keskiviikko 12. elokuuta 2015

Helsingin Uutiset: ”Jo 500 hakemusta viikossa” – turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeammin kuin koskaan

Helsingin Uutiset: ”Jo 500 hakemusta viikossa” – turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa nopeammin kuin koskaan 12.8.2015

Suomesta turvapaikkaa hakevien ihmisten määrä on kesän aikana jatkanut nopeaa kasvuaan. Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta kertoo, että heinäkuussa hakijoita oli enemmän kuin koskaan yksittäisen kuukauden aikana.

Hakemuksia kirjattiin heinäkuussa 1 479 kappaletta. Määrä lähti nopeaan kasvuun jo kesäkuussa, jolloin hakemuksia tuli 770.

– Hakemuksia tulee nyt vuorokaudessa 70–90 kappaletta. Selvästi eniten hakijoita on Irakista ja Somaliasta. Keväällä hakijoita tuli myös Albaniasta, mutta nyt se on vähentynyt, Repo luettelee.

Viime sunnuntaihin mennessä turvapaikkahakemuksia oli jätetty 4 681 kappaletta. Se on yli 1 000 enemmän kuin koko viime vuonna, jolloin hakijoita oli 3 651.

Mikäli määrät pysyisivät heinäkuun lukemissa eli 500 hakemuksessa viikkoa kohti, voisi hakijamäärä kasvaa loppuvuonna noin 4 000:lla.

Repo ei halua kuitenkaan ennustaa, kuinka suureksi hakijamäärä koko vuonna kasvaa.

– On mahdotonta ennustaa, miten tilanne jatkossa muuttuu. Tämä on nyt se realiteetti, jonka kanssa eletään, Repo sanoo.

Suurin osa turvapaikkahakemuksista jätetään pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa sekä Turussa.

Verkossa on liikkunut tietoja, joiden mukaan sisäministeriö olisi kehottanut ely-keskuksia varautumaan jopa 80 000 turvapaikanhakijan tuloon. Tieto lähti leviämään Kuntalehden toukokuisesta jutusta.

Revon mukaan kyse on uutisankasta.

– Siinä luvussa on kyllä yksi nolla liikaa.

Maahanmuuttovirasto sai kesäkuussa valtiolta lisärahoituksen turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Rahoilla on palkattu kolmisenkymmentä käsittelijää. Heidän perehdytys on käynnissä ja he pääsevät työhön elokuun loppupuolella.

Hakijoiden majoittamiseksi on etsitty uusia paikkoja eri puolilta maata samalla kun käytöstä jo poistettuja vastaanottokeskuksia on avattu uudelleen.

Maahanmuuttovirasto kertoi heinäkuussa, että se suunnittelee 4-5 uuden vastaanottokeskuksen avaamista alkusyksyn aikana. Jokaiseen keskukseen tulisi vähintään 150 majoituspaikkaa.

Nykyisissä vastaanottokeskuksissa tilat ovat pahasti ruuhkautuneet, ja ihmisiä on ylipaikoilla. Esimerkiksi Turussa hakijoita on jouduttu asuttamaan ”lattiamajoitukseen” sekä yksityisiltä vuokrattaviin tiloihin.

Uudellamaalla kokonaan uutta vastaanottokeskusta on esitetty Hyvinkäälle paikallisten poliitikkojen toivomuksesta.