sunnuntai 5. lokakuuta 2014

HS: Tuomioja: Suomen otettava ehkä lisää pakolaisia Isisin uhan takia

Helsingin Sanomat: Tuomioja: Suomen otettava ehkä lisää pakolaisia Isisin uhan takia 5.10.2014

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (sd) vaativat kummatkin Suomelta tiiviimpää osallistumista äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun Syyriassa ja Irakissa.

"Äärijärjestö Isis mestaa, hautaa elävältä ja tappaa ihmisiä. Suomi ei voi, eikä sen pidä katsoa sivusta, kun ihmisoikeuksia rikotaan ja poljetaan. On aivan oikein, että Suomi osallistuu Isisin vastaiseen toimintaan", Soini kertoi sunnuntaina julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa.

Soini kuitenkin korosti, ettei Suomen tule kuitenkaan osallistua sotilaalliseen toimintaan.

"Eli me olemme täysin samoilla linjoilla", Tuomioja sanoo HS:lle.

Tuomiojan mukaan humanitääristä apua toimitetaan jo alueelle, ja muitakin auttamiskeinoja on harkittu.

"On keskusteltu myös siitä, voitaisiinko Syyrian pakolaispainetta hellittää siten, että ottaisimme käyttöön ylimääräisen pakolaiskiintiön", Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan Suomi voisi toimia voimakkaammin kriisialueella siinä tapauksessa, jos EU esimerkiksi valmistelisi yhteistä koulutusoperaatiota. Asia on ollut esillä ja pohdinnassa, mutta mitään päätöksiä tai esityksiä siitä ei ole tehty.

Suomi on osallistunut koulutustehtäviin aiemmin muun muassa Afganistanissa.

"Tässä on järkevää toimia EU:n kautta, koska meillä kaikilla EU-mailla on ihan samat huolet ja lähtökohdat", Tuomioja toteaa.

Tuomioja uskoo, että Isis-tilannetta ja EU:n toimia siihen liittyen käsitellään kahden viikon kuluttua, kun EU:n ulkoasiainneuvosto seuraavan kerran kokoontuu.

Tuomiojan ja Soinin lisäksi myös tuore kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) otti sunnuntaina kantaa Syyrian ja Irakin humanitaariseen kriisiin.

Suomen tulisi Paateron mukaan vahvistaa ponnisteluja sodasta kärsivien auttamiseksi. Rahaa voisi löytyä esimerkiksi ulkoministeriön toteutumattomista kehitysyhteistyöhankkeista.

"Kun näissä maissa tapahtuu monenlaista, niin kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, vaikka ne on kuinka budjetoitu tarkasti", Paatero kommentoi STT:lle.