keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Iltalehti: Karhu-ryhmä turvasi terrorismipidätykset

Iltalehti: Karhu-ryhmä turvasi terrorismipidätykset 8.10.2014

Kolme terroristeiksi epäiltyä miestä otettiin tiistaina kiinni poliisin erikoisjoukkojen voimin eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Tutkintaa johtava Keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksinen ei halua vahvistaa Iltalehden tietoa poliisin valmiusyksikkö Karhun käytöstä.

Hän kuitenkin toteaa, että kiinniotot tapahtuivat ilman vastarintaa.
- Meillä oli tarpeeksi väkeä, Ihaksinen toteaa.

Tiistaiaamuun ajoitetuissa iskuissa tehtiin myös kotietsintöjä. Niiden tuloksista poliisi ei halua kertoa.

Nuoria miehiä

KRP teki iskun Suojelupoliisilta saamiensa tiedustelutietojen perusteella.

Kiinniotetut ja tiistaina myös pidätetyt kolme miestä ovat Suomen kansalaisia. Iltalehden tietojen mukaan miehet ovat iältään vähän päälle kahdenkymmenen. Heillä ei tiettävästi ole yhtenäistä etnistä taustaa.

Miesten epäillään osallistuneen ulkomailla aseellisen ryhmän toimintaan. Heitä epäillään myös terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista. Kyseinen rikosnimikkeistö ulottuu laittomasta uhkauksesta tappoon.

Rikoskomisario Ihaksinen ei kerro, mihin tekoon tai tekoihin pidätettyjen epäillään syyllistyneen. Toistaiseksi näyttää siltä, että epäillyt rikokset olisivat tapahtuneet ulkomailla. Tähän mennessä saatujen tietojen mukaan tekopaikka olisi ainakin Syyria.

- Tutkinnan aikana selviää, onko jotain tehty Suomen maaperällä, Ihaksinen sanoo.

Mukana iskuissa

Iltalehden tietojen mukaan kolmikko ei olisi harrastanut pelkästään terrorismiturismia, vaan osallistunut todellisiin taistelutoimiin. Heidän ei kuitenkaan epäillä syyllistyneen mihinkään panttivankien teloituksiin.

MTV:n mukaan miesten epäillään osallistuneen aseelliseen toimintaan islamilaisen terroristijärjestö Isiksen riveissä. Rikoskomisario Ihaksinen ei vahvista tietoa, mutta toteaa järjestön olevan joko YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokittelema organisaatio.

Tiistain pidätykset eivät liity Helsingin käräjäoikeudessa parhaillaan käsiteltäviin, terrorismin rahoitusta koskevaan syytteisiin. Poliisin on ensi perjantaina joko vaadittava kolmikon vangitsemista tai päästettävä heidät vapaaksi.