sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Iltalehti: Kolmen vuoden helvetti

Iltalehti: Kolmen vuoden helvetti 5.10.2014

Siviiliasuinen poliisi koputtaa pääkaupunkiseudulla asuvan somalinaisen ovea 7. syyskuuta 2011.

Koputuksesta saa alkunsa piina, joka päättyy vasta kolme vuotta myöhemmin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ja valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen linjasivat 16. syyskuuta 2014, ettei ole todennäköisiä syitä epäillä naisen syyllistyneen terrorismin rahoittamiseen.

Iltalehti tapaa rikosepäilyistä vapautetun, noin kolmekymppisen naisen toimituksen ravintolassa.

Mukanaan naisella, joka ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, on asianajaja, tulkki sekä suomea puhuva somalinainen.

Nainen on sonnustautunut kasvohuntuun eli niqabiin, jota hän ei aiemmin käyttänyt.

Terrorismiepäilyn vuoksi naisesta on tullut pelokas, ja hän uskaltaa paljastaa ulkopuolisille vain silmänsä.

- Lääkärit saattavat lukea kasvoistani, että minulla on ongelmia. Minulla ei ole rohkeutta kertoa kaikille, mistä minua on epäilty, nainen kertoo tulkin välityksellä.

Rahalähetys syyniin

Miksi nainen joutui viranomaisten syyniin?

- Pitääkö minun vastata? Minä en liity juttuun mitenkään, olen syytön, nainen sanoo.

Syyttämättäjättämispäätöksessä kerrotaan, että nainen tietää al-Shabaab -järjestön väitettynä johtohenkilönä tunnetun miehen sekä tämän Suomessa asuvan ex-puolison.

Asianajaja Matti Nurmelan mukaan nainen tietää henkilöt ja on ollut tekstiviestitse yhteydessä heidän kanssaan, mutta ei ole tietoinen henkilöiden taustoista.

Syyttäjien näkemys on hieman erilainen: heidän mukaansa nainen on ollut tietoinen al-Shabaab-järjestön toiminnan luonteesta sekä siihen kuuluvista että sitä kannattavista henkilöistä.

Viranomaiset kiinnostuivat myös 2.9.2009 tehdystä 50 dollarin rahalähetyksestä.

Esitutkinnassa ei "saatu selvitystä, joka tukisi väitettä siitä, että rahalähetys olisi tarkoitettu al-Shabaabin käyttöön".

Naisen mukaan rahat oli osoitettu hänen serkulleen, joka tarvitsi rahoja velanmaksuun.

Somaliyhteisö hylkäsi

Takaisin syyskuuhun 2011. Siviiliasuinen poliisi astuu sisään naisen asuntoon. Poliiseja vyöryy asuntoon parvekkeen kautta. Kotiin asennetaan kamera.

Nainen otetaan kiinni, pidätetään ja vangitaan kuukauden ajaksi.

- En voi yhdellä lauseella kertoa, miltä se tuntui.

Vankilajakson jälkeen rikostutkinta jatkuu. Nainen kärsii kovasta päänsärystä ja unettomuudesta. Hänet asetetaan matkustuskieltoon.

Perhesuunnitelmat ja opiskelu jäävät, somaliyhteisö hylkää. Alkaa liikkua perättömiä huhuja, että naisen kotoa olisi löydetty yli 60 000 euroa.

- Minulla ei ole täällä sukulaisia. Muilta somaleilta en ole saanut minkäänlaista tukea, vuoden 2008 lopulla Suomeen saapunut nainen sanoo silmät kostuen.

Haastatteluhetkellä rikosepäilyjen raukeamisesta on kulunut reilut kaksi viikkoa.

- Toivon, että tulevaisuus puhaltaa parempaa tuulta, mutta uskon sen kestävän kauan. Koen voivani integroitua Suomeen ja opiskella täällä, nainen toteaa ja kiittää sosiaalityöntekijöitä, asianajajaa sekä terveydenhoitajia saamastaan tuesta.

Nyt terrorismirikoksesta epäilty somalinainen aikoo hakea korvauksia.