torstai 27. elokuuta 2015

Yle: Kunnissa olisi tyhjää tilaa maahanmuuttajille – mutta saako tulla?

Yle: Kunnissa olisi tyhjää tilaa maahanmuuttajille – mutta saako tulla? 27.8.2015

Pienissä kunnissa olisi tyhjää tilaa tarjolla, ja osa kunnista on näyttänytkin vihreää valoa maahanmuutolle. Sisäministeriö on selvittänyt, mitkä kunnat ovat valmiita ottamaan pakolaisia, jos heitä tulisi Suomeen äkillisesti suurin joukoin. Vielä sellaista tilannetta ei ole syntynyt.

Päijäthämäläisen Kärkölän kunnanjohtaja Seppo Huldén on odottanut, milloin ely-keskus ottaa kuntaan yhteyttä ja sijoittaa turvapaikanhakijoita tyhjillään oleviin asuntoihin.

– Neuvottelimme viime keväänä laajamittaisen maahanmuuton vastaanottamisesta. Nyt saa nähdä, koska tämä aiesopimus johtaa varsinaisiin neuvotteluihin.

Huldénin mielestä kunta voisi hyvin vastaanottaa uusia tulijoita, koska sillä on kokemusta inkeriläisistä paluumuuttajista.

– Eri kieltä puhuvat eivät ole Kärkölässä mikään uutuus ja kummajainen. Taisi olla niin, että aika iso osa kantaväestöstä ei välttämättä edes huomannut, että täällä oli muitakin kuin kantaväestöä, sanoo Huldén.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Veikko Salomaa (kok.) ihmettelee kunnanjohtajan puheita. Turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ei ole ollut kunnassa puhetta muutamaan vuoteen.

Talousvaikeuksista kärsinyt kunta on aiemmin tehnyt päätöksen torjua turvapaikanhakijat.

– Olemme kohteliaasti kieltäytyneet. Tilanne ei ole siitä muuttunut, sanoo Salomaa.

Kärkölän kunnan kanta on epäselvä myös ely-keskukselle.

– Me olimme neuvotteluissa pitkällä. Kunta jäi vain miettimään, pitääkö tyhjillään oleville asunnoille tehdä vielä jotain ennen maahanmuuttajien sijoittamista, kertoo maahanmuuttoasioista vastaava Anita Salonen ely-keskuksesta.

– Sopimusta ei ole koskaan allekirjoitettu, täsmentää Salonen.

Sen sijaan Hämeen ely-keskus teki sopimuksen Heinolan ja Hämeenlinnan kanssa.

Maahanmuutto ei ole vielä laajamittaista

Sisäministeriö ja ely-keskukset kartoittivat keväällä kuntien halukkuutta vastaanottaa maahanmuuttajia laajamittaisesti.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne muistuttaa, että kyseessä oli varautumissuunnitelma tilanteeseen, jossa maahanmuutto on huomattavasti laajamittaisempaa kuin mitä nyt on nähty.

Tarkoituksena on varautua Suomen lähialueella sattuneeseen äkilliseen katastrofiin, sotaan tai luonnonmullistukseen, joka ajaa ihmiset liikkeelle.

– Ely-keskukset voivat toki hyödyntää varautumissuunnitelmien tietoja, mutta nyt ei olla lähelläkään tilannetta, johon on varauduttu.

Ministeriö käy lähiaikoina läpi kuntien kanssa tehdyt sopimukset.

– Ensisijaisesti nykyisiä vastaanottokeskuksia laajennetaan. Nykyinen tilanne on vielä normaalia viranomaistoimintaa. Vaikka Euroopan pakolaistilanne on muuttunut, me kuitenkin olemme täällä muiden maiden selän takana. Tämä ei ole vielä lähelläkään sitä mitä on Saksassa, Puolassa tai Ruotsissa, sanoo maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.