

Lisäksi Turun vastaanottokeskuksen yhteydessä toimivien ryhmäkodin ja tukiasumisyksikön toiminnat yhdistetään 1.5. alkaen. Ryhmäkodissa ja tukiasumisyksikössä majoittuvat ilman huoltajaa tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat. Yhdistämisen myötä alaikäisyksiköistä vähenee yhteensä 14 paikkaa.

Uusia majoituspaikkoja voidaan tarvittaessa perustaa nopeasti

Maahanmuuttovirasto seuraa tarkasti, kuinka hakijamäärät ja -profiilit vaihtelevat paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa. Jotta majoituspaikkoja pystytään lisäämään tarvittaessa nopeasti, pyritään paikkavähennykset tekemään asteittain ja hajautetusti.