torstai 27. elokuuta 2015

Yle: Albanialaisia käännytetään tänään takaisin kotimaahansa – "Ihan tyytyväisiä, että pääsevät pois Suomesta"

Yle: Albanialaisia käännytetään tänään takaisin kotimaahansa – "Ihan tyytyväisiä, että pääsevät pois Suomesta" 27.8.2015
MTV: Ensimmäiset albanialaiset karkotettiin Suomesta – saattamassa yli 50 poliisia
MTV: Turvapaikanhakijat: Albaniassa meillä ei ole mitään oikeuksia - palkka riittää vain ruokaan

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskuksessa olleille albaaneille ei myönnetty oleskelulupaa Suomessa, tai he itse peruivat turvapaikkahakemuksensa.

Runsaat 20 albaania käännytetään tänään torstaina Lappeenrannasta takaisin kotimaahansa.

Konnunsuolla Joutsenon vastaanottokeskuksessa majoittuneiden albanialaisten turvapaikanhakijoiden palautuslento lähtee Lappeenrannasta.

Käännytyksen syynä on se, että heille ei ole myönnetty syystä tai toisesta oleskelulupaa Suomeen tai he ovat itse peruuttaneet turvapaikkahakemuksensa.

– Minä uskoisin, että nämä albaanit ovat ihan tyytyväisiä, että pääsevät pois Suomesta, koska ne odotukset joita heillä oli, eivät täyttyneet täällä, sanoo Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Albaanit ehtivät olla Konnunsuolla 1–2 kuukautta. Käännytyskuljetukset hoitaa ja valvoo kokonaisuudessaan poliisi.


________________________________

MTV: Ensimmäiset albanialaiset karkotettiin Suomesta – saattamassa yli 50 poliisia

Ensimmäiset käännytyspäätöksen saaneet albanialaiset palautettiin tänään Joutsenosta Albaniaan.

Ulkomaalaisasioista vastaava ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kaikkiaan Abaniaan palautettiin 50 henkilöä. Joukossa oli myös lapsiperheitä.

Charter-lento lähti aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentältä, välilasku tehtiin Lappeenrantaan. Sieltä lennettiin Albanian pääkaupunki Tiranaan.

– Kyseinen määrä on se, mitä Albania suostuu kerralla ottamaan vastaan. Poliiseja lennolla oli mukana 54. Pyritään siihen, että jokaista lähtijää kohden on yksi saattaja, Wahlman kertoo.

Poliisien lisäksi lennolla oli mukana ihmisoikeustarkkailija.

Albanialaiset luovutettiin takaisin kotimaahansa, koska heille ei myönnetty turvapaikkaa Suomesta. Suurin osa albanialaisista oli sijoitettuna Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Wahlmanin mukaan lento sujui rauhallisesti ja ilman ongelmia. Kone laskeutui Tiranaan aikataulun mukaisesti alkuiltapäivästä.

Wahlman arvioi, että syksyn mittaan vastaavanlaisia lentoja tehdään muutama.

– Tällä toiminnalla halutaan antaa signaali, että näin tulee käymään, mikäli Suomesta vailla perusteita lähdetään turvapaikkaa hakemaan.

Wahlmanin mukaan Tiranasta albanialaiset palautetaan kotiseuduilleen. Lennosta koituvat kustannukset maksaa Suomen valtio. Wahlman sanoo, että lentokustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta kuitenkin reilusti alle sadantuhannen euron.

________________________________


MTV: Turvapaikanhakijat: Albaniassa meillä ei ole mitään oikeuksia - palkka riittää vain ruokaan

Albanialaisten turvapaikanhakijoiden mielestä maan taloudellinen tilanne on niin huono, että siellä ei ole elämisen mahdollisuuksia.

Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa on joukko albanialaisia nuoria miehiä, jotka tulivat Suomeen hakemaan kunnollista elantoa.

Yksi heistä on 24-vuotias Mario Pigoni, jonka kotikaupunki on Porgradec.

– Olemme täällä maan taloudellisen tilanteen vuoksi emmekä politiikan vuoksi. Maan taloudellinen tilanne on täysi katastrofi. Teen töitä tarjoilijana ja palkka on todella alhainen.

– Palkka riittää vain elossapysymiseen eikä oikeaan elämään. Palkalla saa ostettua vain ruuan, mutta se ei riitä asuntoon tai mihinkään muuhun. Albaniassa ei ole mahdollista elää täyttä elämää.

Pigonin mukaan Suomessa on hyvät elämisen mahdollisuudet.

– Täällä voisin tulla todella onnelliseksi, naurahtaa Pigoni.

Albania on korruptoitunut

Albanian Tiramasta lähtenyt 19-vuotias Framsua Alushi on myös tarjoilija.

Alushin mukaan albanialaisilla ei ole kotimaassaan mitään oikeuksia.

– Maa on niin korruptoitunut, että et voi tehdä siellä todellakaan, mitä haluaisit. Se ei ole oikein. Täällä Suomessa voit elää vapaana. Eläminen on täysin mahdotonta Albaniassa.

– Haluaisin jatkaa täällä opiskeluja ravintola-alalla ja tehdä samalla töitä. Olen ollut ravintolassa Albaniassa jo neljä vuotta töissä. Jos saan jäädä Suomeen, niin perheeni haluisi tulla tänne myös, haaveilee Alushi.

Enteellisesti Alushin ainoat kaksi suomeksi osaamaa sanaa ovat – Kiitos ja moi!