lauantai 15. elokuuta 2015

Talouselämä: Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang: "Maahanmuuttajat voisi pisteyttää"

Talouselämä: Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang: "Maahanmuuttajat voisi pisteyttää" 15.8.2015

"Minuun ei ole koskaan suhtauduttu kuten ulkomaalaiseen. Paljon on kyse kielitaidosta ja siitä, että suomalaiset suhtautuvat angloamerikkalaisiin hyvin eri tavalla kuin muihin. Minä olen valkoinen mies Yhdysvalloista – jos suomalaiset jakaisivat ulkomaalaisilleen pokaaleja, niin minä saisin sellaisen", sanoo Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang.

Hän muutti Suomeen jo lähes 30 vuotta sitten ja on sekä Suomen että Yhdysvaltain kansalainen.

"Lisäksi olin heti alusta lähtien tekemisissä perinteisten suomalaisten kanssa ja loin verkostot heihin. Mitään omaa kansainvälistä jengiä minulla ei ole koskaan ollut."

Maahanmuutto, monikulttuurisuus ja rasismi ovat puhuttaneet suomalaisia sen jälkeen kun perussuomalainen kansanedustaja Olli Immonen julkaisi aggressiivisen, monikulttuurisuutta vastustavan Facebook-kirjoituksensa.

Silverang tuomitsee Immosen tekstin jyrkästi.

Silverangin mielestä Suomessa ei kuitenkaan ole systemaattista rasismia. Suomalaista keskustelua maahanmuutosta hän pitää kuitenkin hieman hölmönä.

"Me kuulumme tiettyihin kansainvälisiin yhteisöihin kuten EU:hun ja YK:hon. Näihin liittyy velvoitteita, kuten osuus pakolaisvirroista. Järkevä ihminen ymmärtää, että tämä pitää hyväksyä. Sitten pitää keskustella pakolaismääristä ja siitä, miten integraatio voisi toimia paremmin. Keskustelu siitä, voiko pakolaisia ottaa on ihan hölmöä!", Silverg sanoo.

"Vapaaehtoisessa maahanmuutossa voisi olla standardeja, maahanmuuttajat voisi pisteyttää, niin kuin Uudessa Seelannissa on tehty. Miksi älykäs, valikoiva rekrytointi on tabu, josta ei voi keskustella?"

"Integraatiostakaan ei keskustella. Onko oikea ratkaisu, että maahanmuuttajat rakentavat pieniä yhteisöjä yhteiskunnan sisälle? Pitäisikö edellyttää heiltä jotain? Kun muuttaa uuteen maahan, pitää ymmärtää historiasta, kielestä ja kulttuurista jotain. Seuraavan sukupolven tehokas integroituminen koulutuksen kautta valtavirtayhteiskuntaan on tärkeää."

Lue Silverangin koko haastattelu tuoreimmasta Talouselämästä tai Summa-palvelusta.