maanantai 6. lokakuuta 2014

Svenska Yle: Pakolaisen pelottava polku

Svenska Yle: Flyktingens skrämmande stig 6.10.2014

Jo ensimmäisellä "Pakolaisen polun" asemalla koululaiset hiljentyvät. He eivät selvästikään olleet valmistautuneet kohtaamaansa.

Tullimies huutaa pakolaisille, valaisee heidän kasvonsa suurella taskulampulla ja hakkaa pöytää pampulla. Pakolaisten kuulustelutilassa on pimeää ja heitä kuulustellaan vieraalla kielellä.

"Pakolaiset" ovat porvoolaisia kahdeksasluokkalaisia ja "tullimiehet" ryhmä maahanmuuttajanuoria Porvoon ammattiopisto Amistosta. Pakolaiset seisovat kiltisti jonossa ja antavat itsensä tulla kiusatuksi.

Pelokkaita koululaisia

Passitarkastuksen ja muodollisuuksien jälkeen pakolaiset etenevät pitemmälle. Seuraava asema on terveystarkastus. Sama kauhea kohtelu jatkuu. Monet oppilaat näyttävät oikeasti pelokkailta.

Puolen tunnin huonon kohtelun jälkeen koululaiset saapuvat vihdoin ulos valoon ja saavat levätä seikkailustaan pakolaispolulla. Viimeisellä asemalla Porvoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyöntekijä Mats Fontell selittää, missä koululaiset ovat olleet mukana.

Tämä on lyhennetty ja kaunisteltu kuvaus monien pakolaisten matkasta vapauteen, selittää Fontell. Monet pakolaiset ovat viikkoja matkalla sodasta, epidemioista tai ehkä vainosta. He eivät tiedä, missä ovat, eivätkä minne ovat menossa. He ovat juoneet likaista vettä ja ehkä erotettu muista perheenjäsenistään, selittää Fontell.

Kun Fontell kysyy koululaisten kokemuksista, Alyssa Hahal sanoo, että hänestä polku oli epämiellyttävä.

[...]

"Pakolaisen polku" on Porvoon kaupungin nuoriso- ja koulutuspalvelujen, Amiston, maahanmuuttajapalvelujen, Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Porvoon ruotsalaisen tuomiokirkkoseurakunnan yhteistyöprojekti. Esitykseen ottavat osaa kaikki Porvoon kaupungin kahdeksasluokkalaiset. (..) Esitys on kansallisella tasolla ainutlaatuinen ja on herättänyt kiinnostusta myös muissa Suomen kunnissa. (käännös)