keskiviikko 5. elokuuta 2015

HS: Ylikomisario teki nettiuhkailijastaan rikosilmoituksen ja kannustaa muita uhreja tekemään saman

Helsingin Sanomat: Ylikomisario teki nettiuhkailijastaan rikosilmoituksen ja kannustaa muita uhreja tekemään saman 5.8.2015

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren teki tällä viikolla rikosilmoituksen häntä koskevasta uhkausviestistä sosiaalisessa mediassa. Sipoon rkp:läinen kunnanvaltuutettu pitää poliittisen puolueen kannattajasivuston seinällä julkilausuttua uhkausta erityisen paheksuttavana.

Rami Termonen -nimellä esiintyvä henkilö kirjoitti 31. heinäkuuta Facebookin Perussuomalaiset-sivustolla Elfgreniin viitaten: "Tämmöiset maanpetturit saunan taakse HETI!!!"

Vantaan poliisista vahvistettiin keskiviikkona, että rikosilmoitus on kirjautunut järjestelmään.

Sitä, kuinka yleistä on, että poliisi tekee poliisille rikosilmoituksen someuhkailuista, poliisi ei halunnut kommentoida.

"Kellekäs muulle poliisi tekisi rikosilmoituksen kuin poliisille?" rikoskomisario Juha Juurinen kysyy.

Juurisen mukaan nettiuhkailuista tehdään kuitenkin rikosilmoituksia "vähän väliä".

Elfgren itse sanoo tehneensä ensimmäisen ilmoituksensa aiheesta kannustaakseen muita nettiuhkausten uhreiksi joutuneita pitämään kiinni oikeuksistaan ja osoittaakseen, että väkivallalla uhkaaminen ei ole hyväksyttävää riippumatta siitä, kuka sen tekee ja kehen se kohdistuu.

"Poliisin ja syyttäjien tulisi suhtautua uhkauksiin nykyistä huomattavasti vakavammin. Juttuja ei monesti tutkita, ja näin jätetään hyvin keskeinen ihmisten vuorovaikutusareena täysin villiksi temmellyskentäksi kaiken maailman hörhöille", Elfgren sanoo.

Paitsi, että rikosilmoitus on tehty julkisesta kehottamisesta rikokseen, laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta, Elfgren epäilee FriaTider-julkaisun syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen.

FriaTider julkaisi 30. heinäkuuta Ylelle samana päivänä tehtyyn haastatteluun pohjautuvan kirjoituksen.

"Artikkeliin on otettu lupaani kysymättä minua esittävä valokuva copyright-viittauksella 'valfoto'. Vaadin rangaistusta tekijänoikeusrikoksesta ja korvausta kuvani luvattomasta käyttämisestä kaupalliseen tarkoitukseen", Elfgren selvittää.

Rikosylikomisario Elfgren saattoi rikosilmoituksen myös Suojelupoliisin tietoon, sillä väkivaltainen uhkaus on julkaistu poliittisen puolueen kannattajasivustolla, jolta sitä ei ole välittömästi poistettu.

"Tässä ei riitä pelkästään ihmisten valistaminen ja etenkään iäkkäiden ihmisten muistuttaminen siitä, että sosiaalisessakin mediassa on samat käyttäytymissäännöt. Se, että uhkaus on esitetty sosiaalisessa mediassa, ei tee tekoa hyväksyttävämmäksi."

Elfgrenin mielestä pitäisi myös harkita, onko tarpeen sysätä palveluntarjoajille nykyistä suurempaa vastuuta siivota sivustonsa asiattomilta kommenteilta.

"Mediallakin olisi korkea aika miettiä nykyistä enemmän, minkälaisia kommentteja se sivustoillaan sallii. Väkivalta aina eskaloituu, mikäli siihen ei puututa. Verbaalinen väkivalta muuttuu herkästi fyysiseksi väkivallaksi, jolleivät viranomaiset ja palveluntarjoajat siihen puutu", Elfgren katsoo.

Vantaan poliisi ei ota kantaa siihen, kuinka ongelmallista on, että suljetussa perussuomalaisten nimeä käyttävässä ryhmässä puhutaan avoimesti tunnetun poliisimiehen teloittamisesta. Ryhmään pääsee vain pyynnöstä ja siinä on mukana lähes koko puolueen eduskuntaryhmä, puhemies ja puoluejohto.

"Minulla on täydellinen nollatoleranssi fyysisen väkivallan uhkauksiin", Elfgren toteaa.

Hänen mielestään netissä esitetyt uhkaukset ovat tulleet liian tavallisiksi ja liian arkipäiväisiksi.

"Nettiuhkaajat pyrkivät vaientamaan muiden oikeutta sananvapauteen vetoamalla muka omaan vapauteen saada sanoa, mitä sylki suuhun tuo."

Hänen mukaansa erityisen surullista on, että vastuuttomat vanhemmat ja aikuiset opettavat käyttäytymismallin lapsille.

"Vanhemmat, jotka tarkoituksellisesti opettavat rasismia ja vihaa lapsilleen, pitäisi asettaa vastuuseen henkisestä väkivallasta omia lapsia kohtaan", Elfgren vaatii.

Elfgren lähti kahdeksan vuotta sitten Ruandaan tutkimaan vuoden 1994 kansanmurhaa, sillä Suomeen turvapaikanhakijana saapunutta pastoria epäiltiin lukuisista veriteoista.

Hän vietti Ruandassa viitisen vuotta ja palasi kuuden paikallisen nuoren adoptioisänä. Kolme orvoiksi jääneistä nuorista oli adoptiohetkellä täysikäisiä.

Nyt Elfgrenin 22–30-vuotiaista adoptiolapsista neljä asuu Suomessa, on opiskellut itselleen ammatin ja on töissä. Kaksi Ruandassa asuvaa lasta tulee Elfgrenin mukaan Suomeen ennemmin tai myöhemmin.

Nykyään hän on kolminkertainen isoisä.