maanantai 31. elokuuta 2015

Yle: Keuruun kaupunginhallitus ei lämmennyt vastaanottokeskukselle

Yle: Keuruun kaupunginhallitus ei lämmennyt vastaanottokeskukselle 31.8.2015
Yle: Poliisia tarvitaan turvaamaan Keuruun vastaanottokeskusta käsitteleviä kokouksia
Suur-Keuruu: Turvariskit esillä 30.8.2015

Keuruun kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että turvapaikanhakijoille suunniteltua Suomen suurinta vastaanottokeskusta ei perusteta. Äänestystulos oli selkeä.

Vs. kaupunginjohtaja Tero Mäkelä esitti kaupunginhallitukselle, että hallitus esittäisi valtuustolle vastaanottokeskuksen perustamista. Hallitus ei kannattanut esitystä ja päätös syntyi äänin 7-1.

Kello 18 alkava kaupunginvaltuusto päättää käsitteleekö se Suomen suurimman vastaanottokeskuksen hanketta tänään.


_____________________________________________

Yle: Poliisia tarvitaan turvaamaan Keuruun vastaanottokeskusta käsitteleviä kokouksia

Poliisi turvaa Keuruulla tänään pidettäviä kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksia, kertoo Suur-Keuruu lehti. Kokouksissa käsitellään Suomen suurimman turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista. Lehden mukaan päättäjiä on etukäteen uhkailtu siinä määrin, että paikalle kutsuttiin poliisi. Kaupunginhallituksen kokous alkoi kolmelta ja valtuuston on määrä aloittaa kokouksensa kuudelta.

Keuruun lakkautettuun varuskuntaan suunniteltu 500 pakolaisen vastaanottokeskus on herättänyt kuuman sananvaihdon sosiaalisessa mediassa. Kansalaisia on aktivoitu muun muassa kokouspaikalle kertomaan kantansa vastaanottokeskuksesta.

Kaupunginhallituksen listalla on muuan muassa kasanäänestysehdotus Keuruulle suunnitellusta vastaanottokeskuksesta. Vs. kaupunginjohtaja Tero Mäkelä esittää kokoukselle, että kaupunginhallitus esittäisi valtuustolle kansanäänestyksen hylkäämistä ja vastaanottokeskuksen perustamista. Illan valtuuston asialistalla kansanäänestysaloite ei ole, mutta se voitaneen käsitellä saman tien maanantain valtuustossa ylimääräisenä asiana.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus jakaa vahvasti keuruulaisten päättäjien mielipiteet. Keskus on herättänyt paljon vastustusta ja todennäköistä on, että asia käsitellään myös valtuustossa.

Valtuuston puheenjohtaja, keskustan Lauri Oinonen uskoo, että valtuuston vastaus on kielteinen, eikä Keuruulle tule vastaanottokeskusta. Virallisesti vastaanottokeskuksen perustamisesta päättävät Maahanmuuttovirasto ja SPR, mutta käytännössä keskukselle halutaan kaupungin myöntymys.


_______________________________________________

Suur-Keuruu: Turvariskit esillä

– Turvallisuutta ajatellen vastaanottokeskus ei voi tuoda Keuruulle mukanaan mitään positiivista. Keskuksen myönteiset vaikutukset ovat puhtaasti humanitaariset, tiivisti sanomansa ylikonstaapeli Juha Anttinen, joka puhui keuruulaisille kunnallispäättäjille maahanmuuton riskeistä sunnuntaina.

Anttinen johtaa Helsingin poliisilaitoksella työskentelevää moniammatillista työryhmää, jonka toimialaan kuuluu myös maahanmuuttajataustaisten rikollisuus ja rikollisuuden ennalta ehkäisy.

Anttisen sanoma rakentui sekä Sisäministeriön listaamista riskitekijöistä että omista, työn mukana omaksutuista näkemyksistä. Keuruulaiskuulijoilleen Anttinen korosti puhuvansa yksityishenkilönä, ei Helsingin poliisilaitoksen virallisena edustajana.

Keuruulle Anttisella on vahvat kytkennät sekä vanhempiensa sukujen, että perittyjen maaomistusten kautta. Anttisen kesäasunto sijaitsee Keurusselän rannalla, vain joidenkin kilometrien päässä varuskunta-alueesta.

Vastaanottokeskuksen perustamista pohtiville keuruulaisille Anttinen ei ruusuista tulevaisuutta maalannut.

Suuri riski on Anttisen mukaan juuri nyt se, että tulijoiden ison määrän takia puutteellisin resurssein työskentelevä poliisi ei luotettavasti voi selvittää maahantulijoiden oikeaa henkilöllisyyttä. Radikalisoitumiskehitys koskee eritoten taistelualueelta tulevia ja sinne lähtöä suunnittelevia. Anttisen mukaan on viitteitä siitä, että tulijoiden joukossa on paljon entisiä sotilaita.

Anttinen muistutti myös seikoista, jotka hankaloittavat maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten yhteiselämää. Naisen asema islamilaisissa maissa nousi riskitekijänä kärkisijalle. Tulijoista on 18-35-vuotiaita miehiä noin 75 prosenttia.

– Seurustelusuhteen purkautuminen voi johtaa tyttöjen ja naisten elämässä todella ahdistaviin jälkiseurauksiin, varoitti Anttinen.

Rinnakkainelo Suomessa voi Anttisen mukaan vaikeutua myös maahanmuuttajien koulunkäynnin hankaluuksien ja jengiytymisen vuoksi. Asuinalueiden eriytymisestä hän myös tiesi varoittaa.

– Iso organisoitumaan kykenevä joukko pienellä paikkakunnalla lisää levottomuuksien riskiä, Anttinen arvioi.

Anttisen oli kutsunut Keuruulle puhujaksi yrittäjä Jali Tuhkunen. Tilaisuus järjestettiin päivää ennen kuin kaupungin kanta Keuruulle suunniteltuun vastaanottokeskukseen linjataan.

Kaupunginhallitus muotoilee kaupungin kannan maanantaina 31. elokuuta.

Puheenvuoroja käyttivät tilaisuudessa myös Viikinlahden yrityspuiston yrittäjät, joita vastaanottokeskuksen tulo huolestutti.