tiistai 7. lokakuuta 2014

Yle: Suomen ensimmäisen terrorismijutun oikeudenkäynti alkaa

Yle: Suomen ensimmäisen terrorismijutun oikeudenkäynti alkaa 7.10.2014
Yle: Terrorismijutun esitutkinta salattiin lähes täysin
Yle: Terrorismijutussa väännetään kättä siitä, onko Al-Shabaab terroristijärjestö vai ei
Ilta-Sanomat: Yritettiinkö lapset pakottaa al-Shabaabin koulutusleirille? Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi Helsingissä
MTV3: Syyttäjä: Solu keräsi rahaa terrorismiin hyväntekeväisyyden varjolla
Iltalehti: Syyttäjä: Tunnettua terrorijärjestöä rahoitti jopa parikymmentä ihmistä

Kaikkiaan neljää henkilöä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Lisäksi päätekijää syytetään kahdesta muusta terrorismirikoksesta. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti alkaa tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Neljää henkilöä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Päätekijäksi katsotulle vaaditaan myös rangaistusta värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Kaikki rikoksista syytetyt ovat somalitaustaisia.

Syytteiden mukaan syytetyt ovat keränneet ja toimittaneet rahavaroja Itä-Afrikassa toimivalle al-Shabaab-järjestölle tietäen, että niitä tullaan käyttämään terroristiseen toimintaan. Kyse on useista tuhansista euroista.

Päätekijän katsotaan lisäksi värvänneen Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä al-Shabaab-järjestöön. Saman henkilön epäillään myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan alaikäisten lasten kaappaamista ja viemistä al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Syytteen alaiset rikokset on tehty tammikuun 2008 ja helmikuun 2011 välisenä aikana, ja toiminta on suuntautunut Somalian alueelle.

Syytetyt ovat tutkinnan aikana kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Suojelupoliisi pääsi tiedonhankinnallaan epäiltyjen rikosten jäljille, ja Keskusrikospoliisi suoritti tapauksen esitutkinnan. Tutkinnan aikana kuultiin syylliseksi epäiltyinä kuutta ja muussa asemassa lähes 40 henkilöä.

-----

Yle: Terrorismijutun esitutkinta salattiin lähes täysin

Syyttäjä katsoo neljän keränneen ja toimittaneen rahaa Al-Shabaab-terroristijärjestölle. Lisäksi pääepäillyn epäillään yrittäneen värvätä veljeään terroristijärjestöön. Syytetyt kiistävät epäilyt.

Helsingin oikeustalolla Salmisaaressa alkoi juuri Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti.

Neljää somalitaustaista henkilöä epäillään terrorismin rahoittamisesta. Lisäksi yhdelle heistä vaaditaan rangaistusta värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Kolme neljästä epäilystä on Suomen kansalaisia.

Tänään Helsingin käräjoikeudessa pidetään valmisteluistunto, jossa haastehakemus tulee julkiseksi. Syytetyt eivät itse läsnä istunnossa.

Esitutkintamateriaalia on 5000 sivua, jonka piti tulla tänään julkiseksi. Keskusrikospoliisi päätti kuitenkin salata esitutkintamateriaalin lähes täysin. Tänään julkistetaan ainoastaan 19-sivuinen johdanto sekä mahdollisesti yksi liite, jossa on yhteenveto.

Syytettyjen oikeusavustajat olivat vähäsanaisia, eivätkä asuostuneet kommentoimaan juttua ennen saliin menoa.

-----

Yle: Terrorismijutussa väännetään kättä siitä, onko Al-Shabaab terroristijärjestö vai ei

Terrorismijutun kaikki epäillyt kiistävät syytteet. Kukaan epäillyistä ei riitauta sitä, etteikö rahaa olisi siirretty. Epäillyt kuitenkin kiistävät lähettäneensä rahaa Al-Shabaabin terroristiseen toimintaan.

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut valmisteleva istunto Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa. Kaikki epäillyt kiistävät kaikki syytteet.

Jutun neljää vastaajaa syytetään terrorismin rahoittamisesta. Rahaa on syytteen mukaan siirretty yhteensä 4000 euroa. Rahat on siirretty Hawalan kautta.

Hawala on alkeellinen pankkijärjestelmä, joka toimii Lähi-idässä sekä Itä- ja Pohjois-Afrikassa. Hawalaa on tapana käyttää, kun lähetetään rahaa Somaliaan. Helsingissä on tiettävästi neljä Hawala-konttoria.

Lisäksi jutun pääepäiltyä epäillään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

"Al-Shabaabissa on erilaisia lohkoja"

Epäillyt myöntävät, että rahasiirtoja on teknisesti tapahtunut, mutta kiistävät, että tarkoituksena olisi ollut syytteen mukainen terrorismin rahoittaminen.

Epäiltyjen oikeusavustajat huomauttavat kukin vuorollaan, että on kiistanalaista, voidaanko Al-Shabaabia pitää terroristijärjestönä.

– Al-Shabaabissa on erilaisia lohkoja, eikä pidä paikkansa, että kaikki lohkot olisivat terroristisia, kuvailee yhden epäillyn oikeusavustaja.

Toisen avustajan mukaan sitoutuminen järjestön ideologiaan vaihtelee, eivätkä kaikki Al-Shabaabin toiminnassa mukana olevat "varmastikaan hyväksy terroristisia tekoja".

– Ei voida katsoa suoraviivaisesti, että kaikki Al-Shabaabin toiminnassa mukana olevat hyväksyisivät terroristiset teot, kuvailee jutun pääepäillyn oikeusavustaja.

Yksi epäiltyjen oikeusavustajista huomauttaa, että Somaliassa Al-Shabaabiin kuuluminen ei välttämättä ole vapaaehtoista, vaan alueella asuvat kuuluvat automaattisesti järjestöön, koska järjestö on vallannut tiettyjä alueita.

– Siksi Al-Shabaabiin kuuluvat eivät automaattisesti tue terroristista toimintaa, kun järjestöön kuuluminenkaan ei ole vapaaehtoista.

Syytteen mukaan Al-Shabaab on YK:n ja EU:n pakotelistaama ja sen toimintaa voidaan pitää terroristisena.

__________________________________________

Ilta-Sanomat: Yritettiinkö lapset pakottaa al-Shabaabin koulutusleirille? Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi Helsingissä

Terrorismirikosten käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaiaamuna valmisteluistunnolla.
Neljää Suomessa asuvaa ihmistä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Yhtä heistä syytetään myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmisteluun.

Haastehakemuksen mukaan jälkimmäinen epäilty laati ulkomailla asuvan veljensä kanssa suunnitelman, jonka mukaan hänen veljensä puoliso ja tekoaikaan alaikäiset lapset olisi houkuteltu lomamatkalle Keniaan. Sen jälkeen heidät lähetettäisiin Kenian ja Somalian rajan läheisyyteen, jossa heidät olisi huumattua ja kuljetettu Somaliaan.

Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli luovuttaa lapset näiden oman tahdon vastaisesti al-Shabaab-järjestön koulutusleirille pakkotyöhön tai muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Syyttäjän mukaan suunnitelma eteni niin pitkälle, että uhka oli todellinen.

Syyttäjä: Todisteina tallennettuja puheluita

Haastehakemuksessa kerrotaan, että epäillyt ovat lähettäneet omia ja keräämiään rahoja Somaliaan ja Keniaan al-Shabaab-järjestön toimintaan. Rahavarat on pääosin kerätty pieninä summina useilta eri henkilöiltä ja toimitettu Hawala-järjestelmän välityksellä henkilöille, jotka joko ovat mukana al-Shabaabin toiminnassa tai kuuluvat sen lähipiiriin.

Syyttäjän mukaan epäiltyyn terrorismin rahoittamiseen liittyy "hyväntekeväisyyspeite". Syyttäjä muistuttaa, että vaikka summat ovat melko pieniä, niillä on suurempi ostovoima Somaliassa. Syyttäjän mukaan todisteina on tallennettuja puheluita, jotka liittyvät rahansiirtoihin.

Yhtä epäiltyä syytetään terrorismirikokseen värväämisestä. Hänen epäillään houkutelleen veljensä matkustamaan Somaliaan ja osallistumaan al-Shabaab-järjestön toimintaan. Syytteen mukaan hän avusti matkaa rahallisesti ja auttoi häntä pääsemään kontaktiin järjestön johdon kanssa.

Tekojen epäillään tapahtuneen vuosina 2008-2011. Kyse on poikkeuksellisesta oikeudenkäynnistä. Terrorismin rahoittamista ei ole aiemmin puitu oikeudessa Suomessa.

Kaikki terrorismirikoksista syytetyt kiistävät syytteen terrorismin rahoittamisesta.

__________________________________________

MTV3: Syyttäjä: Solu keräsi rahaa terrorismiin hyväntekeväisyyden varjolla

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan Suomessa toimi 2008-2010 terroristeille rahaa kerännyt solu. - Summat ovat pieniä, mutta sen ei kannata antaa hämätä, Hämäläinen sanoi oikeudessa.

Terrorismin rahoitusjutun oikeudenkäynti alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Neljä somalitaustaista sai syytteen terrorismin rahoittamisesta. Heidän epäillään lähettäneen Suomesta Somaliaan 2008-2010 useilla eri kerroilla yhteensä 3200 euroa rahaa. Syytetyt kiistivät syytteet.

- Rahavarat on pääosin kerätty pieninä summina useilta eri henkilöiltä ja toimitettu Hawala-järjestelmän välityksellä henkilöille, jotka joko ovat mukana al-Shabaabin toiminnassa tai kuuluvat sen lähipiiriin, syytteessä todetaan.

Ostovoima erilainen

- Tämä on ollut yksi kanava, joka on kohdentanut rahaa terrorismiin. Summat ovat pieniä, mutta ei kannata antaa sen hämätä. Rahan ostovoima on Somaliassa eri kuin Suomessa.

Syyttäjän mukaan rahat kerättiin hyväntekeväisyyspeitteen avulla. Kyse oli yksittäisiltä ihmisiltä saaduista fitra-lahjoituksista eli eräänlaisesta kolehdista, jota kerätään Ramadanin jälkeen.

- Jos rahat menevät henkilöille, joilla on yhteys terrorismiin, niin kyse on terrorismin tukemisesta, Hämäläinen sanoi.

Syytettyjen asianajajat sanoivat oikeudessa, että rahat eivät ole menneet terroristeille eikä terrorismin tukemiseen.

Hämäläinen huomautti, että puhelinkuuntelunauhoilla keskustellaan myös rahan käyttämisestä.

__________________________________________

Iltalehti: Syyttäjä: Tunnettua terrorijärjestöä rahoitti jopa parikymmentä ihmistä

Suomen ensimmäisen terrorismijutun käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla tiistaiaamuna.

Kaikki terrorismirikoksista syytetyt kiistävät syytteen terrorismin rahoittamisesta.

Neljän epäillyn avustajien mukaan he ovat lähettäneet rahaa, mutta niitä ei ole suunnattu terroristiseen toimintaan.

Syyttäjä vaatii nelikolle ehdollista vankeutta. Syyttäjä katsoo heidän keränneen Suomessa rahaa terroristiseen toimintaan al-Shabaabille Itä-Afrikkaan. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2008-2011.

Mukana ainakin 20 henkilöä

Suomen ensimmäisessä terrorismitutkinnassa neljä epäiltyä ovat syyttäjän mukaan lähettäneet terrorijärjestölle yhteensä muutama tuhat euroa.

Epäillyistä ensimmäinen on kerännyt Suomessa eri henkilöiltä 910 Yhdysvaltain dollaria seitsemällä eri kerralla helmi-syyskuun 2010 välisenä aikana.

Vaikka terrorismin rahoittamisesta syytetään kolmea somalimiestä, syyttäjän haastehakemuksen mukaan rahoja al-Shabaabille on kerätty yhteensä pariltakymmeneltä henkilöltä.

Haastehakemuksesta ei kuitenkaan selviä, olivatko henkilöt tietoisia siitä, että heidän rahansa toimitettaisiin somalialaiselle terrorijärjestölle.

Esimerkiksi toinen terrorismin rahoittamisesta epäilty henkilö keräsi 17 eri henkilöltä yhteensä 118 euroa, jotka hän toimitti edelleen ensimmäiselle epäillylle.

Kolmas epäilty keräsi 2 500 Yhdysvaltain dollaria tammikuun 2008 ja joulukuun 2009 välisenä aikana. Rahat hän lähetti syyttäjän mukaan Keniaan ja Somaliaan tietoisena terrorismin rahoittamisesta.

Neljäs epäilty lähetti kahdella eri kerralla al-Shabaabille 495 dollaria syyskuussa 2009.

Hurja värväyssuunnitelma

Ensimmäistä syytettyä epäillään kahdesta muustakin rikoksesta. Hänen epäillään värvänneen 25.7.2010-23.2.2011 välisenä aikana vankilasta vapautuneen veljensä al-Shabaabin taistelijaksi.

Houkuttelun lisäksi hän tuki veljeään suhteiden luomisessa terrorijärjestöön ja on tukenut tätä taloudellisesti 150 eurolla.

Kenties syytteiden hurjin kohta on ensimmäistä epäiltyä kohtaan kohdistuva syyte värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Epäilty yritti pakottaa veljensä puolison ja tämän lapset al-Shabaabin koulutusleirille pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

3.8.2010-29.10.2010 välisenä aikana epäilty laati suunnitelman veljensä puolison ja tämän kahden alaikäisen lapsen houkuttelemisesta lomamatkalle Keniaan, jonka jälkeen värvättävät huumattaisiin ja vietäisiin Keniasta Somaliaan.

Siellä heidät olisi luovutettu al-Shabaabin koulutusleirille vasten heidän omaa tahtoaan. Syyttäjän mukaan epäilty on keskustellut suunnitelmasta useaan otteeseen useiden henkilöiden kanssa.