keskiviikko 5. elokuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakija Hoda, 5, on muuttotappiosta kärsivän Punkalaitumen toivo

Yle: Turvapaikanhakija Hoda, 5, on muuttotappiosta kärsivän Punkalaitumen toivo 5.8.2015

Punkalaitumen vastaanottokeskus avattiin tänä kesänä uudelleen, koska turvapaikanhakijoita on nyt paljon. Kunnanjohtajan mukaan heitä oli jo ikävä, sillä he tuovat kuntaan työtä ja puoli miljoonaa euroa valtion tukea.

Irakilainen isä Ali Al-Nasery pitelee sylissään 11 kuukauden ikäistä tytärtään Janaa. Perheen äidin Heban kädessä kiemurtelee viisivuotias Hoda.

Perheen matka Irakista Punkalaitumelle on kestänyt reilun vuoden. Matkan aikana syntyi sisko. Punkalaitumella perhe on ollut nyt viikon.

Al-Naseryn perhe kuuluu niihin turvapaikanhakijoihin, jotka siirrettiin täpötäydestä Turun vastaanottokeskuksesta Punkalaitumelle. Nyt täälläkin alkaa olla ääriään myöten täyttä.

Toimiston ilmoitustaululle on ryhmitelty post-it -lappuja. Jokainen lappu merkitsee yhtä huonetta. Lappuihin on kirjoitettu huoneen numero ja siellä asuvan ihmisen nimi. Enää muutama lappu on tyhjä.

Tiistaina keskuksessa oli 130 turvapaikanhakijaa. Keskiviikkona Turun vastaanottokeskuksesta lähti bussilastillinen lisää. Punkalaitumen keskukseen mahtuu 150 ihmistä. Kunta etsii nyt lisäpaikkaa vielä ylimääräiselle 50:lle turvapaikanhakijalle.

– Täällä on ihan pian huoneet täynnä. Ihmisiä saapuu myös yöllä, huokaa vastaanottokeskuksen johtaja Helena Noroila.

Eniten ihmisiä tulee Irakista ja Somaliasta, joissa konfliktit ovat kestäneet jo pitkään. Lähdön syitä ovat köyhyys, väkivaltaiset kriisit ja epätasa-arvo.

Pienen kunnan toivo

Olemme ajaneet Punkalaitumen Haukankosken vastaanottokeskukseen kapeaa ja mutkaista tietä ohi kirkkoherran komean puukartanon. Pellot avautuivat tien molemmin puolin. Matkaa keskustasta oli useampi kilometri.

Vanhan rakennuksen käytävät kaikuvat, lattia on kiveä ja seinät maalattu valkoiseksi. Tunnelma on laitosmainen, ei suinkaan kotoisa.

Jumppasalissa on ohuita, käytettyjä patjoja rullalla odottamassa yöpyjiä. Vanha nahkasohva ja muutama sänky päätyvät myös pian käyttöön.

– Olemme saaneet näitä lahjoituksina, kertoo Noroila.

Odottamassa ovat myös turkoosit, 90-luvulta peräisin olevat käytetyt lastenvaunut. Niihin syntyi nukkuja edellisenä yönä, mutta äiti ja vauva eivät vielä ole tulleet sairaalasta takaisin vastaanottokeskukseen.

Punkalaidun on kolmentuhannen asukkaan maalaiskunta. Väki vähenee ja vanhenee, eikä kunta sijaitse suoraan kasvukeskusten imussa. Asukkaista kolmannes on yli 64-vuotiaita.

– Turvapaikanhakijat tuovat meille paitsi kulttuurista myös taloudellista hyötyä, sanoo kunnanjohtaja Lauri Inna.

Vastaanottokeskus tuo rahaa, jota kunnassa kipeästi kaivataan. Korotetut valtionosuudet ja vuokratulot kartuttavat kassaa vuosittain puoli miljoonaa euroa. Alueen yrittäjät ja palveluntarjoajat hyötyvät 1,5 miljoonaa euroa. Oman osansa saavat myös naapurikunnat esimerkiksi erilaisten tilausten kautta.

Kunnalle merkitsee paljon myös vastaanottokeskuksen työllistävä vaikutus. Jo itse keskus työllistää kymmenen ihmistä, ja esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin palkataan lisää työntekijöitä.

– Meille on juuri palkattu kaksi uutta opettajaa valmistavaa opetusta varten, sanoo Inna.

Viime vuoden lopulla vastaanottokeskus päätettiin sulkea, vaikka kunta ja SPR olivat ajatusta vastaan. Vajaata vuotta myöhemmin Turun vastaanottokeskuksessa oli niin paljon turvapaikanhakijoita, että Punkalaitumella valmiina olleet tilat avattiin uudelleen heinäkuussa.

Pitkä odotusaika

Viisivuotias Hoda Al-Nasery puristaa käsissään kahta muovista lelua, joista toinen on prinssi ja toinen on morsian. Hoda ei ujostele vieraita, mutta hän ei myöskään vastaa hymyyn, vaan katsoo vierasta varautuneen uteliaasti.

Pienen Hodan vanhemmat eivät tiedä, kauanko he vastaanottokeskuksessa ovat.

Väkivaltaiset konfliktit laajenevat ja pahenevat, turvapaikkaa hakevien ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti. Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli yli 3600, tänä vuonna jälleen enemmän.

– Tulijoita on nyt ennennäkemättömän paljon, turvapaikkahakemusten käsittely venyy jopa puoleentoista vuoteen, sanoo Turun vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö.

Jos Hoda perheineen saa myönteisen turvapaikkapäätöksen, he saavat jäädä Suomeen.

Onnistuneita kotoutumisia on nähty Punkalaitumella. Joitakin kymmeniä turvapaikan saaneita maahanmuuttajia on jäänyt Punkalaitumelle.

Yksi kirjoitti ylioppilaaksi pari vuotta sitten, ja töitä on löytynyt teollisuudesta, palvelualoilta ja julkiselta sektorilta. Vieraasta kulttuurista kotoisin olevista ihmisistä pitävät myös paikkakuntalaiset.

– Heitä ehdittiin jo ikävöidä vajaan vuoden kestäneen tauon jälkeen, kunnanjohtaja Inna sanoo.